Srbiji još dva mesta na Olimpijskim igrama mladih u Nankingu


Lepa vest stigla je u kancelariju Biciklističkog saveza Srbije iz sedišta  Međunarodne biciklističke unije (UCI) u Eglu kraj Lozane: Srbija je dobila i dva mesta za dečake na drugim letnjim Olimpijskim igrama mladih u Nankingu u Kini od 16. do 26. avgusta.

Pre toga, Srbija je na osnovu ispunjenih normi kvalifikovala dve biciklistkinje.
- Naše devojčice, koje su bile dosta visoko plasrane na listi nacija UCI, "povukle" su i dečake - objasnio je Saša Gajičić, generalni sekretar BS Srbije. - Sada idemo sa kompletnim timovima. U kontaktu smo sa Olimpijskom komitetom Srbije i odobreno nam je da prihvatimo i vize za dečake. Zamolili smo OKS da nam dozvoli da povedemo dva trenera. Moje iskustvo sa prvih Olimpijskih igara mladih u Singapuru 2014. pokazuje da je nemoguće da jedan čovek obavi sve poslove jer su u pitanju čak pet trka i imaćemo deset bicikala. Imamo nekoliko odličnih biciklistkinja i biciklista u juniorskom uzrastu predviđenom za Nanking. Olimpijski komitet Srbije je i do sada podržavao naše programe i nadamo se da će se saradnja nastaviti i da ćemo se zajedno radovati dobrim plasmanima.

Gajičić je istakao da će prireme uključiti i sedmodnevni rad na poligonu za be - em - iks u Turskoj o čemu je bilo reči i na nedavnom kongresu Balkanske biciklističke unije (BCU) u Beogradu.

U ženskoj konkurenciji, Srbija je na drumskom Šampionatu sveta sakupila bodove za 20. mesto (Jelena Erić 31), a na Prvenstvu sveta u planinskom biciklizmu za 11. poziciju (Jelena Erić 12). Nismo imali predstavnice na be - em - iks Šampionatu sveta.

U muškoj juniorskoj konkurenciji na Prvenstvu sveta u planinskom biciklizmu Srbija je bila 32. nacija (Aleksandar Roman je bio 54), ali nije imala plasman u svetskom juniorskom Kupu nacija za drumski biciklizam i u bodovanju na SP u be - em - iksu.

U Nankingu će se devojčice i dečaci takmičiti u drumskom biciklizmu (hronometar i drumska trka), planinskom biciklizmu (kros kantri i eliminator trka) i be - em - iksu. Srbija učestvovati i sa miks timom (po dve devojčice i dva dečaka). Plasman timova će se određivati na osnovu rezultata u kros kantri trci u planinskom biciklizmu (dečak i devojčica) i u drumskoj trci (po dva dečaka i dve devojčice).

U pojedinačanoj konkurenciji sabiraće se plasmani u svakoj od pet trka i na osnovu njih određivaće se i generalni poredak za medalje. Po jedan biciklista i biciklistkinja obavezni su da startuju u najmanje dve discipline od četiri:  be - em - iks, kros kantri, eliminator trka i hronometar, dok u drumskoj trci startuju obavezno po dva dečaka i dve devojčice.

Na prvim letnjim Olimpijskim igrama mladih 2010. u Singapuru, kombinovana četvoročlana muško - ženska ekipa Srbije (tri takmičara Filip Pavlović, Aleksa Veličković i Lazar Jovanović i jedna takmičarka Jovana Crnogorac) zauzela je 27. mesto od 32 nacija sa 355 negativnih poena.  Kolumbija je osvojila zlato sa 154 negativna boda, Italija srebro sa 171 poenom, a Holandija bronzu sa 191 bodom.Datum: 20.02.2014. Autor: Branislav Dimitrijević

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...