x

Prva dečija kritična masa u Beogradu

Prva dečija kritična masa u Beogradu

U nedelju 25.09.2022 u 12:30h na Trgu Republike, Ulice Za Bicikliste organizuju Prvu Dečiju Kritičnu masu odnosno porodičnu vožnju sa zajedničkom vizijom poboljšanja biciklističke infrastrukture tako da sva deca mogu bezbedno i samostalno mogu da koriste bicikle i ostale vidove samohodnog prevoza poput trotineta…


Beograd je na mapi tih gradova od ove godine, koju možete pogledati na https://kidsonbike.org


Vizija Dečije kritične mase  je da sva deca budu u mogućnosti da bezbedno i samostalno putuju biciklom kroz grad odnosno svoj komšiluk na putu od kuće do škole, zelenih površina kao i ostalih, raznolikih odnosno otvorenih prostora za igru, susrete i druženja.


Treba da što pre omogućimo “Prostor za sledeću generaciju“, koristeći pretpostavku da grad koji je prilagođen deci, zapravo odličan za ljude svih uzrasta i sposobnosti. Kidical Mass pre svega daje deci glas o javnom prostoru, pokazujući pozitivnu budućnost na kojoj treba raditi tako što ćemo u tu svrhu mobilisati  mlade i stare učesnike u saobraćaju da rade na tom predivnom cilju.


Postoji bezbedost u brojevima, ne samo u ovakvoj grupnoj vožnji, već i u svakodnevnoj vožnji  po gradu kao i van grada. Želimo da naše buduće vožnje budu udobne za porodice koje tek počinju svoj put kroz grad prema raznim dečijim i gradskim ustanovama, pogotovo ako prvi put voze bicikl po gradskim ulicama, da ne moraju izbegavati saobraćaj samo zato što će se deca voziti sa njima.


Dužina vožnje je prilagođena mališanima i porodicama tako što ne prelazi 3km i počinje od Trga Republike do Slavije i nazad. Nakon povratka na Trg Republike, očekuje nas mali predah uz sokiće i školsku kredu koju ćemo podeliti deci da ocrtaju svoje utiske na Trgu, pre nego nastavimo ka lokaciji CirkoBalkane kod silosa (Donji Dorćol - Luka Beograd) gde nas čeka prigodan, celodnevni kulturno zabavni program najlepšeg gradskog cirkusa.


Datum: 24.09.2022. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...