BetWinner

Borovčanin: Prevencijom protiv huliganizma

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin zahvalio je igračima Novog Pazara i Partizana koji su se na jučerašnjem derbiju priključili njegovoj borbi protiv nasilja, huliganizma i mržnji uopšte, bez obzira na pokušaje da se navijanje ispolitizuje. Borovčanin, koji je i predsednik Komitata za borbu protiv mržnje, poziva na prevenciju a ne delovanje nakon nereda.

"Utakmica u Novom Pazaru je pokazala da kapiteni i igrači mogu da utiču na svest gledalaca, bez obzira na pokušaje da se navijanje ispolitizuje.  Političari koji su u upravama, ili imaju uticaja na njih, treba da štite interes sporta, samim tim i društva, a ne da ga koriste u političke svrhe", naglasio je Borovčanin.

On upozorava da činjenica da je Srbija društvo u tranziciji, sa visokom stopom nezaposlenosti, nedovoljno jakim institucijama sistema, velikim brojem mladih ljudi sa osećajem bezizlaznosti, ukazuje na to da je povećan rizik od pražnjenja nagomilanog bunta i izbijanja incidenata i ističe da  zbog toga borba protiv huliganizma u sportu mora bit kontinuirana, a ne samo kad se dese neredi na utakmicama ili nakon njih.

Prema njegovim rečima, najbolja prevencija biće postignuta kada sistem sporta bude jak, jer u tom slučaju će se tačno znati ko šta radi u sistemu i koje uloge obavlja.

"Klubovima se mora pomoći da postanu stabilniji, uprave profesionalnije, stručni štabovi nezavisni, igrači rasterećeni, a onda će na terenu biti kvalitetnih utakmica, a na tribinama lepih koreografija" smatra državni sekretar, i apeluje da se "navijačka kultura gradi pozitivnim kampanjama, čiji su promoteri igrači, a ne uprave. Vesti iz klubova moraju biti sportske i afirmativne, a ne političke i nesportske.  Za huligane ne sme biti mesta u takvom sportu, jer oni nisu navijači, vec huligani. Želimo da na tribine dolaze porodice, deca, mladi i stari, muškarci i žene. Da budu bezbedni, uživaju, zabavljaju se i odu zadovoljni sa utakmica", zaključio je Borovčanin.

Državni sekretar i predsednik Komiteta za borbu protiv mržnje insistira i da kazna za huligane mora  biti strožija, brža i efikasnija, kako bismo razdvojili i zaštitili navijače od huligana.Datum: 24.02.2014. Autor: Igor Bećirić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...