x

Prvo učešće Skajraning reprezentacije Srbije i Crne Gore na Svetskom prvenstvu u Italijanskim Alpima

Prvo učešće Skajraning reprezentacije Srbije i Crne Gore na Svetskom prvenstvu u Italijanskim Alpima Foto: Milan Kopčok

Nakon Evropskog prvenstva u novembru 2021. godine u Portugaliji tim je debitovao na Svetskom prvenstvu u Osoli u Italiji od 9. do 11. septembra, gde je učestvovalo 35 nacija sa svih strana sveta. Stajati na startnoj liniji sa najvećim imenima planinskog trčanja planete Zemlje privilegija je u svakom smislu. Motiv da zvanično predstavljate svoju zemlju uvek je poseban osećaj i ostvarenje sna svakog sportiste, pogotovo u tzv. autdor-sportovima.

Uz 100% učinak, što je rezulatat vredan svake pažnje, ovo je veliki uspeh i za Srbiju i za Crnu Goru. Retko koja reprezentacija je imala na cilju svakog trkača koji je krenuo sa startne linije, što će sigurno osigurati odličnu timsku poziciju na finalnoj rang listi nacija. Zvanični rezultati od strane svetske asocijacije (ISF) očekuju se do utorka 13. septembra.

Nebeski trkači (skajraneri) nastupali su u dve discipline. Prvi na Sky Ultri u subotu 10. septembra u 5 ujutru (57 km sa 3.500 m uspona) startovali su Dušan Bazić sa Kopaonika, Danijel Lončarević iz Bečeja i Dejan Žerajić iz Nevesinja. Sve reprezentativci Srbije, gde ih je čekao i vrh koji je dostizao blizu 3.000 m n.v., što govori o težini staze.

Na toj trasi nastupilo je 79 trkača, Danijel Lončarević je završio na 30. mestu, Dušan Bazić na 31. mestu a Dejan Žerajić na 34. mestu, dakle u „gornjem“ delu tabele. 

S obzirom na to da su momci po prvi put nastupali za reprezentaciju, svi su vrlo zadovoljni. Staza ima i par jako teških tehničkih deonica i najbitnije je bilo da se izbegnu povrede i stekne iskustvo.

U nedelju 11. septembra nastupilo je pet takmičara u disciplini Sky Race (31 km 2.000 m uspona). Četiri iz Srbije: Marija Kostić, Lidija Radulović, Tatjana Jovanović i Pavle Varinac. Kao i jedini predstavnik Crne Gore Brano Baltić. Staza je činila miks tehničkih i trčljivih deonica, preko čuvenog kamenitog vrha i grebena Čima Veroso koji jednim delom ulazi i u Švajcarsku. 

Sa starta u malom planinskom selu Gomba krenulo je 109 takmičara. Prvi na cilj dolazi mladi Pavle Varinac iz Beograda koji zauzima 45. mesto, a iza njega Brano Baltić iz Mojkovca koji zauzima 51. poziciju. Kod dama prva na cilj dolazi Marija Kostić iz Smedereva kao 34., dok Lidija Radulović iz Beograda stiže kao 39. Nakon njih na cilj stiže i Tatjana Jovanović, takođe iz Beograda kao 42.

Na taj način, Srbija i Crna Gora ostvaruju 100% učinak, svih osam takmičara koji su startovali stigli su do cilja, i to sa solidnim pozicijama. Cilj je ispunjen, fokus je bio na timskom rezultatu, pošto samo tu možemo za sad parirati alpskim zemljama. Ovaj sport je dosta mlad kod nas i pravo vreme tek dolazi.

Sa ovim rezultatima „krči“ se put budućim generacijama, napravljen je desetogodišnji plan sa jasnim ciljevima. Iz tog razloga tim Srbije i Crne Gore imao je jedan od najboljih i najiskusnijih „pratećih timova“ (podrška na određenim kontrolama i okrepnim stanicama u planini, po pravilima šampionata) na Svetskom prvenstvu, u sastavu Živko Tomić, Aleksandar Kostić i Marko Nikolić.

"Zna se šta su Alpi u autdor-sportovima, karakteristični po jakim i dugim vertikalnim usponima gde nagib na pojedinim mestima iziskuje i korišćenje sajle, kao što je i bilo sad na Svetskom prvenstvu, dakle moraju se koristiti i ruke. Velika nadmorska visina dodatno otežava uslove. Prema pravilima takmičenja, na raspolaganju su im okrepne stanice gde mogu zameniti svoju opremu, jesti i dopuniti svoj ranac, međutim vremena za odmor nema mnogo, budući da se vreme provedeno na ovim stanicama uračunava u ukupno vreme trke koje je ograničeno.“ Napominje vođa tima i sportski direktor asocijacije Marko Nikolić.

Skajraning asocijacija Srbije i Crne Gore zahvaljuje se svojim pokroviteljima, CWP Global kompaniji, Coptech-u kao i Termoinženjeringu. Posebna čast i zadovoljstvo je što je tim dobio i direktno sponzorstvo svetski poznatog brenda Scarpa iz Italije, kao vrhunskog proizvođača patika za trčanje u planini sa specijalnim đonovima, membranama i performansama.

Datum: 12.09.2022. Autor: Dina Vuković

PROČITAJTE JOŠ...