x

Košarkaški Srbije poraženi od Italije u osmini finala EP

Košarkaški Srbije poraženi od Italije u osmini finala EP Foto: KSS

U osmini finala Evropskog prvenstva u Berlinu, Srbija je poražena u duelu sa Italijom i tako je završila učešće na Eurobaketu.


Počelo dosta nervozno na obe strane, Italijani su se uglavnom oslanjali na šut spolja, a posle tri minuta bilo je 7:7. Posle dve trojke Marinkovića i poena Lučića bilo je 16:7, a prva dvocifrena prednost došla je u 6. minutu posle „3+1“ Kalinića – 20:9. Sjajan je bio Jokić koga su Italijani bukvalno tukli, ali mu nisu mogli ništa. Držao je rival priključak zahvaljujući skoku u napadu, smanjili na 20:26, a na prvu pauzu se otišlo pri rezultatu 28:20.


Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Žestoko je krenula i druga deonica, Jokić je održavao desetak poena prednosti,a posle trojke Jagodića-Kuridže u 14. minutu bilo je 38:24, ali je Meli pogodio dve trojke i prihvatljiv minus. Pogodio je Fontekio trojku i potpuno vratio „Azure“ u meč u 17. minutu – 36:42, a onda još jednom za 43:46. Pogodio je odlični Micić trojku i na veliki odmor smo otišli sa „plus 6“ – 51:45.


Otvorili smo treći period igre trojkom Kalinića, pa Jokića za 57:47. Smanjio je ponovo trojkom Fontekio na 59:55, a klupa Italije dobila je novu tehničku, što je automatski bilo isključenje za trenera Poceka u 26. minutu, pri rezultatu 61:57. Izjednačili su Italijani prvi put posle dve trojke Spisua u 27. minutu na 63:63, a onda novom trojkom istog igrača i poveli 66:63. Odgovorio je trojkom Jagodić-Kuridža, pa Jokić sa dva penala i na poslednju pauzu otišli smo sa 68:66.


Ponovo je Spisu pogodio trojku, pa Meli dvojku (68:71), ostali smo bez rešenja u napadu, a Spisu još jednom trojkom doneo rivalu 74:68. Polonara je sa dve trojke podigao na velikih 82:70 na 5:51 do kraja. Pogodio je Jokić „3+1“ (74:82) na 4 minuta do kraja. Nije Micić pogodio za tri, pa ni Kalinić, Meli je pogodio dva bacanja za 84:74. Ponovo je Jokić smanjio (76:84), ali je i Meli bio precizan sa penala za 86:76 na 2:34 pre kraja. Pokušavao je naš tim do kraja da stigne Italijane, ali su oni održavali prednost uglavnom sa linije penala. Podigao je Fontekio sa „2+1“ na 91:79 na manje od dva minuta pre kraja i tada je već bilo jasno da Italija ide u četvrtfinale.


SRBIJA – ITALIJA 86:94 (28:20, 23:25, 17:21, 18:28)


Kompletnu statistiku možete videti ovde



Svetislav Pešić, izjava nakon utakmice:

-Italija je odigrala izvanredno, bili su sveži, pre svega je odlučila fizika. Ne smem previše da pričam šta nas je sve pratilo kroz ove pripreme, to do sada nisam, jer nije ni potrebno. Ako bih počeo na tu temu, rekli biste da tražimo izgovore. Mnogo igrača je ispalo iz tima tokom priprema, imali smo povrede, bolesti, neki su se vratili, neki ne. Kada dođe ovakva jedna utakmica, nemamo prava da kažemo da ćemo sigurno da dobijemo tu utakmicu. Moramo da budemo optimisti i da kvalitet pokažemo na terenu, kada smo u dobrom fizičkom stanju možemo sa svima da igramo. To smo pokazali protiv Turaka u Turskoj, ili protiv Grka kod nas. Bilo je dosta dobrih utakmica… Milutinov je na svežinu odigrao izvanredno protiv Poljaka, ali za neki kontinuitet, deset dana nije trenirao, bio je pod temperaturom, pa Vanja i tako dalje… Ne tražim izgovore, analiziraćemo šta smo mogli bolje da uradimo.


Šta se dogodilo u drugom poluvremenu?

-Ne bih rekao da su igrali kao prošlog leta u Beogradu, bilo je sasvim drugačije… Za kontinuitet u igri potreban je kontinuitet u odbrani. Imali su previše otvorenih šuteva i podigli su samopouzdanje, nama je bilo dosta teško. Naša igra se ne svodi samo na odbranu, ali je to baza za ono što se dešava u napadu. Izgubili smo strpljenje u napadu, promašili smo neke šuteve koje inače pogađamo, ali ne postoji samo jedan razlog za poraz u ovakvim utakmicama, odlučuje nekoliko stvari.


Mora to sve sad da se analizira, tek se završila utakmica, da vidimo šta smo dobro uradili, šta nismo. Svi smo razočarani, tužni, to je košarka… Mi smo prava ekipa, večeras nismo bili pobednici, ali verujem u ove momke, pokazali su izvanredan odnos prema reprezentaciji, prema svakom treningu i saradnji koju smo imali.


Fantastična grupa momaka i meni je bilo ogromno zadovoljstvo. Imamo odličan tim, dosta smo napredovali, igrali smo dobru košarku… Kada ovako izgubite i ne prođete dalje, svi su razočarani. Uveren sam da imamo dobre igrače, posebno ovi ovde, još neki koji nisu sa nama, videćemo…


Ovo je samo jedna utakmica…

(Izvor: KSS)

Datum: 11.09.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...