x

Košarkaši Srbije ubedljivom pobedom nad Poljskom do prvog mesta u grupi i osmine finala EP

Košarkaši Srbije ubedljivom pobedom nad Poljskom do prvog mesta u grupi i osmine finala EP Foto: Nebojsa Parausic

U poslednjem meču grupe D na Evropskom prvenstvu u Pragu, košarkaška reprezentacija Srbije bila je bolja i od Poljske, i to ubedljivo, pa će put Berlina na drugu fazu takmičenja sa prvog mesta u D grupi i maksimalnim učinkom 5-0.


„Orlovi“ će u nedelju 11. septembra u osmini finala igrati protiv četvrtoplasirane ekipe iz C grupe Italije, a termin utakmice je 18.00.


Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Počelo je prilično čvrsto na obe strane, a posle pet i po minuta igre bilo je 18:  za Srbiju, a u 8. minutu i prvih dvocifrenih 22:11. Odlično su naši igrači rešavali napade, brzo i atraktivno, delio je Micić asistencije, pa se na prvu pauzu otišlo pri rezultatu 28:14.


Lagano su izabranici selektora Svetislava Pešića održavali prednost, poigravali su se sa rivalom, a povratnik na parket Milutinov u 14. minutu pogodio je za velikih 39:18. U istom ritmu se igralo do poluvremena – 52:33.


I u nastavku je naš tim držao dvadesetak poena razlike, a u 27. minutu bilo je 65:43. Srbija je apsolutno kontrolisala sve segmente igre, dominirala u svakom pogledu, pa je i ovaj period rutinski privela kraju uz trojku Kalinića za velikih „plus 22“ – 72:50.


Nastavili su naši reprezentativci da gaze Poljsku i u poslednjoj četvrtini, posle dva minuta digli na 77:52. Padale su trojka za trojkom, Micić je pogodio dve vezane, pa Milutinov „2+1“, pa Jagodić-Kuridža za najvećih 36 poena viška – 91:55. Pet minuta pre kraja u igru je ušao i Vanja Marinković, koji je propustio prethodna dva meča zbog stomačnog virusa. Do kraja meča nije bilo nikakvih značajnijih promena, pa je Srbija samo potvrdila dominaciju.


SRBIJA – POLjSKA 96:69 (28:14, 24:19, 20:17, 24:19)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Svetislav Pešić, izjava nakon utakmice:

-Dve najvažnije stvari su bile energija i odnos prema igri, odličan pristup utakmici. To je bilo potrebno, ne samo da se dobije utakmica, već da zadržimo fokus na stvari o kojima pričamo. Mi smo talentovaniji, individualno kvalitetniji, ali smo im odgovorili i fizički. Ušli smo energično od samog početka, bili smo koncentrisani i donosili smo dosta dobre odluke u odbrani. Mnogo je važno što je Milutinov sa nama, odigrao je nekih 20 minuta. Treba mu vreme, pokazao je da je dobro, ali sa ovakvim pristupom i koncentracijom je sve moguće. Treba njega i Vanju Marinkovića da vratimo u ritam.


Italija?

-Protiv Italije nas čeka jedna zahtevna utakmica, zato je potrebno da zadržimo taj fokus i odbranu kao ovu, onda je svima teško, a nama lakše da pronalazimo prava rešenja. Uspeli smo da se nametnemo našom odbranom i onda sve izgleda dosta jednostavnije.


Danas je 20 godina od osvajanja Svetskog prvenstva 2002. i poslednjeg zlata reprezentacije.

-Da me niste podsetili, verovatno se ne bih ni setio… To je jedan od događaja koji su mene još više motivisali da se i dalje bavim trenerskim poslom. Kada smo osvojili to prvenstvo sveta i uzeli zlato, s leve strane je bila reprezentacija Nemačke, a tamo deset mojih igrača koji su osvojili bronzu, među njima i moj sin Marko. Tada sam pitao sebe – šta ti još želiš da uradiš u životu? To je fantastičan osećaj, pozvao me je tada burazer i rekao: „Idi sad u penziju“… Ali, eto, još nisam otišao. (Izvor: KSS)


Datum: 08.09.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...