Održan 5. Koplas pro Kup


U velikoj konkurenciji od 82 takmičara iz dve zemlje, srpski takmičari osvojili su pobedu u ukupnom plasmanu. Specifičnost takmičenja je  isključivanje seniora u borbi za ukupan plasmani i davanja više šansi mlađim selekcijama.

Juniori Danilo Runić - AK Nova Pazova, Andrija Pešić - AK Trstenik, Alen Tucman- MK Zaprešić, ukupni su pobednici petog Koplas Pro Kup-a, takmičenja u vazduhoplovnom modelarstvu u disciplini F1N "dvoranski klizači".

Sa prošlogodišnjih sedam takmičara u najmlađoj kategoriji, ove godine selekcija je narasla na preko 30 mališana koji ukuse pobede i poraza kušaju upravo kroz vazduhoplovstvo. Glavne zasluge za širenje sportsko-vazduhoplovne kulture među najmlađima, imaju upravo Nikola Bunčić - predsednik kluba, Boro i Martin Grubić, zajedno sa njihovim saradnicima iz AK Nova Pazova.

Proteklog vikenda (23. februara 2014.), u hali sportova u Novoj Pazovi, održan je 5. Koplas pro Kup u vazduhoplovnom modelarstvu u klasama F1N i F1N150. U isto vreme, na takmičarskom terenu mogli su se videti vazduhoplovci od preko 50 godina i mladi poletarci od kojih neki nemaju ni pet. Gosti iz Hrvatske doprineli su da ovo takmičenje ima međunarodni značaj. "Posebno poštovanje iskazujemo predstavnicima AK Zvečan, koji su smogli sredstava i vremena da svojim juniorima omoguće učešće na ovom takmičenju", rekao je Labud Bulatović - predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Posebno zadovoljstvo organizatorima predstavlja popularijzacija ovog sporta među najmlađima: "Cilj takmičenja je da privučemo što više juniora, da od malih nogu steknu sportsko kulturu. Ovim putem bih apelovao na ostale klubove da uvrste ovaj vazduhoplovni sport u njihov program, jer je ubedljivo najjeftiniji, a u isto vreme predstavlja najbolju ulaznicu juniorima u svet vazduhoplovstva.", naglašava Martin Grubić - organizator takmičenja.

O popularnosti ovog sporta, govori i činjenica da je trenutni svetski šampion u sletanju na cilj paraglajderom Milica Marinković, uzela učešće i u ovoj disciplini, što je organizatore posebno obradovalo. "Vazduhoplovno modelarstvo može biti prvi vazduhoplovni stepenik budućim pilotima, padobrancima, paraglajderistima, jedriličarima... Očekujemo od našeg Saveza, uz saradnju sa Ministarstvm prosvete, da pokrene inicijativu za implementiranjem VM u školski program, nakon čega bi se broj juniora drastično povećao", ističe Grubić.

Zbog Srbije F1N međunarodno priznata disciplina
U okviru Svetske vazduhoplovne federacije postoji na desetine registrovanih disciplina u modelarstvu, a F1N je zaslugama srpskih vazduhoplovnih modelara od privremene postala zvanična kategorija  prošle godine. To znači da se u ovoj disciplini sada mogu organizovati svetska i evropska prvenstva. Inače, vrhunski takmičarski modeli u F1N ne koštaju više od 1.500 din, a za najmlađe do 200 din.Datum: 26.02.2014. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...