Na nišanu evropske medalje i Olimpijske igre mladih


Prva grupa srpskih strelaca odlazi u sredu 26. februara u Moskvu na Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem. Do 6. marta boriće se sa strelcima iz 43 zemlje za medalje, ali će ovo takmičenje za juniorske kategorije biti kvalifikaciono za druge letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu u Kini od 16. do 26. avgusta.

Sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović izabrao je sedam ekipa i 22 strelca:
Puška, seniori: Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović (obojica "Čika Mata") i Milenko Sebić ("Akademija Maksimović"). Seniorke: Ivana Maksimović, Dragana Todorović ("Akademija Maksimović") i Andrea Arsović (Partizan). Juniori: Jovan Stevanović, Miloš Ivanović (obojica "Čika Mata") i Andrija Milovanović (Niš). Juniorke: Tiha Todorović ("Lukanjac", Pirot), Milica Babić (Novi Sad), Nina Radulović (Zvezdara), Sanja Vukašinović (Jedinstvo, Sara Pazova).

Pištolj - seniori: Andrija Zlatić ("Aleksa Dejović", Užice), Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac). Seniorke: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (obe Crvnena zvezda), Bobana Veličiković (Bor 030).  Juniorke: Ana Alenitijev (Smederevo), Lea Aleksić (Novi Beograd Ušće), Jovana Dragačevac ("Aleksa Dejović").

U stručnom štabu su uz Srećka Pejovića i treneri Dragan Donević, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić i Marijana Novković. Organizatori su dodelili reprezentaciji i atašea, to je Marija Radović koja će biti uz naš tim tokom Prvenstva Evrope.

Kvalifikacije za druge letnje Olimpijske igre mladih u Nankingu počinju 28. februara. Od 9 takmičiće se juniorke pištoljem (Aleksić i Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Milovanović, Jovanović, Ivanović). Drugog dana kvalifikacija, 1. marta gađaće juniorke puškom (Babić, Radulović i Vukašinović). Nećemo imati predstavnike vazdušnim pištoljem za juniore. Po šest strelaca u svakoj disciplini dobiće vize za Nanking, stim što jedna zemlja može da kvalifikuje samo jednog takmičara i jednu takmičarku.

- Kritirijum je veoma strog, na Olimpijskim igrama mladih u streljaštvu učestvovaće ukupno po 20 strelaca u kategoriji i disciplini  što je veoma mali broj - kaže Pejović.- Imamo dobre strelce a procena stručnog štaba je da svaki ulazak u finale garantuje vizu za Nanking. Priželjkujemo makar jednu vizu. Juniorskim selekcijama kvalifikacije će dobro doći da osete strelište i "naoštre" se za bitke za evropske medalje.

Borbe za evropske trofeje počinju 2. marta. Od 9 časova gađaće juniorke pištoljem (Alentijev, Aleksić i Dragačevac) a od 10,35 juniori puškom (Milovanović, Jovanović, Ivanović). Juniorke  će gađati puškom 3. marta od časova (Todorović, Babić i Radulović). Seniorska takmičenja počinju 4. marta. Na vatrenu liniju će seniorke pištoljem (Šekarić, Veličković, Arunović) i seniori puškom (Stefanović, Pletikosić, Sebić).

Poslednjeg dana Šampionata Evrope 5. marta gađaće seniorke puškom (Maksimović, Todorović i Arsović) i seniori pištoljem (Mikec, Grgić i Zlatić).
- U seniorskoj konkurenciji svaka naša ekipa je kadra da se upusti u borbu za visok plasman, a ako se slože kockice i za medalje - smatra Pejović.-  Obe ekipe pištoljem su u svetskom vrhu već duži niz godina i očekujem da to potvrde i u Moskvi. U odsustvu povređenog Nemanje Mirosavljeva, mušku ekipu puškom smo podmladili. Uz iskusnog Pletikosića su tu Sebić i Stefanović koji je trenutno u najboljoj formi. Nisu debitanti, imaju iskustva i mogu među šest ekipa. Za visok plasman konkurišu i seniorke. Pojedinačno, očekujem u svakoj kategoriji makar jedno finale.  Ovo takmičenje nam je prva prilika da vidimo gde smo na početku sezone u kojoj nam je najvažnije Svetsko prvenstvo u svim oružjima i disciplinama u septembru u Granadi.

Šampionat Evrope je dobra prilika da se pregleda oružje i oprema?
- Želimo da strelci budu, sa te strane, potpuno bezbrižni. Bez ispravnog oružja i kvalitetne municije ne može se u svetski vrh. Grupa naših trenera i strelaca, Goran Maksimović, Dragan Donević, Stevan Pletikosić i Ivan Kvasnevski, boravila je prošle sedmice nekoliko dana u Felbahu u Nemačkoj u ekspozituri britanske fabrike municije Ili koja je sponzor naše reprezentacije i testirala serije MK municije. Raspisaćemo uskoro i tender za nabavku kako bismo sezonu MK oružjem dočekali spremni. U planu je, uz municiju za olimpijce i kandidate, nabavka municije i za treninge i kampove - dodao je Pejović.

Veliku opomoć u obezbeđivanju sredstava za ovo takmičenje Streljačkom savezu Srbije pružili su Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Olimpijski komitet Srbije.Datum: 27.02.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...