x

Košarkaški Srbije bolji od Turske u Istanbulu u kvalifikacijama za SP 2023.

Košarkaški Srbije bolji od Turske u Istanbulu u kvalifikacijama za SP 2023. Foto: FIBA

U drugom meču četvrtog „prozora“ kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, reprezentacija Srbije je u Istanbulu, u prepunom „Sinan Erden Domu“, ostvarila vrednu pobedu protiv Turske!


Naš tim bolje je otvorio meč, staloženo je pravio razliku i posle četiri minuta igre 9:0 vodio 16:7. Odlično su igrali naši momci, ubrzo stigli i do prve dvocifrene prednosti (19:9), a onda i do 21:9, pa je selektor Turske Ataman morao da zatraži tajm-aut. Ipak, Turcima to nije pomoglo, nije bilo rešenja za sjajnog Jokića, pa je na kraju prve deonice bilo 26:11 za nas.


U istom ritmu krenula je i druga deonica, posle „2+1“ Lučića bilo je 32:13. Trgli su se domaćini, napravili seriju 8:0 i smanjili na 32:21 u 16. minutu. Ipak, ponovo smo se odlepili na „plus 15“ (38:23), da bi Kalinić uz zvuk sirene pogodio sa više od pola terena i obezbedio Srbiji velikih 47:28 na poluvremenu.


Dobro smo krenuli i u trećoj četvrtini, držali dvadesetak poena viška. Međutim, Turci su pogodili tri trojke i uhvatili priključak u 25. minutu – 43:52. Vodila se u ovom periodu žestoka borba za svaki poen, Srbiju nije služio šut, pa je meč bio otvoren. Lučić je u 27. minutu dobio tehničku, koja je ujedno bila i peta lična greška, što je bio veliki hendikep za ekipu selektora Pešiča. Posle tri penala, Turci su prišli na 48:55. Pogodio je bitnu trojku Gudurić, pa onda i Jagodić-Kuridža, za povratak lepe prednosti – 63:50. Na poslednju pauzu Srbija je otišla sa deset poena viška – 65:55.


Turska je pojačala odbranu u poslednjoj četvrtini, ponovo se vratila – 60:66, a Osman u 32. minutu smanjio na 62:66. Prvi koš iz igre Srbije u ovoj deonici bila je trojka Gudurića (69:62, 34. minut). Sudije su potpuno izgubile kompas, posle nekoliko čudnih odluka na obe strane i dva promašaja našeg tima, pogodio je Kalinić, pa sjajni Osman pogodio trojku i „2+1“ za izjednačenje 71:71 na 3:25 do kraja. Izmislile su sudije faul Jokiću, Kalinić reagovao za tehičku, posle :čega je Osman grubo faulirao Gudurića. Kalinić je pogodio trojku za


75:72, a Osman ga faulirao u napadu. Korkmaz je faulirao Gudurića, on je pogodio oba puta za 77:72 na 1:12 do kraja. Dva puta je promašio Šengun, na drugoj strani poentirao Jokić za 79:72 i ishod je mogao da se nagovesti. Pet šuteva u završnici nisu iskoristili domaćini, pa je počelo veliko slavlje Srbije. 


TURSKA – SRBIJA 72:79 (11:26, 17:21, 27:18, 17:14


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Svetislav Pešić, izjava nakon meča:

Čestitke mom timu. Veoma važna pobeda za nas. Prvih 20 minuta je recept kako želimo da igramo na Evropskom prvenstvu. Tada je odbrana bila odlična, najbolja do sada. Igrali smo i veoma pametno u napadu. Veoma pametno! Ali to nije iznenađenje za mene, znao sam da imamo talenta u napadu, i da treba da još par puta ponovimo odbranu iz prvih 20 minuta. Zašto smo u drugom poluvremenu izgubili ritam utakmice zaslužan je turski tim. Oni nisu imali drugu opciju. Rizikovali su sa brzim šutevima, igrali veoma agresivno u odbrani, na ivici faula. Ne mogu da kažem da je svaki kontakt bio faul, ali bili su veoma agresivni. To je razlog zašto smo izgubili kontrolu utakmice. Ali, u smislu naše pripreme za Evropsko prvenstvo, to nije ni tako loše. Kao što je Kuridža rekao, veoma je važno da smo se vratili. Nismo samo pokazali mentalni karakter, već smo u poslednjih pet minuta tačno znali šta želimo da igramo u napadu. To je još jedna pozitivna stvar za mene. (Izvor: KSS).


Datum: 28.08.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...