Milovanović izborio vizu za Nanking


Srpski strelac Andrija Milovanović reprezentativac Niša osvojio je u Moskvi četvrto mesto u finalu kvalifikacija vazdušnom puškom za Olimpijske igre mladih u Nankingu i overio olimpijsku vizu za ovo takmičenje! Srbija je imala u finalu još jednog učesnika, Stevana Jovanovića ("Čika Mata") koji je na kraju zauzeo sedmo mesto. Jedna zemlja mogla je da kvalifikuje samo jednog strelca za Nanking, pošto su Srbija i Hrvatska imale po dva učesnika, ostale zemlje koje su imale strelce u finalu overile su olimpijske vize.

U gađanju vazdušnim pištoljem, mlada Jovana Dragečevac ("Aleksa Dejović", Užice) zauzela je 12. mesto i nije izborila normu za Olimpijske igre mladih u Nankingu.
- Sjajan početak, odlični rezultati i već smo ispunili jedan deo plana, da osvojimo olimpijski vizu za Nanking - komentar je Srećka Pejovića sportskog direktora SS Srbije.- U finalu je bilo samo pitanje ko će od naših takmičara osvojiti kvotu, sigurniji je bio Andrija Milovanović. Na pragu finala bio je i Kragujevčanin Miloš Ivanović, završio je na 12. mestu. Imali su odlične rezultate i da se računao ekipni plasman, bili bi prvi. Jovana Dragačevac je bila blizu ulaska u finale, gde su bile dve takmičarke iz Rusije, tako da je i ona mogla da se upusti u borbu za olimpijsku vizu. Upala je u cajtnot i sa poslednje tri dijabole pogodila devetku, osmicu i sedmicu i ostala "kratka" za ulazak među osam najboljih za  četiri kruga. I Lea Aleksić, koja je rekla da je imala tremu ali i da je dala sve od sebe,  je bila odlična i sa 368 krugova je postigla jedan od svojih najboljih rezultata majstorski završivši meč serijom od 96 krugova.

Andrija Milovanović je bio i srećan i tužan posle sjajnog uspaha:
- Žao mi je što su propisi takvi da i Stevan Jovanović nije osvojio olimpijsku vizu. Sa druge strane radujem se što ću učestvovati na Olimpijskim igrama mladih. Sada je na redu borba za evropske titule i nadam se još boljim rezultatima.

Pejović je istakao doprinos ličnih trenera strelaca, ali i članova stručnog štaba ovom uspehu:
- Zahvaljujem se trenerima Jeleni Arunović, Maji Novković i Draganu Doneviću na dobro obavljenom poslu i stručnoj podršci našim mladim takmičarima, kao i svim klupskim trenerima, Lidiji Mihajlović iz Niša posebno, koja je najzaslužnija za ovu olimpijsku kvotu Andrije Milovanovića. Veliko hvala Ministarstvu omladine i sporta Sbrije i Olimpijskom komitetu Srbije  na podršci bez koje ne bismo uspeli da kvalifikujemo strelca za druge Olimpijske igre mladih u Nankingu od 16. do 26. avgusta.

Pre finala puškom, Hrvat Petričević je sa 621,4 kuga bio prvi ispred Mađara Penija sa 620,9  i naših Jovanovića sa 620,2 i Milovanovića sa 619,2 kruga. Ivanović je na 12. mestu imao 612,6 krugova. Finale je vredelo 616,3 kruga. U finalu Petričević je prvi ispao. Pobedio je Peni sa 208,2 kruga, ispred Petanjeka (Hrvatska) sa 206,2 kruga,  Turčina Aksoja sa 163,3 kruga i našeg Milovanovića sa 141,4 kruga, Olimpijske vize osvojili su i petoplasirani Rus Fetisov i šestoplasirani Babajan iz Jermenije. Jovanović je na  sedmom mestu u konkurenciji 40 dečaka imao 100,6 krugova.

Kod devojica u takmičenju pištoljem,  pre finala prva je bila Basaraškina (Rusija) sa sjajnih 389 krugova ispred Ukrajinke Konarieve sa 381 krug i druge Ruskinje Lomove sa 378 krugova. Finale je vredelo 376 krugova. Dragačevac na 12. mestu imala je 373 kruga (94, 93, 94, 91) a Lea Aleksić na 16. mestu 368 krugova (91, 92, 89, 96). Učestvovalo je 39 takmičarki. Pobedila je  Ruskinja Lomova sa 199,3 kruga , Ukrajinka Konarieva je bila druga sa 199,1 krug a treća Ruskinja Basaraškina  sa 176,2 kruga. Uz Lomovu i Konarievu olimpijske vize su izborile i takmičarke plasirane od četvrtog do sedmog mesta: Rasmane (Letonija), Pribanova (Češka), Korakaki (Grčka) i Nenčeva iz Bugarske.

Na tehničkom sastanku saopšteno je da se neće deliti medalje, već samo diplome osvajačima olimpijskih viza, da neće priznavati svetski i evropski rekordi kao i da nema ekipnog proglašenja. Posle takmičenja, međutim, podeljene su pojedinačne medalje!?

Drugog dana kvalifikacija za Olimpijske igre mladih, na vatrenu liniju će naše mlade takmičarke puškom Nina Radulović iz Zvezdare, Sanja Vukašinović iz Jedinstva (Stara Pazova) i Milica Babić iz Novog Sada. Konkurencija je paklena, prijavljeno je 60 učesnica a podeliće se šest olimpijskih viza!

Posle kvalifkacija za OI mladih, 2. marta počeće Šampinat Evrope vazdušnim oružjem za sve kategorije. Srpski strelci su smešteni u hotelu Kosmos, nedaleko od velikog sportskog kompleksa "Olimpijski", dvorane ogromnih razmera, mnogo veća od naše Arene, napravljene za Olimpijske igre 1980. Strelište ima 80 mesta i odlično je. Gađa se na elektronske mete Sius laser ali je osvetljenje dobro tako da se niko od naših strelaca nije žalio. Učestvuju strelci iz 45 zemalja, ukupno oko 570 takmičara.Datum: 01.03.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...