x

Zlatne Kragujevčanke se okitile bronzom

Zlatne Kragujevčanke se okitile bronzom Foto: SPD Radnički

Mediteranske igre su najveći skup sportista zemalja iz regiona Sredozemnog mora i svojim glamurom su opravdano dobile naziv „mala Olimpijada“. Na upravo završenim u alžirskom gradu Oranu, brojnu srpsku ekspediciju je činila i ženska rukometna reprezentacija koja je osvojila treće mesto i bronzanu medalju, a deo iste su činile i prvotimke Radničkog Teodora Veličković i Helena Inđić koje su sa ponosom predstavljale klub, SPD Radnički i grad Kragujevac.

Uporedni razgovor sa bronzanim devojkama započinjemo pitanjem da li su zadovoljne ostvarenim plasmanom.

-Teodora: Prošle smo jak pripremni period, znale smo šta nas čeka u Alziru. Put do medalje je bio težak, treninzi, pripremne utakmice, video analize. U Oranu smo probale da sve probleme ostavimo sa strane, prvenstveno nezadovoljstvo smeštajem i ishranom. Bilo je teško, ali smo bile rešene da se skoncentrišemo na teren i kući u Srbiju donesemo medalju i to obećanje smo ispunile.

-Helena: Zadovoljna sam, Mediteranske igre su predstavljale jedno veliko iskustvo kako za mene, tako i za celu ekipu. Osvajanje odličja će predstavljati veliki podstrek da radim, treniram i napredujem još više i bolje i time opravdam ukazano poverenje.

Da li ste mogli da preskočite stepenicu više i nađete se u finalu?

-Teodora: Polufinale smo igrale protiv reprezentacije Hrvatske. Nismo uspele da izborimo borbu za zlato. Mislim da je tu utakmicu prelomilo iskustvo, jer njihove igračice nastupaju dugi niz godina u istom sastavu. Poraz nas nije obeshrabrio, štaviše dao nam je snage da pokažemo da možemo. Što se kaže “uvek može bolje”, ali smatram da smo to najbolje pokazale i zasluženo izborile treće mesto.

-Helena: Da, mislim da je umor i neiskustvo naše ekipe došlo do izražaja u najgorem mogućem trenutku. Dale smo sve od sebe, ali su iskusne Hrvatice osujetile svaki naš pokušaj da im rezultatski pariramo. Ostala je žal, ali smo stisle zube i u borbi za medalju izvukle najbolje iz sebe i dokazale da smo se sa pravom našle na pobedničkom postolju.

Koliko vam je značio sam poziv i nastup u reprezentaciji Srbije?

-Teodora: Osećaj kada izađeš na teren, a znaš da si ti taj koji nosi grb Srbije na grudima ne može rečima da se opiše. Pre svega ovo je jedno preveliko iskustvo, igrati na Mediteranskim igrama, imala sam osećaj kao da sam na maloj Olimpijadi. Otišla sam tamo kao Teodora Veličković, član rukometnog kluba Radnički, koji sam sa ponosom predstavljala.

-Helena: Značilo mi je mnogo, velika čast i zadovoljstvo sa svim devojkama koje su bile u Alžiru. Teodora i ja smo se trudile da damo što veći doprinos u konačnom skoru, drago mi je što smo uspele u tome i što smo pokazale da dolazimo iz kluba u kome se kvalitetno radi i stvaraju buduće reprezentativke.

Nakon zasluženog odmora sledi početak priprema za narednu sezonu. Koliko će ti iskustvo velikog takmičenja značiti u daljoj karijeri?

-Teodora: Nakon osvojene medalje, imam malo vremena za odmor. Početak priprema za narednu sezonu nas očekuje već krajem ovog meseca. Iskustvo je jedna od najvažnijih stvari koje čini naš sport, a ja sam ga sa reprezentacijom povećala. Mislim da su ove Mediteranske igre veliki iskorak u mojoj karijeri i isto tako imaju veliki značaj kako za mene tako i za moj klub i ekipu.

-Helena: Sigurno će mi znaciti prvenstveno što se tiče samopouzdanja na samom terenu. Smatram da će mi novostečeno iskustvo i par rukometnih finesa koje sam stekla značiti u daljem toku karijere i da ću ih uspešno primeniti u nastupajućim sezonama i time doprineti što boljim rezultatima mog kluba.

Datum: 11.07.2022. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...