x

Borovčanin - Sport nije privilegija bogatih

Borovčanin - Sport nije privilegija bogatih

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin zatražio je danas da se širom Srbije omogući besplatno, odnosno bavljenje sportom bez naplate članarina, a kao uspešan primer koji treba primeniti naveo malu opštinu Bogatić, u kojoj je pokrenuta besplatna škola fudbala.

Borovčanin je istakao da previsoke članarine koje mnogi klubovi u Srbiji naplaćuju deci i mladima nisu prepreka onima bez novca samo da se bave sportom, vec je to i ugrožavanje njihovog osnovnog prava garantovanog Zakonom o sportu ove zemlje, po kome sport mora biti dostupan svakome.

"Ako imamo činjenicu da je danas oko million ljudi bez posla a još toliko sa niskim primanjima, onda je jasno da oni ne mogu ni sebi ni svojoj deci omogućiti osnovno pravo na sportsku igru", dodao je Borovčanin, upozoravajući da nam zbog toga talenti ostaju na livadama ili blokovskim igralištima, a što je još gore, mnogi su na ulici gde narkomanija, alkoholizam i delikvencija vrebaju svakog časa.

"Zato je neophodno da svaka opština u Srbiji finansira bar pet klubova različitih sportova, u kojima bi bilo potpuno besplatno bavljenje sportom tokom cele godine za svu decu i mlade. To je investicija u zdravlje pojedinaca, njihovog karaktera, fer odnosa, tolerancije, radnih navika. To je najbolji način i najmoćnije oružje da pobedimo ulicu, ali i izgradimo društvo dobrih i normalnih ljudi", napomenuo je Borovčanin, i kao primer naveo Bogatić, malu i ne tako bogatu opštinu, ali koja ulaganjem u decu i mlade, u stvari postaje bogatija.

"Opstine i gradovi sa daleko većim budžetom mogu bez problema da slede njihov primer i da u ovim sumornim vremenima, barem deci i omladini omoguće da im slobodno vreme bude zdravije i lepše", zaključio je Borovčanin.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin danas je u Bogatiću svečano otvorio prvu školu besplatnog fudbala, kao primer model bavljenja sportom bez članarine.


Datum: 04.03.2014. Autor: Igor Bećirić

PROČITAJTE JOŠ...