x

Trubači dočekali evropske rekorderke

 Trubači dočekali evropske rekorderke

Veselje na Aerodromu "Nikola Teala" u rano jutro: evropske šampionke i rekorderke vazušnom puškom sa Šampionata Evrope u Moskvi Andreu Arsović, Draganu Todorović i Ivanu Maksimović, kao i članove seniorskih ekipa i stručnog štaba, dočekali su trubači. Uz ekipno zlato, Andrea Arsović je osvojila pojedinačno srebro, a Ivana Maksimović bronzu.

-Srpsko streljaštvo zabeležilo je izuzetan uspeh na Prvenstvu Evrope u Moskvi i još jednom smo se dokazali kao velesila u izuzetnoj konkurenciji sa rekordnim brojem učesnika - zadovoljan je predsednik SS Srbije Siniša Mašović. - Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije, našim sponzorima EPS i Ilej kao i svim prijateljima streljačkog sporta na podršci i čestitkama. Nadam se da će ovi uspesi skrenuti pažnju na tešku situaciju srpskog streljaštva kada su objekti u pitanju. Borimo se da dobijemo dozvole za gradnju nacionalnog streljačkog centra  na Carevoj ćupriji, imamo podršku Ministarstva omladine i sporta, ali smo suočeni sa velikim problemima i zato nam je potrebna pomoć svih dobronamernih da bismo ovim sjajnim sportitima obezbedili uslove za treninge i takmičenja kakve zaslužuju. Srećko Pejović debitovao je na Šampionatu Evrope na funkciji sportskog direktora SS Srbije. Na prvom takmičenju osvojena je i - istorijska medalja:

- Ovo je prva zlatna seniorska ženska ekipna evropska  medalja vazdušnom puškom. Ima posebnu težinu jer je okićena i evropskim rekordom, za više od četiri kruga boljim od starog. Devojke su ukrasile kraj takmičenja u kome smo prethodno propustili mnogo šansi, osvojivši tri medalje. U finalu, Andrea Arsović i Ivana Maksimović su bile sjajne, nisu podlegle pritisku, bile su najjače kada je bilo najpotrebnije.  Očekivali smo medalju od obe selekcije pištoljem, bile su blizu, baš kao i seniori puškom. Milica Babić i Andrija Milovanović su nas obradovali sa dve olimpijske vize puškom  za letnje Olimpijske igre mladih u avgustu u Nankingu. Dobili smo sjajnu generaciju. Ukupno, imali smo učesnike u šest finala, od toga  troje u kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih, dvoje u juniorskoj konkurenciji i čak tri u seniorskom delu, ali smo osvojili dve medalje. U sportu je neophodno da se ima i malo sreće.Andrea Arsović je osvojila treću pojedinačnu evropsku medalju - 2010. u  Merakeru bila šampionka Evrope, 2012. u Vierumakiju u Finskoj okitila se bronzom, a 2014. u Moskvi postala je vicešampionka Evrope:

- Period pre Šampionata Evrope bio je težak, nije mi išlo kako treba, bilo je i problema sa puškom - rekla je na dočeku Andrea Arsović.-  Osnovni deo sam gađala teško, možda i najteže u karijeri, dok je u finalu bilo dobro. Mađarica Miškolci je iznenadila, očigledno se dobro pripremila za ovo prvenstvo i od starta je povela. Prezadovoljna sam i zbog ekipne medalje. Zabaležile smo sjajan rezultat, nije mala stvar popraviti, i to ubedljivo, evropski rekord. Čekaju nas četiri svetska kupa koje će biti etape ka najvažnijem takmičenju,  Šampionatu sveta u septembru u Granadi. Volela bih da odmah osvojim olimpijsku normu za Rio.

Ivana Maksimović, je posle olimpijskog srebra u Londona 2012. osvojila evropsku bronzu MK puškom trostav  u Osijeku 2013. i sada je dodala još jednu, ali vazdušnom puškom:
- Ponosna sam i srećna, zahvaljujem se svima koji su me podržavali, a podrška mi je itekako trebala pre ovog prvenstva. Bilo je kriza, uspona i padova, menjala sam puške, ništa nije valjalo. Posebno mi je draga ekipna medalja, znam koliko samo sve tri uložile truda na pripremama, a pobedile smo Nemice koje su do sada bile pretplaćene na prva mesta i sjajne Italijanke. Meni, od kako su uvedena nova pravila,  finala baš nisu donosila mnogo radosti. U Moskvi je imalo lep kraj, osvojila sam medalju!  Sada ćemo se okrenuti malokalibarskom oružju, prvo svetski kupovi, potom šampionat sveta.  Sigurnija sam MK puškom i cilj mi je da u prvom pokušaju osvojim olimpjsku vizu za Rio.

Dočeku su prisustvovali generalni sekretar SS Srbije Nenad Petković, viši stručni saradnik SS Srbije Goran Maksimović, tehnički sekretar Marija Popović, predstavnici brojnih klubova, strelci, treneri i prijatelji streljačkog sporta.

Srpski strelci su u Moskvi, uz tri medalje u evropski rekord,  upisali i  dva četvrta,  četiri peta, dva šesta i jedno sedmo mesto.

Rezultati:
Zlato: seniorska ženska reprezentacija vazdušnom puškom sa 1.247,1 krug  - novi evropski rekord (Maksimović 418,5, Arsović 417,3, D. Todorović 411,3).
Srebro: Andrea Arsović - seniorke, vazdušna puška.
Bronza: Ivana Maksimović - seniorke, vazdušna puška.
Četvrta mesta: ženska seniorska reprezentacija vazdušnim pištoljem (Bobana Veličković, Jasna Šekarić, Zorana Arunović).
Andrija Milovanović - juniori,  vazdušna puška (kvalifikacija za Olimpijske igre mladih).
Peta mesta: Zorana Arunović - seniorke, vazdušni pištolj.
Muška seniorska reprezentacija vazdušnim pištoljem (Andrija Zlatić, Damir Mikec, Dimitrije Grgić).
Stevan Jovanović - juniori, vazdušna puška.
Juniorska muška reprezentacija vazdušnom puškom (Stevan Jovanović, Andrija Milovanović, Miloš Ivanović).
Šesta mesta: muška seniorska reprezentacija vazdušnom puškom (Stevan Pletikosić, Milutin Stefanivić, Milenko Sebić).
Ženska juniorska reprezentacija vazdušnom puškom (Milica Babić, Nina Radulović, Tiha Todorović).
Sedma mesta: Stevan Jovanović - juniori, vazdušna puška (kvalifikacije za Olimpijske igre mladih).
Milica Babić - juniorke, vazdušna puška (kvalifikacije za Olimpijske igre mladih).
Ženska juniorska reprezentacija pištoljem bila je 11.  Jovana Dragačevac (juniorke, pištolj) zauzela je 12.  mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih,  Stevan Pletikosić plasirao se na 15. poziciju vazdušnom puškom za seniore, a Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić su bili 16, 17. i 18. vazdušnim pištoljem za seniore.

Bilans medalja

1. Ukrajina       7          9          2          18
2. Finska         5          2          3          10
3. Mađarska    4          0          2          6
4. Rusija          2          7          4          13
5. Nemačka    2          5          2          9
6. Poljska        2          0          2          4
7. Švajcarska  2          0          1          3
8. Belorusija    1          2          2          5
9. SRBIJA       1          1          1          3
10.Francuska  1          0          2          3
11. Grčka        1          0          0          1
12. Italija          0          1          2          3
13. Litvanija     0          1          1          2
14. Jermenija  0          0          2          2
15. Češka        0          0          1          1
16. Švedska    0          0          1          1

Napomena: u ekipnom delu u disciplinama trčeći vepar - miks (žene), trčeći vepar - miks (juniorke), trčeći vepar - žene i trčeći vepar - juniorke, nisu podeljene medalje, jer su bile samo po dve reprezentacije.


Datum: 07.03.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...