x

Stotine biciklista u Beogradu obeležilo Svetski dan bicikla

Stotine biciklista u Beogradu obeležilo Svetski dan bicikla Foto: UG Ulice za bicikliste

Povodom obeležavanja Svetskog dana bicikla, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije i Ulice za bicikliste, u prisustvu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, organizovali su posebno izdanje Kritične mase sa temom Bicikl šik. Na stotine biciklista provozalo se uz poruku da je neophodno raditi više na promociji biciklizma kao prevoznog sredstva. 


Učesnici su bili pozvani da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište. Cilj manifestacije bio je da se pokaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.


„Biciklizam je odlična opcija prevoza za urbana područja, smanjujući zagađenje, saobraćaj i troškove za sve. Više od 50% kretanja u urbanim područjima je manje od 5 km i lako se može obaviti biciklom. Treba nam više biciklističkih staza, bolja infrastruktura, kako bi svi bezbedno vozili bicikl kroz sve delove grada“, izjavila je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.


Holandija je jedna od zemalja u kojoj je biciklizam način života te se tim povodom u vožnju uključio Joust Reintjes, Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji –  „Mnogi biciklisti koji su nam se danas pridružili su potvrda da je dosta ljudi voljno da koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Bicikl je zdrav za ljude i okolinu, jeftino je prevozno sredstvo, lako za parkiranje. To je vid transporta koji je pogodan za sve bez obzira na godine, životni stil ili profesiju. Nadamo se da će više biciklista na ulicama uticati i na kulturu u saobraćaju i bolju infrastrukturu“, dodao je Reintjes.


Događaju se priključila i Tatjana Matić Ministarka telekomunikacija, turizma i trgovine koja je naglasila da je „Ovakva inicijativa neophodna je za podizanje svesti o temi životne sredine i zelene agende. Republika Srbija prepoznaje značaj promocije zdravog života i smanjenja buke i zagađenja. Potrebno je da čuvamo i održavamo zdrav ritam života svih nas, čuvamo životnu sredinu, ali i da nastavimo da ulažemo u infrastrukturu za urbani biciklizam. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržava ovakve inicijative i nastavićemo da učestvujemo u akcijama koje će doprineti boljoj budućnosti i za nas i za generacije koje dolaze.“


Zoran Bukvić iz udruženja Ulice za bicikliste naglasio je da se „Gradovi u 21. veku suočavaju sa mnogim izazovima, a transport je samo jedan od njih. U borbi protiv zagađenja ali i klimatskiih promena, moramo da se prilagodimo održivim vidovima kretanja kao što su pešačenje, vožnja bicikla i kvalitetan javni prevoz. Vožnju bicikla treba da prestanemo da doživljavamo samo kao sport i rekreaciju, već i kao ravnopravan vid transporta. U tom smislu, bitno je da smo danas svoji primerom pokazali da za bicikl nije potrebna  sportska oprema, već bezbedni uslovi za vožnju i manje motornog saobraćaja na ulicama.


Biciklisti su prešli do Novog Beograda, dela grada poznatog po velkom broju poslovnih centara gde su promovisali bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak. Tom prilikom je poslata snažna poruka poslodavcima da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza. 



O biciklizmu i Svetskom danu bicikla

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju Ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što mi radimo ovom prilikom.


Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu. Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj biciklista u Holandiji premašuje 22 miliona. 


Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka. Naime, od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Holandiji, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu. 


Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope. A da se biciklima ne služe samo sportisti govori i trend Cycle chic. 


Vožnja se sprovodi u sklopu projekta  "Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”. U pitanju je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. 


Datum: 04.06.2022. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...