Uručene nagrade najboljim sportskim vazduhoplovcima u Srbiji


Ovogodišnji dobitnici najprestižnije, sportsko vazduhoplovne nagrade, statue "Zlatnog orla" su Goran Đurković - paraglajderista i Branislav Krčedinac - raketni modelar. Đurkoviću četvrta, Krčedincu prva titula najuspešnijeg sportskog vazduhoplovca. Rezultati u takmičarskoj sezoni 2013, izdvojili su njih dvojicu u letačkoj (vazduhoplovno jedriličarstvo, paraglajding, padobranstvo, ultra-lako letenje, balonarstvo, motorno letenje) i neletačkoj (raketno i vazduhoplovno modelarstvo) grani.

Statua "Zlatni orao" predstavlja nacionalni vrhunac karijere vazduhoplovnog sportiste. Dodeljuje se, isključivo, za postignute rezultate u sportskim granama, tokom prethodne takmičarske sezone. U prilog tradiciji i važnosti ove nagrade, govori i činjenica da se ona dodeljuje od davne 1957 godine.

Svoje dugogodišnje vrhunske rezultate Goran Đurković (paraglajding klub "Berkut"- Vršac), je i prethodne godine nastavio da postiže na domaćoj, ali i na svetskoj sceni. Osvojivši drugo mesto u generalnom plasmanu Svetskog kupa, srebrnu medalju na Državnom prvenstvu i bronzanu medalju u ekipnom plasmanu na Svetskom prvenstvu, postao je najuspešniji sportista letačkih grana vazduhoplovstva. Obzirom da je postigao vrhunske međunarodne rezultate, Goran je i četvrti put osvojio prestižno priznanje.

Uz Vrščanina najbolji u neletačkoj grani vazduhoplovnog sporta, bio je Branislav Krčedinac (Aeroklub "Sremska Mitrovica"). Kao raketni modelar osvojio je titulu pobednika svetskog kupa u klasi S6A (rakete sa trakom) i treće mesto u klasi S9A (žiroskop), a u domaćim takmičenjima postao je državni prvak. Sve to je bilo dovoljno da se Krčedinac, po prvi put, domogne najprestižnije nagrade u vazduhoplovnom sportu.

Zlatnu plaketu VSS-a, dobio je Ervin Buheker iz AK "Zrenjanin" za nesebičan doprinos razvoju i popularizaciji vazduhoplovnog sporta u Srbiji, kroz dugi niz godina.

Pored statue "Zlatni orao" i zlatne plakete, Vazduhoplovni savez Srbije, dodeljuje nagrade najbolje plasiranim sportistima za svaku vazduhoplovnu granu posebno. Prvoplasirani dobijaju plaketu "Zlatni orao", dok drugo i treće plasirani, dobijaju diplome zlatnog orla. Nagrade za najbolje sportiste pojedinačno po vazduhoplovnim granama, osvojili su:

Paraglajding
1. Đurković Goran - SPK "Berkut" Vršac
2. Marinković Milica - AK "Aero Edu" Beograd
3. Popov Dragan - SPK "Berkut " Vršac


Padobranstvo
Seniori muškarci
1. Slobodan Terzić PK "Grifon" Beograd
2. Miroljub Janićijević PEVS "Nebeske Vidre" Niš
3. Ljubiša Naumović - AK "Naša Krila" Paraćin

Seniori žene
1. Radmila Đurić - PEVS "Nebeske Vidre" Niš

Juniori
1. Stevan Miletić - AK "Naša Krila" Paraćin
Vazduhoplovno modelarstvo
Seniori
1. Živa Kovački - AK "Nova Pazova" Nova Pazova
2. Svetozar Gostojić - AK "Zrenjanin" Zrenjanin
3. Boško Laćimić - AK "Beograd" Beograd

Juniori
1. Bojan Gostojić - AK "Zrenjanin" Zrenjanin
2. Danilo Runić - AK "Nova Pazova" N.Pazova
3. Andrija Pešić - AK "Trstenik" Trstenik


Raketno modelarstvo
Seniori
1. Branislav Krčedinac - AK "Sremska Mitrovica" S.Mitrovica
2. Mihailo Petrović - AK "Franjo Kluz" Zemun
3. Zoran Katanić - AK "Sremska Mitrovica" S.Mitrovica

Juniori
1.  Luka Volarević - AK "Franjo Kluz" Zemun
2.  Miodrag Čipčić - AK "Kikinda" Kikinda
3.  Vesna Katanić - AK "Sremska Mitrovica" S.Mitrovica


Opšta avijacija
1. Aleksandar Godić - AK "Naša krila" Paraćin
2. Milan Milošević - AK "Zrenjanin" Zrenjanin
3. Miodrag Ivanović - AK "Jagodina" Jagodina


Vazduhoplovno jedriličarstvo
1. Branko Stojković - AK "Zrenjanin"
2. Zoran Frenc - AK "Vaja" Beograd
3. Aleksandar Diklić - AK "Vaja" Beograd


ULL - motorni zmaj
1. Miloš Stojković - AK "Ćuprija"
2. Dragan Ćirić - AK "Pančevo"
3. Proznanović Mirko - AK "Vihor" Nova Pazova


ULL - Avion
1. Jagoš Banović - AK "Zrenjanin"
2. Milorad Matić - AK "Smederevo"
3. Goran Spasić - AK "Smederevo"


Balonarstvo
1. Srđan Srdić - BK "Dambos" Beograd

.
Specijalni gost VSS-a, bila je mlada košarkašica Nataša Kovačević. Iskazivanjem svoje hrabrosti, odlučnosti i borbenosti, Nataša je na pravi način promovisala sportski duh, nakon saobraćajnog udesa koji je doživela. Iz tog razloga, VSS joj dodeljuje počasnu takmičarsku dozvolu i poklon - skok u padobranskom tandemu.Datum: 07.03.2014. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...