x

Veselin Vuković preuzeo kormilo Radničkog

Veselin Vuković preuzeo kormilo Radničkog Foto: SPD Radnički

Nakon istorijskog uspeha rukometaša Radničkog, osvajanja trećeg mesta u Arkus ligi i plasmana u jedan od evropskih kupova, usledio je sporazumni prekid saradnje sa bivšim šefom struke Đorđem Teodorovićem. Agilno rukovodstvo kluba nije sedelo skrštenih ruku. Sklopljen je dogovor sa legendom svetskog i srpskog rukometa, proslavljenim asom Veselinom Vukovićem, čovekom koji je sinonim za uspeh.

Novi šef stručnog štaba je predstavljen na konferenciji za štampu koja je upriličena u trofejnoj sali Sportsko privrednog društva Radnički, na kojoj su se javnosti obratili generalni direktor SPD Radnički Bratislav Uraković, direktor rukometnog kluba Stavro Rašković kao i novi šef struke Veselin Vuković.

Upravo se završila najuspešnija sezona SPD Radnički, u kojoj smo od četiri sportska kolektiva koja čine društvo, osvojili pravo na učešće u evropskim takmičenjima u tri sporta, što je na ponos ne samo nas, nego i cele Šumadije i grada Kragujevca. Vaterpolisti su vicešampioni Srbije, rukometaši su osvojili treće mesto, odbojkaši su četvrti i pravo je vreme za planiranje daljih aktivnosti i priprema za narednu sezonu. SPD Radnički je odlično pozicioniran na sportskoj mapi Srbije i mnogi gradovi imaju želju da slede naš primer kao verovatno najbolje sportske organizacije u zemlji. Našim rezultatima se ponose građani Kragujevca, a prevashodni cilj je da u svim sportovima budemo plasirani na jedno od prva četiri mesta. Naši rezultati nisu plod slučajnosti i puke sreće, predano i mukotrpno se radi, naročito sa mlađim selekcijama. Podatak za divljenje je da imamo zapošljenih 35 trenera u svim sportovima, što je garant i zalog za budućnost. Ispunili smo naš cilj da igračima ponudimo sve što im je potrebno za nesmetano bavljenje sportom, a to je smeštaj, ishrana kao i kompletna ambulanta koju smo kupili sa prevashodnom željom da budemo sistem, a ne samo običan klub.

Takođe bih naglasio i odgovorno tvrdim da je rukometni klub sjajno organizovan i besprekorno funkcioniše. Jedini su klub u Srbiji koji pod istim krovom ima i žensku i mušku selekciju i posvećuje ogromnu pažnju u radu sa mlađim kategorijama po kragujevačkim osnovnim školama. Smatram da je angažovanje Veselina Vukovića pravi potez i očekujem još mnogo dobrih vesti i rezultata, izjavio je u uvodnoj reči direktor SPD Radnički Bratislav Uraković.

Direktor rukometnog kluba Radnički Stavro Rašković 

Drago mi je da smo u dobrom raspoloženju dočekali kraj sezone i ovaj dan kako bi predstavili mog bivšeg trenera i budućeg šefa stručnog štaba Radničkog Veselina Vukovića. Želja mi je da ispred svih u klubu, sportskom društvu i svih Kragujevčana poželim dobrodošlicu novom treneru i poželim puno uspeha u daljem radu i nastupajućoj sezoni. Mi smo kao klub iz godine u godinu rasli, preskakali setepenik po stepenik u nameri da napredujemo ne samo rezultatski, već i organizaciono, u radu sa mladima, tako da je i angažman ovako velikog rukometnog imena samo logičan sled događaja. Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo sarađivati, mi ćemo se kao klub potruditi da obezbedimo sve uslove koji su potrebni za dalji rad, napredak i dobru igru. Očekujem da ćemo kao i ranije dobro odraditi prelazni rok, kako bi bili što konkurentniji, a pošto je Vuković pobornik razvitka mladih igrača i njihovog „bacanja u Vatru“, da poseban akcenat stavimo na tu činjenicu. Znamo da je dolazak ovakve rukometne legende veliki plus, ne samo u rezultatskom, nego i u afirmativnom, organizacionom i marketinškom planu i veliko mi je zadovoljstvo što smo svi danas ovde, izrazio je zadovoljstvo direktor RK Radnički Stavro Rašković.

Novoimenovani šef struke Veselin Vuković je kao igrač sa Metaloplastikom bio dva puta šampion Evrope, osvojio je pet titula prvaka Jugoslavije, kao i četiri Kupa, a osvajao je i trofeje u Španiji igrajući za najpoznatije klubove. U reprezentativnoj karijeri je osvojio titulu Olimpijskog šampiona 1984. kao i prvaka sveta 1986. godine, što ga čini legendom i ikonom rukometnog sporta u Srbiji.

Drago mi je što sam danas ovde i što sam preuzeo kormilo kluba kakav je Radnički. Nisam od onih što mnogo obećavaju, jedino što mogu da obećam je naporan, mukotrpan rad, red i disciplinu, što će nam pomoći da dalje napredujemo. Moram da naglasim da je moj prethodnik Teodorović postavio lestvicu visoko i da ni u jednom trenutku ne smem da tvrdim da ćemo je premašiti. Velika je stvar što Radnički ima sistem, što je prava stvar u današnjem sportu, klub je izgrađen i doveden na stabilne osnove i ima veliku bazu koja je potrebna da u datom trenutku postigne vrhunske rezultate. Kragujevac je na pravom putu, odlična baza, mladi igrači i vrhunska organizacija uz stručan rad su recept za uspeh. Veliki je izazov preda mnom, uželeo sam se rukometa i rada nakon jednogodišnje pauze. Većinu igrača dobro poznajem i očekujem da ćemo imati kompetitivan i respektabilan sastav kako bi što spremniji dočekali početak takmičarske sezone. Pet ekipa će naredne sezone gajiti šampionske ambicije i nadam se da ako se svi angažujemo u pravom smeru, možemo i mi biti ti koji ćemo se uključiti, ako ne u borbu za titulu, onda biti nezaobilazan faktor u prvenstvu.

Vuković je imao dosta uspeha i u trenerskoj karijeri predvodeći Metaloplastiku do osvajanja kupa, a na Kipru je osvojio osam trofeja prvaka države i nacionalnog kupa. Bio je selektor juniorske reprezentacije, a najveći uspeh u mandatu selektora nacionalnog seniorkog tima Srbije je ostvario na evropskom šampionatu kada je osvojio srebrnu medalju, poslednju koju je naša reprezentacija uopšte osvojila.

Osnovni cilj će nam biti da stvorimo jak tim, promovišemo mlade igrače i da ih što duže zadržimo na okupu, jer je to jedini pravi put do uspeha kome svi težimo. Drago mi je što je većina igrača vezana za Radnički i potrudićemo se da tako ostane i u budućnosti, zaključio je Vuković.


Datum: 01.06.2022. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...