x

Borovčanin - Uvesti red u sponzorisanje sporta


Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin predlaže hitno definisanje jasnih kriterijuma na osnovu kojih bi ubudeće javna preduzeća sponzorisala sport u Srbiji, kako ne bi prisustvo političara u upravama klubova određivalo ko će koliko sredstava i od koga dobiti.  Borovčanin predlaže i čitav niz mera za ozdravljenje sporta na svim nivoima, od školskog i amaterskog do vrhunskog, uz insistiranje na konačnom podizanju sportske infrastrukture kroz javno - privatno partnerstvo.

"Približavanjem Srbije Evropskoj uniji poboljšaće se životni standard građana, pre svega zbog stvaranja institucija i uvođenja reda i pravila u sve oblasti društva i države, pa i u sport. To znači da će sport konačno postati dostupan svakom detetu i mladim ljudima i da ćemo imati modernije sportske i školske sale, hale i stadione, bez nasilja i huliganizma, sa uspešnijim sportskim klubovima", naglasio je Borovčanin.

On upozorava da je naš sport prilično urušen, sportska infrastruktura dotrajala, klubovi i savezi su u velikim minusima, školski sport je na niskim granama, nasilje je prisutno na mnogim sportskim događajima, prava sportista ne postoje, a najpoznatije ličnosti klubova su njihove uprave umesto igrača, dok su uspesi na međunarodnoj sceni najčešće uspesi samih sportista, njihovih porodica i prijatelja i ističe da je zbog toga neophodan sasvim drugačiji, sistemski i programski pristup izgradnji sporta.

Prema njegovim rečima, sportska infrastruktura kao preduslov zdravog sporta, mora se modernizovati, a jedini način je javno - privatno partnerstvo. To podrazumeva projektovanje sportskih objekata povezanih sa stambenim, turističkim i poslovnim sadržajima, kako bi domaći i strani investitori imali interes da ulažu novac, dok bi država ustupala zemljište uz komunalno opremanje.
"Na taj način država postaje vlasnik modernih sportskih objekata, a investitor ostalih sadržaja. Prvi projekat tog tipa treba da bude izgradnja velikog Nacionalnog trening centra, kako nam se reprezentativci ne bi pripremali po inostranstvu, već bi svi sportski savezi najbolje uslove imali objedinjene na jednom mestu", precizirao je Borovčanin.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta predlaže da školski sport postane najzastupljeniji oblik organizovanog bavljenja sportom, kroz uvođenje sportskih sekcija i školskih takmičenja na lokalnom, okružnom i republičkom nivou. Njegova ideja je obavezno povezivanje amaterskih klubova na lokalnom nivou sa školama, uz programsko finansiranje bavljenja sportom bez naplate.
Datum: 08.03.2014. Autor: Igor Bećirić

PROČITAJTE JOŠ...