x

Džudo turnir Luštica bay najavljuje bogatu sportsku sezonu

Džudo turnir Luštica bay najavljuje bogatu sportsku sezonu

U subotu 14. maja više od 70 džudista kadeta iz Crne Gore i regiona odmjerava snage i umijeća u jednoj od najpopularnijih borilačkih veština.


Čitav niz uzbudljivih sportskih događaja u Luštici Bay ovog ljeta otvara regionalni džudo turnir za kadete koji se održava u subotu 14. maja. Jednodnevni regionalni ekipni turnir koji će početi u 9.30 časova, biće održan na otvorenom, a takmičenje je revijalnog karaktera, za mlade džudiste uzrasta od 14 do 16 godina. Turnir organizuje Džudo klub Kotor, na sportskim terenima Luštica Bay Centrale. Više od 70 kadeta iz Crne, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije predstaviće svoje umjeće u tradicionalnim borilačkim vještinama, hrabro odmjeravajući snage i oduzimajući dah gledaocima.


„Veoma smo srećni što ćemo ovog vikenda ugostiti mlade sportiste, na prvom džudo turniru koji organizujemo u Luštici Bay. Džudo takmičenja se obično održavaju u zatvorenim prostorima, a ovog puta je posebna atrakcija što će se turnir odvijati na otvorenom, na prekrasnim terenima naselja Centrale. Ponosni smo na činjenicu da smo otvorili vrata i za događaje iz ovog sporta, jer je posvećenost i podrška razvoju mladih utkana u naš pristup razvoju lokalne zajednice. Mladi kroz sport osnažuju svoje mentalne i fizičke kapacitete, jačaju timski duh i empatiju, a isto tako se uče kako da odgovore izazovima u stvarnom životu. Sve su ovo znanja i vještine koji su nam danas prijeko potrebni kako bismo stvorili zajednicu u kojoj zajedno rastemo i kojoj želimo da pripadamo“, rekla je Maša Radulović, marketing menadžerka u Luštici Bay.


Džudo klub Kotor dugi niz godina njeguje tradiciju ove plemenute borilačke vještine, posebno se angažujuči u radu sa mladima. Pioniri i kadeti iz Kotora iskazuju veliki talenat i jedni su od najuspješnijih u džudou na nacionalnom nivou. Okitili su se do sada stotinama medalja na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima u Crnoj Gori i regionu, a i sam klub je osvojio više priznanja za najuspješniju ekipu. U klubu se, pored odličnih sportskih rezultata, podjednaka pažnja posvjećuje i uspjehu učenika u redovnim školskim obavezama. Trener Dejan Popović vodi klub tokom višegodišnjeg postojanja, a svoja znanja nesebično dijeli i na širem planu popularizacije džudoa, za šta je takođe dobio priznanja i zahvalnice.


„Nema mnogo kadetskih takmičenja u Crnoj Gori, pa je za nas od velikog značaja što je Luštica Bay, kao važan razvojni investitor i partner lokalnoj zajednici, podržala organizaciju i održavanje ovog džudo turnira. Poznata je činjenica da je UNICEF proglasio džudo za jedan od najkorisnijih sportova za djecu i mlade uzrasta od 4 do 21 godine, kao bazičan sport za pravilan rast i razvoj. Ono što je posebno lijepo u džudou jeste to što se iz poraza više nauči nego iz pobjede, a savladavate protivnika na nježan način. To je nešto što treba primijeniti i u životu. Džudo je sport koji na prvom mjestu razvija sportski duh i mi ćemo nastaviti da popularišemo ovu plemenitu borilačku vještinu među mladima”, rekao je Dejan Popović, predsjednik Džudo kluba Kotor.


Džudo je tradicionalna borilačka vještina, nastala 1882. godine u Japanu. To je olimpijski sport kojim se bavi više od 100 miliona ljudi širom sveta, a gotovo je podjednako popularan među dječacima i djevojčicama. U ovom sportu rezultati se postižu velikim radom, istrajnošću i odricanjem, a u kategoriji kadeta, u uzrastu od 14 do 16 godina, kvalitet i znanje takmičara ponajviše dolaze do izražaja. Riječ „džudo“ znači - pobjediti na nježan način. Džudo podstiče fizički i mentalni napredak, a posebno razvija sportski duh kroz borbu u kojoj je poštovanje protivnika podjednako važno kao i pobjeda, što je važna životna lekcija.


Pehari i medalje će biti uručeni najuspješnijim takmičarima na kraju turnira, čime će biti zaokružen jedan izuzetan sportski dan u Luštici Bay. 


Datum: 13.05.2022. Autor: Dragana Bećirović

PROČITAJTE JOŠ...