x

Jovović učestvovao u radu skupštine Svetske badminton federacije

Jovović učestvovao u radu skupštine Svetske badminton federacije Foto: BSS

Prvi put od početka pandemije, Svetska badminton federacija je u Bankoku (Tajland), 7. maja, organizovala 83. Godišnju Skupštinu (BWF AGM) u tzv. "hibridnom" formatu. Uz prisustvo 132 članice, "uživo" ili "online", uspešno je održana Skupština kojoj je prethodio 10. Forum članica, predstavnika nacionalnih badminton saveza, kontinentalnih federacija i članova menadžmenta Svetske badminton federacije. Badminton savez Srbije je na Skupštini i Forumu članica predstavljao Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora.


Najvećim i najznačajnijim okupljanjem svetskog badmintona predsedavao je Pol Erik Hojer, predsednik Svetske badminton federacije i član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ulogu izuzetno gostoprimljivog domaćina imala je Kining Patama Lesvadtrakul, predsednica Tajlandske badminton asocijacije, potpredsednica Svetske badminton federacije i, takođe, članica Međunarodnog olimpijskog komiteta. Tokom Skupštine usvojeni su godišnji izveštaji o radu različitih komiteta, usvojene su izmene takmičarskih pravila u para-badmintonu, prikazani su primeri dobre prakse u Holandiji – AirBadminton, Australiji – medijska kampanja, Ujedinjenim arapskim emiratima – Shuttle Time projekat i dr. Uspeh badminton takmičenja na Olimpijskim igrama u Tokiju je posebno istaknut kao i posvećenost članica, stabilna organizacija i finansiranje badmintona na svetskom nivou. Na završetku zasedanja članice su, uz gromoglasni aplauz, jednoglasno proglasile Torstena Berga (Danska) i Dato Vira Lim Teong Kiat (Malezija) za doživotne počasne potpredsednike.


Forum članica Svetske badminton federacije obeležili su razvojni projekti i interaktivne radionice tokom kojih su predstavnici članica, podeljeni po grupama, imali priliku za upoznavanje, razmenu iskustava i dostignuća tokom intenzivnog perioda pandemije i nakon ublažavanja istog na globalnom nivou, iznošenje ideja i primera dobre prakse.


U Bankoku se u periodu od 8. do 15. maja održava Tomas & Uber Cup, Svetsko ekipno prvenstvo za muške i ženske timove na kojem se takmiči 32 ekipe iz 20 država. Titule ekipnih prvaka za timove brane Indonezija (muški timovi) i Kina (ženski timovi). Članovi Skupštine Svetske badminton federacije su imali priliku da, u svojstvu specijalnih gostiju, prisustvuju brojnim zanimljivim mečevima.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprineo učešću predstavnika Badminton saveza Srbije na Skupštini Svetske badminton federacije i ostalim događajima.


Datum: 13.05.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...