x

Borovčanin: hitno definisati kriterijume za sponzorisanje klubova novcem javnih preduzeća


Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin predlaže hitno definisanje jasnih kriterijuma na osnovu kojih bi ubudeće javna preduzeća sponzorisala sport u Srbiji, kako ne bi prisustvo političara u upravama klubova određivalo ko će koliko sredstava i od koga dobiti.

U periodu tranzicije najvažnije je uvesti red i kriterijum za finansiranje sportskih klubova od strane javnih preduzeća, kako ne bi prisustvo političara u upravama klubova određivalo ko će koliko sredstava dobiti i od kojih preduzeća.

"Javna preduzeća pripadaju svim građanima Srbije, njima upravlja Vlada, tako da je pošteno da sponzorstva dobijaju i klubovi iz cele Srbije, barem prvoligaši. Kriterijum mora biti jedino rezultat i rang takmičenja, etički kodeks i istorijat kluba, a siguran sam da bi i Zvezdi i Partizanu bilo bolje da imaju zdraviju konkurenciju, a Srbija konkurentniji sport" smatra državni sekretar, i uverava da će se "na taj način sportu vratiti dostojanstvo, smanjiti političke tenzije u sportu, a fer plej će ponovo postati društvena vrednost", precizira Borovčanin.

Državni sekretar predlaže da posebna sredstva budu usmerena na razvoj školskog sport, koji mora da postane najzastupljeniji oblik organizovanog bavljenja sportom, kroz uvođenje školskih sekcija I takmičenja na lokalnom, okružnom i republičkom nivou. Njegova ideja je obavezno povezivanje amaterskih klubova na lokalnom nivou sa školama, uz programsko finansiranje bavljenja sportom bez naplate članarine.

Borovčanin dodaje da profesionalnim sportskim klubovima treba pomoći, kako bi profesionalizovali svoj rad, sektore za pravo, finansije, marketing, stručni štab, što će dovesti do kvalitetnog sporta i punih tribina bez problema.

"U uređenom sistemu sporta, glavni rezultat bio bi zdraviji narod, zdraviji odnosi među ljudima, disciplinovanije i vrednije društvo sa radnim navikama, smanjena stopa narkomanije, delikvencije i alkoholizma, manje dijabetesa, krvnog pritiska i ostalih poremećaja u kasnijem životnom dobu. Sport bi stvarao bolje ljude!", poruka je državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta


Datum: 12.03.2014. Autor: Igor Bećirić

PROČITAJTE JOŠ...