x

Srbija kroz Valensiju za finale Dejvis kupa u Malagi

Srbija kroz Valensiju za finale Dejvis kupa u Malagi

Žreb za grupnu fazu finalnog turnira Svetske grupe Dejvis kupa 2022. koja je na programu od 14. do 18. septembra 2022. u četiri grada domaćina (Glazgov, Bolonja, Hamburg i Valensija) održan je u Malagi gde će se 21. do 27. novembra 2022. održati nokaut faza nakon koje će biti poznat šampion Dejvis kup takmičenja za ovu godinu. 


Voljom žreba odlučeno je da Dejvis kup selekcija Srbije bude u Grupi B čiji je domaćin Valensija (Španija). Zajedno sa našom reprezentacijom u okviru Grupe B za plasman u finalnu nedelju u Malagi boriće se timovi: Španije, Kanade i Južne Koreje.


Selektor Dejvis kup selekcije Srbije Viktor Troicki žreb smatra teškim po Srbiju.


Tešku grupu smo dobili, definitivno dva jaka nosioca. Španija ima vrhunske igrače, pored Nadala i Alkaraza tu je i Bautista, Karenjo Busta, možda najjača reprezentacija trenutno. Takođe Kanada ako su u punom sastavu sa Šapovalovim i Ože Alijasimom je izuzetno jaka selekcija, igrali su finale pre dve godine, sigurno da neće biti lako. Ali i mi ako smo u punom sastavu, ako su svi momci zdravi i ako su u formi mislim da imamo jedan od jačih timova i smatram da možemo daleko da doguramo. Do septembra ima još da se igra i da igrači dignu forme, videćemo kako će se svi osećati, dobili smo rivale i možemo polako već da se spremamo za grupnu fazu u septembru u Valensiji. Dve ekipe prolaze dalje i nadam se da ćemo uspeti da prebrodimo tu grupnu fazu, ali neće biti lako definitivno” – istakao je selektor Troicki.


Grupa A (igraće se u Bolonji): Hrvatska, Italija, Argentina, Švedska


Grupa B (igraće se u Valensiji): Španija, Kanada, Srbija, Južna Koreja


Grupa C (Hamburgu): Francuska, Nemačka, Belgija, Australija


Grupa D (Glazgovu): USA, Velika Britanija, Kazahstan, HolandijaNosioci grupa na žrebanju u Malagi bili su: Hrvatska, kao vicešampion 2021. godine, nosilac je broj 1 za ovogodišnje finale, zatim Španija (2 nosilac), Francuska (3) i SAD (4) na osnovu najnovije rang liste nacija Dejvis kupa.


Po jedna nacija iz svakog “šešira” izvučena je u svaku od četiri raund-robin grupe, sa četiri zemlje domaćina smeštene u različite grupe.  Dva najbolja tima u svakoj grupi obezbediće nokaut fazu finala Dejvis kupa 2022. Žrebom za nokaut fazu (koja je takođe održana danas) izvučeni su četvrtfinalni rivali u kojima će se sudariti četiri pobednika grupa i četiri drugoplasirana tima iz grupnih takmičenja.


Srbija ukoliko bude prva u Grupi B u četvrtfinalu igraće protiv drugoplasirane ekipe u grupi A, ukoliko Srbija ostvari drugo mesto u Grupi B u četvrtfinalu igraće protiv prvoplasirane selekcije u Grupi C.


 

Sve faze finala 2022. igraće se na brzoj podlozi u zatvorenom. Domaćin finalne nedelje – nokaut faze (21-27. novembra 2022) Malaga ugostiće najboljih osam selekcija sveta u Palati sportova Hose Marija Martin Karpena.


 

Ukupno 16 nacija koje se takmiče u finalu 2022. bilo je raspoređeno je u četiri “šešira” na žrebanju. Četiri nacije nosioca nalazile su se u “šeširu” broj 1, dok je preostalih 12 nacija raspoređeno u “šeširima” 2-4 prema najnovijoj rang listi nacija Dejvis kupa.


Šešir 2”: Nemačka, Kanada, Italija, Velika Britanija


Šešir 3”: Kazahstan, Belgija, Srbija, Argentina


Šešir 4”: Švedska, Australija, Holadnija, Južna Koreja.


Datum: 27.04.2022. Autor: Neda Miletić

PROČITAJTE JOŠ...