x

Zorani Arunović zlato na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru

Zorani Arunović zlato na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru Foto: SSS

Zorana Arunović je zablistala danas na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru. Naša proslavljena olimpijka je drugog dana SK u Riju osvojila zlatnu medalju vazdušnim pištoljem.


Uz Zoranu, danas su se takmičili i miks parovi puškom. Andrea Arsović i Lazar Kovačević su se plasirali na  osmo, a tim Teodora Vukojević/Milenko Sebić na 15.mesto.


Arunovićeva je u kvalifikacijama zauzela sedmo mesto sa 574 kruga i komotnom prednošću od pet krugova više od devetoplasirane Portugalke Marako.


U finalu je silovito startovala. Od početka je bila na čelnoj poziciji. Već posle deset (od ukupno 25) hitaca imala je 1,3 kruga prednosti ispred drugoplasirane Kamil Jedrzejevski (Francuska). U narednih pet serija Francuskinja je bila preciznija i smanjila zaostatak na dva deseta dela kruga, a trećeplasirana Ana Korakaki (Grčka) je bila više od dva kruga iza Zorane Arunoviće i Kamil Jedrzejevski. Posle 20.hitaca, kada u igri ostaju još samo četiri najbolje takmičarke, Zorana je i dalje bila na čelu, Korakakijeva se popela na drugo mesto, Francuskinja je pala na treće, a Hanijeh Rostamijan (Iran) je bila na četvrtoj poziciji.  Poslednjih pet dijabola nije donelo promene u plasmanu. Kamil Jedrzejevski je osvojila bronzu, a u meč za zlato ušle su evropska vicešampionka Zorana Arunović i svetska prvakinja Ana Korakaki.


U meču za zlato posle svakog hica takmičarka sa boljim rezultatom dobija dva poena. Pobeđuje finalistkinja koja prva skupi 16 poena.  Do 6:6 rivalke su vodile izjednačenu borbu. Međutim, tada je Zorana Arunović preuzela kontrolu, u pet uzastopnih hitaca za redom bila preciznija od Grkinje za trijumf 16:6.


Time je nastavila sjajan niz u 2022, koji je počela zlatom u miksu sa Damirom Mikecom na Svetskom kupu u Kairu, a nastavila sa tri medalje na Evropskom prvenstvu (ekipno zlato, pojedinačno srebro i bronza u miksu). U Rio de Žaneiru je dodala peto odličje na blistavu nisku.


Ceremoniju proglašenja takmičenja pištoljem je obeležila i greška organizatora, koji su umesto srpske spremili rusku zastavu za najviši jarbol.


Andrea Arsović i Lazar Kovačević su u kvalifikacijama takmičenja miks parova puškom pogodili  625,7 krugova i zauzeli osmo mesto. Malo im je nedostajalo da nastave borbu za medalje. U takmičenjima Svetske streljačke federacije, će se za razliku od Olimpijskih igara,deliti po dve bronzane medalje, za koje će se boriti parovi plasirani od treće do šeste pozicije (treći protiv šestog i četvrti protiv petog). Arsovićevu i Kovačevića je od  šestoplasiranog tima Irana delilo svega šest desetih delova kruga.


Vazdušni pištolj, žene, plasman: 1. Zorana Arunović (Srbija), 2. Ana Korakaki (Grčka), 3. Kamil Jedrzejevski (Francuska)


Finale-meč za zlato: Arunović – Korakaki 16:6. Prva faza: 1. Arunović 252,2, 2. Korakaki 250,0, 3. Jedrzejevski 248,1, 2. Rostamijan (Iran) 247,0... Kvalifikacije: 1. Korakaki  585... 7. Arunović  574...


Vazdušna puška, miks kvalifikacije: 1. Češka 2 630,3, 2. Norveška 1 629,1, 3.  Mađarska 1 627,6... 8. Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 625,7... 15. Srbija 2 (Teodora Vukojević/Milenko Sebić) 622,0...


Datum: 13.04.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...