x

Počinje Evropsko prvenstvo: Devetoro srpskih juniora na sceni

Počinje Evropsko prvenstvo: Devetoro srpskih juniora na sceni

Norveški gradić Hamar je ovih dana centar streljaštva na Starom kontinentu.


U petak je završeno EP u parastreljaštvu, a u nedelju počinje 51. Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem.


Kao i obično, šampionat Evrope otvaraju juniorska takmičenja, u kojima će Srbiju predstavljati Aleksandra Havran, Anja Knežević, Anja Popović, Marko Ivanović, Aleksa Rakonjac, Petar Erdei (svi puška), Jovana Todorović, Eleonora Radulović, Olga Stojanović (sve pištolj).


Skoro svi srpski omladinski reprezentativci će debitovati na EP vazdušnim oružjem. Iskustva sa ovih takmičenja imaju samo Marko Ivanović, Aleksandra Havran i Jovana Todorović. Svo troje su učestvovali na prošlogodišnjem šampionatu u Osijeku i bili vrlo uspešni. Svi su stigli do finala, a Ivanović je osvojio srebrnu medalju.


Takmičarski program je vrlo bogat i zgusnut. Svi naši juniori će startovati sutra. U nedelju će biti održane kvalifikacije i finala u sve četiri pojedinačne discipline.  Takmičarski dan počinje u 9.15, kada na vatrenu liniju izlaze juniori u kvalifikacijama puškom, a poslednje finale se po satnici završava oko 20.40.  Takmičenja će se nizati kao na traci, a na to delimično utiče i novi format finala. Po novim pravilima finale, koje se sastoji od dve faze, ukupno traje oko 90 minuta, uključujući i pauze između faza.


Sve tri discipline u kojima učestvuju srpski juniori će biti masovne. Puškom će se nadmetati 50 juniora i 68 juniorki, a pištoljem 51 devojka.


U ponedeljak će biti održana takmičenja miks parova, u kojima će nas predstavljati dva tima puškom, a u utorak ekipna nadmetanja.


Juniorske reprezentacije Hamar napuštaju u sredu, za kada je zakazan dolazak seniorskih timova. Seniorska takmičenja su na programu od 25. do 27. marta (petak  - nedelja), po istom programu kao i na juniorskom šampionatu. U petak su pojedinačna, u subotu nadmetanja miks parova, a šampionat se završava borbama za medalje u ekipnoj konkurenciji.

 

Srbija na Evropskom prvenstvu


Seniori, puška: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92).


Seniori, pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).


Seniorke, pištolj:Zorana Arunović (Olimpik 011), Brankica Zarić (Novi Sad 1790), Jasmina Milovanović (Akademac).


Seniorke, puška: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Teodora Vukojević („Čika Mata“)


Juniori, puška: Marko Ivanović („Čika Mata“), Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Petar Erdei (Novi Sad 1790)


Juniorke,puška: Aleksandra Havran (Jedinstvo), Anja Knežević (Novi Beograd Ušće), Anja Popović (Partizan)


Juniorke, pištolj: Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće), Eleonora Radulović („Dragan Jevtić Škepo“), Olga Stojanović („Aleksa Dejović“).


Vođa puta je Dragan Marković, sportski direktor SSS, a uz njega, u trenerskom timu seniorskog tima biće i Dragan Donević, šef stručnog štaba, Goran Mikec, Jelena Arunović i Stevan Pletikosić.


U stručnom štabu juniorske selekcije su Ivan Manojlović, Saša Iker i Stefan Višekruna.


Borba za medalje u „Vikinškom brodu“


Šampionat će biti održan u dvorani „Vikingskipet“ (Vikinški brod), multifukcionalnom objektu, čiji je zvanični naziv „Olimpijska dvorana Hamar“. U ovoj sali su 1994. godine održana takmičenja u brzom klizanju u okviru Zimskih olimpijskih igara u Lilehameru, pedesetak kilometara udaljenom od Hamara. Narednih decenija u hali je organizovano nekoliko svetskih i evropskih prvenstava u klizanju, ali i biciklizmu.


Datum: 19.03.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...