x

Zvanično otvoreno Svetsko prvenstvo u Beogradu

Zvanično otvoreno Svetsko prvenstvo u Beogradu Foto: Predrag Milosavljević

Najveći sportski događaj koji je organizovan ikada na našim prostorima je Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici, koje se održava u Beogradu od 18. do 20. marta. U Areni je ovog jutra započeto trodnevno takmičenje, a danas u 17h i svečano je otvoreno.

Kamere i svetla reflektora bile su uperene ka jednom od najmoćnijih vokala u ovom delu Evrope, Jeleni Tomašević, koja je dobila tu čast da, u ime domaćina svetskog šampionata, izvede himnu Srbije.

Na otvaranju su svečano govorili: predsednik Svetske atletike lord Sebastijan Kou, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović i predsednik Lokalnog organizacionog komiteta Slobodan Branković.

Prvi čovek Srpskog atletskog saveza održao je uvodni govor tokom ceremonije otvaranja prvenstva.

- Uvaženi predstavnici Svetske atletske federacije, zvaničnici, cenjeni gosti i prijatelji, pozdravljam vas ispred Saveza i u naše ime. Ovo je priznanje ne samo za atletiku, nego i Beograd i Srbiju, koji dolaze u fokus javnosti, čast je biti domaćin, a činjenica da smo najmanja zemlja koja je organizovala takmičenje je dokaz kakav renome imamo. Gledaćemo svetske rekordere i olimpijske šampione, a rame uz rame će se boriti i naši najbolji atletičari.

- Ispunjen sam ponosom što smo atletiku vratili na staze slave, što smo uz pomoć države izgradili infrastrukturu i što je to dalo rezultate koje sada imamo. Atletika je kompleksan sport, radili smo najbolje što smo mogli, ne bi bilo rezultata bez naših talentovanih atletičara, njihovi rezultati su nas postavili na mapu sveta. Kao čovek koji je deo svoje energije dao atletici, ponosan sam na sve što smo uradili. Evorpsko dvoransko prvenstvo i Svetsko dvoransko prvenstvo su nekada bile stvari o kojima smo mogli da maštamo, sada je to stvarnost. Želim da se zahvalim predsedniku Vućiču, Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu i sponzorima.

- Nadam se da ćete uživati gledajući nadmetanje i da će naši atletićari pokazati da su u samom vrhu. Sportska borilišta treba da budu jedina borilišta gde će se voditi borbe. Upućujem molbu svima, da vide sav besmisao ratnih sukoba, a borbe prepuste sportistima. Hvala - poručio je Veselin Jevrosimović.

Slobodan Branković se zahvalio predsedniku Svetske atletike na ukazanom poverenju zbog kojeg smo dobili organizaciju ovako velikog takmičenja, kao i celom timu i volonterima koji su zajedničkim snagama radili na pripremi istog. -Zvanično je otvoreno Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd 22-.

Datum: 18.03.2022. Autor: Katarina Branković

PROČITAJTE JOŠ...