x

Velja i Nina najbolji na startu plivačke sezone

Velja i Nina najbolji na startu plivačke sezone Foto: PSS

Od 11. do 13. marta, na bazenima SC “Novi Beograd“ održano je međunarodno plivačko takmičenje – kvalifikatorno za Svetsko prvenstvo u plivanju - Otvoreno prvenstvo Srbije 2022. Miting je okupio čak 374 plivača iz Srbije i inostranstva.

Ovo takmičenje se nalazi u kalendaru Svetske plivačke federacije – FINA, gde mogu da se ostvare propisane norme za učešće na FINA Svetskom prvenstvu u plivanju, koje će se održati u Mađarskoj u gradu Budimpešta u junu mesecu. Kvalifikacioni period za SP počeo je u martu 2020. godine i završiće se 15. maja ove godine. Srbija već ima nekoliko A normi ostvarenih prošle godine, a i na ovogodišnjem takmičenju u Beogradu ostvareno je nekoliko B normi za Svetsko prvenstvo. Pored normi za SP, ovo takmičenje bilo je značajno i  za mlađe kategorije, jer je isplivano nekoliko normi za EJOF 2022., Evropsko juniorsko prvenstvo i Turnir više nacija. Takođe, prvenstvo je bilo i izborno za ulazak u reprezentativnu selekciju za takmičenje Susret reprezentacija Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije (Maribor, 26. i 27. mart).

Za najuspešnije takmičare prvenstva po kategorijama su proglašeni: U kategoriji seniora – Velimir Stjepanović i Nina Stanisavljević, u kategoriji juniora – Danilo Banjac i Martina Bukvić. Pored medalja i ostvareih normi, ovo takmičenje je obeležilo i čak sedam novih nacionalnih rekorda.

Predsednik Plivačkog saveza Srbije zadovoljan je kako je sve proteklo i iskoristio je priliku da se zahvali Ministarstvu omladine i sporta na podršci i prilici da grad Beograd još jednom bude domaćin ovog događaja od međunarodnog značaja i u 2022. godini.

Datum: 15.03.2022. Autor: Igor Bukumirović

PROČITAJTE JOŠ...