x

Otkriven dizajn medalja Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22

Otkriven dizajn medalja Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22

U medalji je satkano sve, ona je plod ogromnog rada, odricanja, posvećenosti, vere,  strpljenja sportiste. Medalja koja se nosi oko vrata je simbol truda, predanost i hrabrosti,  talenta i energije, ona je nagrada i emocija i njen sjaj je večan. 

Na samo mesec dana do šampionata sveta održan je događaj na kojem smo predstavili naše medalje. Sve u životu, pa i osvajanje medalja, je mnogo lakše kada pored sebe imate snažnog i pouzdanog partnera koji će vas podržati u svakom trenutku i biti tu za vas kada je to potrebno. Bez dvoumljenja, za Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd22, takav partner je kompanija Dunav osiguranje. Na početku samog događaja potpisan je ugovor izmedju ove dve strane. Ispred Dunav osiguranja, obratio se Miloš Milanović, član izvršnog odbora “Dunav osiguranje”: 

-Kompanija „Dunav“ bila je i ostaće sinonim za sigurnost i podršku. Upravo zato sam ponosan što će „Dunav“ biti oficijelno osiguranje Svetskog atletskog prvenstva i na taj način pokriti rizike organizatora takmičenja. Uz atletiku i Atletski savez bili smo i 2017. godine na, po ocenama mnogih, najuspešnijem Evropskom dvoranskom prvenstvu, koje je održano takođe u Beogradu.  Osvedočeni smo prijatelj afirmisanih klubova i sportista, ali i mladih talenata. Kompanija „Dunav osiguranje“ uvek je nastojala da podrži projekte koji doprinose sportu, zdravom takmičarskom duhu i oslonac su mladima. Trudili smo se da budemo uz prave vrednosti, a mladi  i sport će i dalje biti naš prvi izbor. Uz podršku države i veliki uloženi trud, verujem da ćemo svi biti na visini zadatka i opravdati ukazano poverenje. Siguran sam da će se ovo prvenstvo pamtiti po brojnim ličnim i svetskim rekordima, ali i domaćinskoj atmosferi po kojoj je Srbija poznata. U ime „Dunav osiguranja“ svim takmičarima želim rekordne rezultate i medalje, a Srpskom atletskom savezu i organizacionom odboru mnogo uspeha u realizaciji takmičenja i ispisivanju nove stranice u istoriji atletike.


Pred nama je Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani 2022. koje će ugostiti grad Beograd, zemlja Srbija i naša Arena. Preko 1000 najboljih atletičara i atletičarki na planeti će se takmičiti za 96 medalja u 24 finala tokom trodnevnog takmičenja koje počinje 18. i završava se 20. marta 2022. godine.

Pridajući čast glavnom gradu Srbije, zlatne, srebrne i bronzane medalje SP u atletici 2022. su dizajnirane sa znamenitostima Beograda: spomenik Knezu Mihailu, Beograđanka, Saborna crkva, Pobednik sa Kalemegdanske tvrđave, Most na Adi, kao i obeležjem atletske staze, što zajedno označava dubinu srpske kulture i bojno polje takmičenja.

Medalja je simbol i cilj svakog sportiste. Predstavlja sve godine znoja, teškog rada, težnje i upornosti, koje su potrebne da bi je osvojio. Tako da i dizajn medalja mora da bude specijalan kao i uspeh njihove pobede. Naš, lokalni organizacioni komitet u Beogradu,  uradio je sjajan posao u kreiranju medalje koje će atletičari šampioni sveta 2022. ponosno nositi kao trajan podsetnik njihovog posebnog trenutka u karijeri.

Prve zlatne, srebrne i bronzane medalje će se osvojiti samo nekoliko sati nakon što Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani 2022. počne, već prvog dana u disciplini troskok.

Medalje su u obliku kruga veličine Fi80, teške 270 grama, debljina je 14 milimetra.

Osim medalja, traka za pobedničke medalje takođe ima dizajn koji inspiriše sportiste i dizajnirana je da prikaže emociju uspeha. Na njima se nalaze motivi ćilima koji su nastali u Srbiji i koji su tkanina prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dakle predstavljaju večnost kao što su i medalje koje kada se jednom “rode” ostaju za vekove vekova uz ime onog ko ih je na sportskom takmičarskom polju “istkao”. Motivi srpskih ćilima su jedinstveni, postoji ih čak 95 i predstavljaju stare simbole magičnog značenja, a mogu se čitati kao azbuka slika. Šare koje krase trakice naših medalja imaju simboliku da daju dodatnu snagu moć I energiju, a to su osobine koje treba da krase I svakog sportistu.

Medalje su kruna jednog sna u koji je uloženo celo biće sportiste i deo njegovog života, medalja je emocija koja održava uspomene sportiste i svaka od njih priča jedinstvenu priču.

Datum: 18.02.2022. Autor: Katarina Branković

PROČITAJTE JOŠ...