x

Afrički Kup Nacija

Afrički Kup Nacija

Afrički kup nacija 2021. koji se takođe naziva AFCON 2021. ili CAN 2021, poznat kao TotalEnergies 2021. Afrički kup nacija iz sponzorskih razloga, je 33. izdanje Afričkog kupa nacija, međunarodnog muškog fudbala koji se održava svake godine. prvenstvo Afrike u organizaciji Afričke fudbalske konfederacije. Domaćin turnira je Kamerun, a održava se od 9. januara do 6. februara 2022. godine.


Prvobitno je bilo planirano da se turnir odigra u junu i julu 2021. Međutim, 15. januara 2020. CAF je saopštio da je zbog nepovoljnih klimatskih uslova tokom tog perioda, turnir pomeren za održavanje između 9. januara i 6. februara 2021. godine. Dana 30. juna 2020., CAF je po drugi put pomerio datume turnira za januar 2022. nakon efekata pandemije COVID-19 širom kontinenta, dok je zadržao naziv Afrički kup nacija 2021. u svrhe sponzorstva.


Odluka zemlje domaćina je odložena sa početka 2014. godine da svakoj zemlji koja je ponuđača dodeli dovoljno vremena za prijem inspekcijske delegacije. Nakon konačnog glasanja na sastanku Izvršnog komiteta CAF-a, 20. septembra 2014., CAF je objavio domaćine za AFCON turnire 2019, 2021. i 2023.: 2019. u Kamerun, 2021. u Obalu Slonovače i 2023. u Gvineju.



Istorijska dimenzija Događaja


U martu 1957. Gana je odbacila britanski kolonijalizam i postala prva zemlja u podsaharskoj Africi koja je postigla političku samoupravu. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je Kamerun. Prvi Afrički kup nacija odigran je u Kartumu, u Sudanu, februara 1957. godine, nekoliko nedelja pre nezavisnosti Gane i na pragu velikog talasa dekolonizacije. Takmičile su se samo tri zemlje — Egipat, Sudan i Etiopija. Južna Afrika je diskvalifikovana pošto je insistirala na tome da postavi tim samo za bele.


Zvaničnici koji vode turnir imaju najbolji rekord kada je u pitanju solidarnost. Bilo je trenutaka kada su donosili odluke koje su izgledale u skladu sa vizijom g. Nkrumaha, na primer kada je zbog aparthejda Južna Afrika diskvalifikovana 1957. Ili kada je 1996. nova slobodna Južna Afrika bila domaćin turnira i Nigerija je bila diskvalifikovana jer je njena vojna vlada obesila devet aktivista zbog otpora eksploataciji međunarodnih naftnih kompanija.


Ovogodišnji turnir je doživeo svoj deo drame. Bilo je zabavno gledati snažne nastupe timova koji predstavljaju male zemlje, uključujući Gambiju, Zelenortska ostrva i Malavi. U utorak su Komori, četvrta najmanja zemlja u Africi, pobedili Ganu, četvorostrukog pobednika Afkona, rezultatom 3-2.



Takmičenje i Covid 19 Izazovi


Turnir je prvobitno trebalo da se održi između 9. januara i 6. februara 2021. Preliminarna runda i dva meča kvalifikacione grupne faze su već odigrani između 9. oktobra i 19. novembra 2019. Treći i četvrti meč kvalifikacione grupne faze, koji su prvobitno bili planirani da se održe od 23. do 31. marta i 1. do 9. juna 2020. godine, su odloženi, a sve preostale kvalifikacione utakmice pomerene zbog izbijanja pandemije COVID-19 u Africi.


Dana 19. juna 2020., CAF je izjavio da nije odlučio kada će se kontinentalna takmičenja nastaviti, i daju prioritet novim rasporedima za CAF Ligu šampiona 2019–20 i polufinale Kupa konfederacije CAF 2019–20, odloženo Prvenstvo afričkih nacija 2020. i Afrički ženski kup nacija 2020, zajedno sa Afričkim kupom nacija 2021, pošto su fudbalska takmičenja širom kontinenta odložena, otkazana ili suspendovana.


Međutim, 30. juna 2020., CAF je najavio pomeranje Afričkog kupa nacija 2021. za januar 2022. „nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama i uzimajući u obzir trenutnu globalnu situaciju“, prema objavljenom saopštenju, a novi datumi će biti objavljeni kasnijeg datuma.


Nakon toga, druga kontinentalna takmičenja i događaji koji će se održati su pomereni ili otkazani, uključujući nove datume za preostale AFCON kvalifikacije, koje je sada trebalo da budu završene do marta 2021. godine. 31. marta 2021. potvrđeno je da će se finalni turnir održati od 9. januara do 6. februara 2022., tačno godinu dana nakon prvobitno zakazanog datuma početka.


CAF je saopštio da je dogovoreno da će unapređenje nekoliko infrastruktura biti prioritet za organizaciju, a očekuje se da će biti izrađen detaljan plan. Navodno su u toku razgovori o saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom kako bi se omogućilo nezavisnim telima da sprovode testiranje na COVID-19 pre utakmica.


Ovaj potez dolazi u trenutku kada organizacija planira Afrički kup nacija u Kamerunu, i nakon kontroverze oko istinitosti testiranja u nekim klupskim takmičenjima.


Na sastanku je potvrđeno da je Žak Anuma iz Slonovače imenovan za višeg specijalnog savetnika Mocepea.



Pomeranje datuma za Kup Afričkih Nacija u Kamerunu


Afrički kup nacija 2021. traje od 9. januara 2022. do 6. februara 2022., ali neki svetski navijači raspravljaju o razlozima za tajming. Kamerun je trenutno domaćin Afričkog kupa nacija 2021. Naravno, januar je 2022., ali neka vas ta cifra ne zbuni, covid-19, na kraju krajeva, pravi haos sa onima koji su odgovorni za promociju i razgovore o raznim sportskim događajima u poslednjih nekoliko godina.


Tokom ovog perioda bilo je dosta nedoumica oko toga kada će se turnir održati, ali, konačno, zemlja na Gvinejskom zalivu će pokrenuti akciju, prvi put kada se kontinentalni turnir tamo održava od 1972. godine.


Za ljubitelje sportske kladionice, ovaj događaj će biti uvršten u ponude raznih kladionica. Isprobajte ponude kladionice koje daju bonus bez depozita i osigurajte sebi bolju šansu za dobitak. 



Zanimljivosti i kontraverze


Suđenje Tunisa protiv Malija

U prvom meču Grupe F između Tunisa i Malija, zambijski sudija Dženi Sikazve završio je meč u 85. minutu pre nego što se predomislio. Potom je u 89. minutu označio kraj meča bez računanja produžetka, što bi bilo značajno zbog velikog broja izmena (9 izmena između dva tima) i dvostruke provere video pomoćnog sudije.


Međutim, sudija je najavio povratak meča nakon 25 minuta pauze do 3 minuta, a tuniski tim je odbio da ga završi. Forenzički izveštaj navodi da je Sikazve doživeo toplotni udar, što je doprinelo njegovom lošem vođenju meča.


Stampedo navijača Kameruna

Pre četvrtog meča u nokaut fazi između domaćina Kameruna i Komora, koji se odigrao 24. januara 2022. na stadionu Olembe, došlo je do žestokog stampeda kamerunskih navijača. 


Zdravstvena knjižica za ulazak na stadion sa južne kapije radi gledanja utakmice, iza stampeda, zabeleženo je osam smrtnih slučajeva za dve žene i četiri muškarca, svi tridesetih, pored dvoje dece.


Ministarstvo je navelo da je u stampedu povređeno oko 50 ljudi, uključujući dve osobe sa višestrukim povredama i još dve sa teškim povredama glave, a beba je odmah prebačena u Opštu bolnicu u Jaundeu u medicinski stabilnom stanju.


Datum: 08.02.2022. Autor: /

PROČITAJTE JOŠ...