x

Četvrtfinale za Tomića i Vitmanovu u Ukrajini

Četvrtfinale za Tomića i Vitmanovu u Ukrajini Foto: BSS

Na Victor Ukraine Open 2022, seniorskom turniru Svetske badminton federacije nivoa International Challenge, koji je od 27. do 30. januara 2022. održan u Kijevu u Ukrajini, srpski reprezentativci Mihajlo Tomić i Anđela Vitman ostvarili su plasman u četvrfinale odn. među osam najboljih mešovitih parova.


Početak nove takmičarske godine doneo je Tomiću i Vitmanovoj izuzetno važne bodove (2200) za Svetsku seniorsku rang listu uz očekivani skok od 20 pozicija čime će najbolji srpski miks zauzeti poziciju oko 140. mesta. Uzimajući u obzir da je Mihajlo Tomić tek mesec dana zvaničan seniorski takmičar dok će Anđela tokom 2022. ali i naredne kalendarske godine i dalje moći da nastupa i kao juniorka po uzrastu, svaki od postignutih rezultata na svetskim seniorskim turnirima dobija na još većem značaju.


Mihajlo i Anđela su takmičenje u Kijevu započeli iz glavnog žreba (32 para) bez statusa nosioca. U prvom i u drugom kolu su ubedljivo savladali ukrajinske parove Medynskiy / Prokopovych odn. Takalo / Chernomorova u dva dobijena seta (21:12, 21:13) odn. (21:14, 21:8). U čevrtfinalu, koje je trajalo blizu sat vremena, sastali su se sa nemačkim parom Colin Volker / Kuespert. Nakon izuzetne borbe i više preokreta prve set je pripao našem paru (23:21) da bi naredna dva, uprkos velikom otporu, Nemci uspeli da održe razlike stečene tokom početka setova i istim rezultatom (21:12) onemoguće Mihajla i Anđela da se okite novim seniorskim odličjem. Upravo je ovaj nemački mešoviti par u meču polufinala izbacio prve nosioce, sunarodnike, nakon čega je došao do srebrne medalje.


Luka Milić, koji je nastupao u konkurenciji muškog singla i Marija Sudimac, u ženskom singlu, nisu uspeli da savladaju protivnike u prvom kolu glavnog žreba. Milić je zbog bolesti predao prvi meč dok je Marija Sudimac izgubila od sedmog nosioca Jennie Gai iz Amerike rezultatom 2:0 (21:11, 21:13).


Interesantan je podatak da su se na ovom turniru na pobedničkom postolju našli igrači sa tri kontinenta: evropskog, američkog i azijskog.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću srpskog tima na turniru u Ukrajini.


Datum: 31.01.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...