x

Zlato i bronza za srpske timove na Gran priju u Osijeku

Zlato i bronza za srpske timove na Gran priju u Osijeku Foto: SSS

Zavesa na drugi Gran pri turnir Svetske streljačke federacije u Osijeku spuštena je danas ekipnim takmičenjima, tokom kojih su srpski strelci osvojili dva odličja.


Muški tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, Dimitrije Grgić) se okitio zlatnom medaljom, a ekipa puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević) je stigla do bronze.


Ženski tim puškom, u kome su uz Andreu Arsović, pobednicu jučerašnjeg pojedinačnog takmičenja, gađale Marija Malić i Teodora Vukojević, je bio peti.


Ni na ovom Gran priju, kao ni minule sedmice u Rušama, naš tim nije učestvovao u ženskom ekipnom takmičenju pištoljem. Nismo imali kompletnu ekipu, jer Srbija na prva dva turnira nije otputovala u planiranom sastavu, s obzirom da je neposredno pred polazak u Ruše Zorana Arunović bila pozitivna na koronavirus.


Gran pri u Osijeku: Andrea Arsović pogodila zlato


Srpski muški tim pištoljem, koji je u Rušama osvojio srebro, je u Osijeku bio najuspešniji u obe faze kvalifikacija. U prvoj je za dva kruga nadmašio Rusiju, a u drugoj su Srbi bili ubedljivo najprecizniji. Drugoplasirana Ukrajina je za našim timom zaostala devet krugova.


U neizvesnom duelu za zlato bilo je nekoliko preokreta, a posle 14.serije, rezultat je bio 14:14. Oba tima su imala „meč loptu“ (pobeđuje ekipa koja prva skupi 16 poena). Srpski trio je nadmašio Ukrajince  u 15. hicu i do najsjajnijeg trofeja došao trijumfom 16:14.


Naša muška ekipa puškom je u meč za bronzu ušla sa četvrtog mesta u drugoj fazi kvalifikacija i u duelu za bronzu odmerila snage sa Italijom, koja je u drugoj fazi kvalifikacijama bila za nijansu preciznija od Srbije (samo četiri deseta dela kruga delila su dva tima).


Kvalifikacije su bile izjednačene, ali u meču za treće mesto nije bilo mnogo uzbuđenja. Italijani su samo u dve serije bili uspešniji od Srbije, pa je naš tim ubedljivo savladao „azure“ 16:4.


Našem ženskom timu puškom je malo nedostajalo da dođe do duela za medalju. U drugoj fazi kvalifikacija zauzeo je petu poziciju. Srpkinje su skupile samo 0,7 krugova manje od četvrtoplasirane Ukrajine, koja je na kraju osvojila bronzu, pobedom nad Hrvatskom.


Vazdušni pištolj, muškarci - Meč za zlato: Srbija  - Ukrajina 16:14. Meč za bronzu: Rusija - Hrvatska 17:3. Kvalifikacije,prva faza: 1. Srbija 864,2. Rusija 862, 3. Ukrajina 856... Druga faza: 1. Srbija 582, 2. Ukrajina 573, 3.Rusija 571…


Damir Mikec četvrti na Gran priju u Osijeku


Vazdušna puška, muškarci – Meč za zlato: Hrvatska – Rusija 16:12, Meč za bronzu: Srbija – Italija 16:4. Kvalifikacije, prva faza: 1. Hrvatska 940,5, 2. Rusija 938,7, 3. Srbija 938,0... Druga faza: 1. Hrvatska 628,2, 3. Rusija 626,8, 3. Italija 625,5, 4. Srbija 625,1...

 

Vazdušna puška žene – Meč za zlato: Rusija – Slovenija 17:11. Meč za bronzu: Ukrajina – Hrvatska 16:14.Kvalifikacije, prva faza: 1. Italija 940,6, 2. Rusija 937,9, 3. Ukrajina 936,7... 7. Srbija 932,7. Druga faza: 1. Slovenija 627,4, 2. Rusija 627,0, 3. Hrvatska 624,3... 5. Srbija 623,0


Vazdušni pištolj, žene, medalje: 1. Italija, 2. Ukrajina, 3. Hrvatska.



Drugo mesto u bilansu medalja


Sem današnje dve medalje, Srbija je na turniru u Osijeku osvojila jedno zlato (Andrea Arsović, puška) i srebro (miks pištoljem Brankica Zarić/Duško Petrov). Na turniru su učestvovali strelci iz 19 zemalja. Sa dva zlata i po jednim srebrom i bronzom, Srbija je na drugom mestu u bilansu medalja, iza Rusije koja je osvojila osam odličja (3, 1, 4). Uz Srbiju, četiri medalje imaju i Mađarska i Ukrajina, ali za razliku od  srpske selekcije, samo po jedno zlato.


Na prvom Gran priju, minule sedmice u Rušama, naši strelci su stigli do jednog zlata (Andrea Arsović, puška), jednog srebra (muška ekipa, pištolj) i tri bronze (muška i ženska ekipa puškom i miks pištoljem Jasmina Milovanović/Dimitrije Grgić)


Datum: 22.01.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...