x

Održana promocija knjige Svetislava Pešića - Moja igra moj put

Održana promocija knjige Svetislava Pešića - Moja igra moj put Foto: Ivica Veselinov / MN Press

U beogradskom hotelu „Kraun plaza“ održana je promocija knjige selektora muške seniorske reprezentacije Srbije i slavnog trofejnog stratega Svetislava Pešića „Moja igra moj put“.


O ovoj sjajnoj knjizi koja je opisana kao „Priča o čoveku koji je stvorio „Beli Harlem“, od Bormija do Indijanapolisa, inovatoru koji je uvek vukao hrabre poteze, učitelju koji iz učenika izvlači sve najbolje. Iskreno, oštro i emotivno o putu i preprekama do uspeha“, kao i o brojnim zajedničkim uspesima sa trofejnim trenerom govorili su Vlade Divac, Dejan Bodiroga i Marko Pešić.


Promociji su prisustvovale brojne ugledne zvanice iz sveta sporta i košarke – predsednik KSS Predrag Danilović i potpresednici Nenad Krstić i Dušan Projović, direktor muške reprezentacije Dragan Tarlać, legendarni Zoran Slavnić i Božidar Maljković, pa Dino Rađa, Đorđe Višacki, Aleksandar Trifunović, Miodrag Babić, Blažo Stojanović, Dragiša Vučinić, Branko Kovačević, Željko Obradović, Dejan Radonjić, Žarko Zečević, Dejan Tomašević, Marko Kešelj, Marko Marinović, Marin Sedlaček, Vladimir Koprivica, Milivoje Karalejić, Milan Gurović, Aleksandar Boričić, Dragan Škrbić i mnogi drugi, a sam događaj izazvao je i veliku pažnju medija..


Uvek sam kao trener razmišljao da moj posao nije samo da treniram ekipu, da pobeđujem, već sam mislio da mi treneri imamo obavezu da znanje podelimo sa kolegama. Ta ideja se stvorila odavno u meni, da svo to iskustvo, uspehe, razočarenja pretočim u jednu knjigu – rekao je Pešić. – Uspeli smo da napravimo knjigu, veoma sam ponosan. Zahvaljujem se koautoru novinaru Aleksandru Miletiću i izdavačkoj kući “Pi-pres“ iz Pirota.


Naši veliki asovi Vlade Divac i Dejan Bodiroga su se prisetili prvih trenutaka saradnje sa Pešićem, osvajanja evropskog i svetskog zlata, govorili o njegovoj filozofiji, kakav je autoritet bio, ali i o anegdotama koje su pratile zajednički rad.


Putem video poruke prisutnima se prvi obratio čuveni reditelj Emir Kusturica, Pešićev prijatelj, koji je imao vrlo poučno i kvalitetno izlaganje. Zatim je, takođe putem video poruke, Predrag Stojaković čestitao Pešiću na knjizi i zahvalio što je u njoj evocirao emocije i uspomene, ali i to što je podelio dosta informacija za razvoj mladih igrača.


Na isti način javio se i Nemanja Bjelica iz San Franciska, sada košarkaš Golden Stejta, koji je rekao da će knjiga dobro doći svima i uz osmeh je dodao da se na leto nada Pešićevom pozivu u reprezentaciju, ako zasluži poziv.


U svom videu španski košarkaš Mark Gasol objasnio je koliko je Pešić uticao na njegovu karijeru, baš kao i bivši nemački košarkaš Henrik Ridl.


Na kraju je Marko, Pešićev sin, govorio o odnosima otac – sin kada su sarađivali u nemačkim klubovima, kao trener – igrač, a kasnije kao trener i nadređeni, ističući da su Karijevi najveći uspesi u karijeri to što je uradio sa nemačkom reprezentacijom i tamošnjim klubovima. (Izvor: KSS)


Datum: 13.01.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...