x

Penić: Veliki događaji podstiču mlade da se bave sportom

Penić: Veliki događaji podstiču mlade da se bave sportom Foto: SSAB

S obzirom da je kraj godine i vreme kada se sumiraju celokupni utisci i dostignuća, pa tako i postavljaju novi ciljevi, kreiraju planovi za narednu godinu. U Sportskom savezu Beograda godina 2021. i pored nastavka pandemije virusa kovid19 bila je u znaku sporta. A najkopetentniji za analizu svakako je generalni sekretar SSAB Nikola Penić

-Bliži nam se kraj 2021. Ali i u narednih nedelju dana aktivnosti je puno.  Ova godina je upamćena po pandemiji koja nas je ograničila u nekim aktivnostima. Međutim SSAB je uspešno realizovao sve programe i aktivnosti koje su bile predviđene po planu, uz veliku pomoć i podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, koji vodi naša proslavljena rukometašica Dragana Pešic Belojević. Predsednik SSAB Dragan Tomašević i ja smo vrlo zadovoljni sa postignutim rezultatima i radom našeg saveza. Želeo bih da istaknem Godišnjak beogradskog sporta za prethodnu takmičarsku sezonu, organizaciju 15 edukacija u elektronskoj formi sa uživo strimingom - gde su svi učesnici, nakon položenog onlajn testa preko aplikacije - Testom do sertifikata, dobili i same sertifikate – ističe Nikola Penić.

SSAB je u okviru svoje izdavačke delatnosti objavio Godišnjak za 2020. godinu. Sta se sve može naći u njemu?

-Ovo izdanje je nastavak naših izdavačkih delatnosti posle Monografije Bg sporta - Medalje Beograda. Planiramo da svake godine izdamo po jedan godišnjak, kao i da proširimo našu izdavačku delatnost koja bi bila interesantna beogradskoj sportskoj javnosti. Dakle, to će biti praksa SSAB i u narednim godinama. Da se svi vrhunski sportski rezultati postignuti od strane pojedinaca iz BG klubova i samih BG klubova, nađu sistematizovani na jednom mestu u godišnjaku BG sporta. A tu je i besplatan informator BG Pobednik, koji donosi razne teme iz sporta i izlazi dva puta godišnje.

Vaša organizacija koju čine sportske organizacije sa područja Beograda, je partner Gradskog sekretarijata za sport i omladine.

-Tako je. Ove godine je Programska komisija SSAB predložila budžete za sve granske sportske saveze glavnog grada, za narednu godinu, sa 20 posto uvećanim budžetom u odnosu na 2021. godinu.

U toku ove godine u glavnom gradu su organizovani istorijski sportski događaji i projekti, koji su i te kako uspešno promovisali srpski sport kako u Srbiji tako i u svetu. Koliko su ovakve stvari važne?

-Grad Beograd ima moćnu sportsku istoriju i kroz poslednjih nekoliko decenija se to najviše i vidi. Veliki broj Svetskih i Evropskih prvenstava su upravo održani u Beogradu kroz njegovu istoriju. Ove godine imali smo sjajno odrađeno Svetsko prvenstvo u boksu i Evropsko prvenstvo u odbojci. Naredne godine na redu je Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici. Posle Evropskog prvensta u krosu u dvorani Beograd će prvi put u istoriji biti domaćin Svetskog prvenstva u atletici. Takođe naša prestonica će biti domaćin SP u rvanju. Iskreno mislim da su  pomenuti događaji ogroman podsticaj za mlade da se bave sportom, a posebno će uticati na popularizaciju navedenih sportova, ne samo kod nas nego i u čitavom regionu. Ovakva takmičenja će zauvek biti upisana u istoriju beogradskog i srpskog sporta. Istakao bih da je ovu 2021. godinu takođe obeležio Beograđanin Novak Đoković, koji je sasvim sigurno najbolji sportista planete i osvajač tri Grend slem titule. Čovek koji je najduže na prvom mestu ATP liste i sasvim sigurno ne samo najbolji teniser svih vremena, već i jedan od najznačajnijih sportista koje je svet sporta ikada video.

Penić na kraju sumira i odlične rezultate na Olimpijskim igrama, koje su održane u Japanu. 

-Rezultat je logična posledica velikih ulaganja koje je država usmerila prema sportu u poslednjih 10 godina. Konkretno mislim na izgradnju sportske infrastrukture, kao i materijalna ulaganja u realizaciji plana i programa vrhunskih sportista preko Olimpijskog  komiteta i nacionalnih saveza. Osvojene medalje su posledica tog ulaganja. Ponosni smo na devet medalja koje je Srbija osvojila na OI, što je ujedno i rekord. Posebno ističem oIimpijske medalje Milice Mandić i Tijane Bogdanović koje su osvojile zlato i srebro i koje dolaze iz beogradskog kluba Galeb. Trener im je jedan od proslavljenih beogradskih trenera Dragan Gale Jović. Zatim rezultat koji je napravio Damir Mikec u streljaštvu, vaterpolisti koji su osvojili zlatnu medalju… Izmakle su nam medalje u košarci, atletici, boksu i tenisu i mislim da Srbija u Parizu ima mnogo potencijala da u najmanju ruku osvoji isti broj medalja, ako ne i neku medalju više – zaključio je generalni sekretar SSAB Nikola Penić, nekada is am uspešni sportista.


Datum: 27.12.2021. Autor: Milica Rokvić

PROČITAJTE JOŠ...