x

Srebrna puška Stefanovića, bronzani poštolj Arunovićeve


Srpski strelci osvojili su srebrnu i bronzanu medalju prvog dana prvog Svetskog kupa u sezoni u Fort Beningu u SAD. Milutin Stefanović je bio drugi vazdušnom puškom a Zorana Aunović treća vazdušnim pištoljem.

Kragujevački strelac Milutin Stefanović, reprezentativac "Čika Mate" osvojio je srebrnu medalju u disciplini vazdušna puška sa 209,3 kruga. Pobedio je Rus Nazar Lugenets sa 209,4 kruga, dok je bronza pripala Serhiju Rihteru (Izrael) sa 186,9 krugova. Pre finala Stefanović je bio sedmi sa 625,1 krug. Milenko Sebić se plasirao na 13. mesto sa 622,7 krugova a Stevan Pletikosić na 23. poziciju sa 621,4 kruga. Finale je vredelo 623,8 krugova.

Vazdušnim pištoljem Zorana Arunović je, kao i prošle godine,  osvojila bronzu sa 180,9 krugova. Zlato je pripalo Bugarki Antoaneti Bonevoj sa 203,6 krugova, srebro Indijki Heni Sidhu sa 200,8 krgova. Pre finala Arunovićeva je bila osma sa 382 kruga, Jasna Šekarić je deveta sa takođe 382 kruga a Bobana Veličković 11. sa 380 krugova. Finale je vredelo 382 kruga.

Stefanoviću je ovo prva medalja u karijeri sa Svetskih kupova. Arunovićevoj je ovo osmo odličje. Ima zlato iz Minhena 2012, četiri srebra (Fort Bening 2013, Čangvon 2013, Granada 2013 i  Minhen 2011.) i tri bronze (Granada 2013, Fort Bening 2013. i Fort Bening 2014).

Stefanović je sa 625,1 krug ušao u finale kao sedmi. U finalu je sjano gađao, posle prve tri od 20 dijabola u borbi za medalju izbio je na drugo mesto, posle šest bio je treći i na toj poziciji se zadržao do desete dijabole. Posle 12. dijabole popeo se na drugo mesto i ostao do poslednje dve kada se odlučivalo o zlatnoj medalji. Posle 18. dijabola Rus Nazar Luginets je imao 0,8 krugova prednosti (188,7:187,9) i odlučivle su "zlatne dijabole", 19. i 20. U 19. su obojica pogodila po 10,5, u 20. je Rus "ubio" 10,2 kruga, Stefanović maksimalnih 10,9 ali je ostao "kratak" za 0,1 krug od zlata.

- Presrećan sam, ovo je kao san! Prvi put sam učestvovao na Svetskom kupu i osvojio medalju i to srebrnu. Odlučile su nijanse, nedostajalo je i malo sportske sreće, ali sam na kraju zadovoljan. Dao sam sve od sebe. Nisam se nadao plasmanu u finale  jer je konkurencija izuzetna. Borio sam se za svaki krug u osnovnom delu, nije bilo lako ući među osam  najboljih. Hvala direktoru SSS Srećku Pejoviću i članovima stručnog štaba na podršci i zato što su verovali u mene.

Srbija je imala trojicu strelaca među 25 najboljih u kokurenciji 62 takmičara, jer je Milenko Sebić zauzeo 13. mesto sa 622,7 krugova a Stevan Pletikosić 23. sa 621,4 kruga. Finale je vredelo 623,8 krugova i Sebić je propustio šansu da se pridruži Stefanoviću jer je u poslednje dve serije nešto slabije gađao (102,7 i 103,5).

Arunovićeva je u finale ušla jer je imala više unutrašnjih centara od Jasne Šekarić (10:7). Obe su imale po 382 kruga. Njen trener Jelena Arunović ovako opisuje meč:
- Osnovni deo nije bio baš sjajan i rekla bih da je ostvarila rezultat taman dovoljan da se kvalifikuje za finale. Na žalost, Jasna je sa istim osnovnim rezultatom ispala iz vodećih osam. Zorana je loše počela, prva serija 93 kruga i zaista je bilo teško oporaviti se od takvog starta i postići rezultat koji je konkurentan za finale. Međutim, narednih 30 hitaca je otpucala vrlo dobro i uspela je u nekoj meri da kompenzuje loš početak. Mislim da je ponovo pokazala da je odlično utrenirana i  verujem da nas očekuju mnogo bolji rezultati u nastavku sezone. Finale je gađala sigurno, bila je stalno u prve tri - četiri. Na kraju su nijanse odlučile. Dvostruka olimpijska šampionka Kineskinja Guo je četvrta, Zorana treća, osvajačica velikog kristalnog globusa Sidhu je druga dok je zlato ovog puta otišlo u Bugarsku.

Zorana Arunović je posle 10 dijabola bila prva,  posle 12. je pala na treće mesto i ostala do kraja na toj poziciji.
- Meni je ovo strelište srećno, od osam medalja na njemu sam osvojila - tri, od toga dve lane, tako da sam se, na neki način, vratila na mesto uspeha i - uspešno počela sezonu Svetskih kupova- rekla je Zorana Arunović. - Prišla sam Sidhu posle 16 dijabola na 0,3 kruga, ali sam u naredne dve bila nešto slabija od nje i "pobegla" mi je u finale finala. Srećna sam zbog medalje u veoma teškom danu.

- Milutin Stefanović je opravdao poverenje i iako debitant u Svetskim kupovima, plasirao se u veliko finale sa najvećim zvezdama streljaštva. Dokazao je i da rad, upornost i predanost sportu koji voliš uvek donesu rezultat - kaže Srećko Pejović direktor Streljačkog Saveza Srbije.- Zorana Arunović je pokazala izuzetnu borbenost i kad joj nije išlo i zaslužila je medalju. Čestitke i Jasni Šekarić i Bobani Veličković koje su u prvih 15. kao i Sebiću i Pletikosiću za visoke plasmane.

Zbog jake kiše proglašenje i podela medalja u ove dve discipline odloženo je za subotu 29. marta kada će na vatrenu liniju Ivana Maksimović, Andrea Arsović i Katarina Biserčić (vazdušna puška) i Damir Mikec, Andrija, Zlatić i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj).
Prošle godine na Svetskom kupu u Fort Benigu srpski strelci su osvojili pet medalja (dva zlata, srebro i dve bronze) i Srbija je po broju trofeja bila odmah iza Kine čiji su se strelci okitili sa sedam trofeja (2 - 4 - 1).
Dva zlatna odličja su osvojili Andrea Arsović (MK puška trostav) i Andrija Zlatić (MK pištolj), jednu srebrnu Zorana Arunović (MK pištolj) i dve bronzane Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Jasna Šekarić (MK pištolj)


Datum: 29.03.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...