x

Maksimovićevoj srebro vazdušnom puškom u Fort Beningu

Maksimovićevoj srebro vazdušnom puškom u Fort Beningu

Srpski strelci gađali su u oba finala drugog dana Svetskog kupa u Fort Beningu u SAD, a Ivana Maksimović, reprezentativka "Akademije Maksimović" osvojila je srebrnu medalju vazdušnom puškom sa 207,6 krugova. Zlato je pripalo Kineskinji Jing Čang sa 209,1 krug, a bronza Ruskinji Ani Žukovoj sa 186 krugova. Druga srpska predstavnica u finalu Andrea Arsović, olimpijka Partizana zauzela je četvrto mesto sa 165,4 kruga.

U finalu je gađao i osvojio osmo mesto vazdušnim pištoljem Dimtrije Grgić reprezentativac Akademca.

Ivani Maksimović je ovo  četvrta medalja sa Svetskih kupova u karijeri, prva srebrna. Ima tri bronze, sve u Čangvonu: 2011. (vazdušna puška) i dve 2013. (MK i vazdušna puška). Ovo joj je bilo sedmo učešće u finalima na Svetskim kupovima.

- Imala sam tremu u finalu, baš kao u Moskvi na Prvenstvu Evrope kada sam osvojila bronzu - pričala je posle meča srebrna sa OI u Londonu Ivana Maksimović - Trudila sam se da pravilno dišem, da se koncentrišem i odradim svaki metak taktički i tehnički maksimalno dobro, da budu "jaki" centri. Nije sve išlo kako treba,  neki slabiji hici su me bacali tamo - amo  po semaforu, bila sam druga, pa treća. Sve sam pratila, kako se razvija situacija  i kakav je redosled  i to mi je pojačalo tremu, takva sam po prirodi. Osnovni deo je bio nešto slabiji nego što sam planirala. U formi sam za visok rezultat, ovaj je bio ipak sasvim dovoljan za plasman u finale.

Ovo je treća medalja srpskih strelaca u Fort Beningu. Prvog dana srebro je vazdušnom puškom osvojio Milutin Stefanović, a bronzu vazdušnim pištoljem Zorana Arunović.

Ivana Maksimović je ušla među osam sa trećim rezultatom (417,1), a Andrea Arsović sa četvrtim (takođe 417,1). Dve Kineskinje Čang i Čeng su bile prva i druga sa 419,1, odnosno 418,3 kruga. Finale je vredelo 416,4 kruga. Treća srpska takmičarka Katarina Biserčić, strelac Niša koja je na posle diplomskim studijama u Kentakiju završila je na odličnom 18. mestu sa 414,8 krugova. Ukupno je bilo čak 60 takmičarki!

U finalu, posle šest dijabola Maksimovićeva je bila prva, Arsovićeva druga,  posle osam dijabola na prvo emsto izbila je Čang (Kina) i ostala do kraja. Arsovićeva je bila druga, Maksimovićeva treća. Posle deset dijabola, Andrea Arsović je na dugoj poziciji imala pola kruga manje od Kineskinje, a Maksimovićeva na trećem mestu 0,9 krugova manje. Pretila je Ruskinja Žukova koja je imala samo 0,2 kruga manje od Maksimovićeve i 0,6 krugova od Arsovićeve.

Posle 12 dijabola Žukova se probila na  drugo mesto, treća je bila Maksimovićeva, četvrta Arsovićeva. Posle 14 dijabola Maksimovićeva je opet došla na drugo emstio, Žukova je bila treća, a Arsovićeva četvrta, ali je razlika bila 1,1 krug do Ruskinje. U borbi za bronzu, Ruskinja je sačuvala prednost, 15. i 16. dijabolom pogodila je 10,9 i 10,4, Arsovićeva 10,8 i 10,5 i srpska reprezentativka, vicešampionka Evrope iz Moskve ove godine, ostala je četvrta (166,5:165,4).

U borbi za zlato, ostale su, potom Kineskinja  Jin Čang i Ivana Maksimović. Pre zlatnih dijabola (19. i 20.) bilo je 188,6:186,9 za Kineskinju. Maksimovićeva je u poslednja dva hica imala 10,2 i 10,5, Čang 10,1 i 10,4 i sačuvala prvo mesto 209,1:207,6.

Dimitrije Grgić se plasirao u finale kao četvrti sa  582 kruga (97, 99, 95, 98, 97, 96) koliko je i vredela dosta skupa "ulaznica", ali je  imao drugi najbolji učinak od finalista po broju "strogih centara"- čak 23. Samo je Vijetnamac Tran imao više - 26. Rus Gončarov sa 585 krugova i Japanac Horimicu sa 585 krugova bili su prvi i drugi, dok je treći sa 584 kruga bio Tran (Vijetnam). Svi ostali finalisti imali su po 582 kruga.

Finale je Grgić loše počeo, prvi hitac osmica, potom serija od četiri slabe devetke, zatim prvi centar, ponovo devetka i završio je sa centrom, ukupno 75,6 krugova i prvi je ispao iz finala. Vijetnamac Tran je sa 77,3 kruga nastavio takmičenje kao sedmi i odmah i potom ispao. Ovo je bilo treće finale Grgiću u karijeri na svetskim kupovima. Bio je peti 2013. u Granadi i osmi 2011. u Čangvonu.

Damir Mikec je sa 579 krugova (97, 96, 96, 94, 100, 96) bio tri kruga daleko od finala i završio je na 13. mestu, dok je Andrija Zlatić bio 31. sa 570 krugova (91, 98, 93, 97, 94, 97). Ukupno je bilo 48 takmičara.

- Nastavljaju se divni dani za srpsko streljaštvo u Fort Beningu - komentar je Srećka Pejovića sportskog direktora Streljačkog saveza Srbije.- Osvojili smo i treću medalju, srebrom nas je obradovala Ivana Maksimović. Samo su Srbija i svetska velesila Kina imale po dve učesnice u finalu i čestitke Ivani Maksimović i Andrei Arsović na plasmanu međi osam najboljih. Bilo je u finalu veoma napeto i uzbudljivo, šteta što se i Andrea Arsović nije našla na postolju, presudile  su nijanse u odlučujućim hicima. Grgić je pištoljem  imao samo jedan loš hitac na startu finala i to ga je koštalo boljeg plasmana, dok je Mikec  propustio šansu da i u toj disciplini imamo dvojicu finalista. Posle dva dana već imamo dva učesnika finala Svetskog kupa u oktobru u Gabali u Azerbejdžanu, Milutina Stefanovića i Ivanu Maksimović. Njihove srebrne medalje su im obezbedile "ulaznicu".

Trećeg dana prvog Svetskog kupa ove sezone u Fort Beningu gađaće Milutin Stefanović, Stevan Pletikosić i Milenko Sebić MK puškom trostav, dok će Jasna Šekarić, Bobana Veličković i Zorana Arunović gađati MK pištoljem 30 plus 30 metaka.Datum: 31.03.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...