x

Beogradski biciklisti

Beogradski biciklisti

U subotu 29.03.2014. beogradski biciklisti su simbolično "dali pedalu" zagađenju provozavši 36. Beogradsku Kritičnu masu kroz najzagađenije bulevare i raskrsnice Beograda.

Kolona od 300 biciklista je obišla Bulevar Despota Stefana, Adu Huju, Bogosloviju, Ruzveltovu  i ulicu Kneza Miloša koje spadaju u najzagađenije lokacije u gradu. "Kritična masa" je ovog puta  skrenula pažnju na problem  štetnih gasova koji guši prestonicu, a Srbiju stavlja na neslavno 5. mesto u Evropi po količini emisije ugljen - dioksida po glavi stanovnika.

Ako znamo da je bicikl najjeftiniji, najčistiji i najzdraviji način prevoza, a pri tom i najmanje bučan, onda se on nameće se kao logična alternativa dotrajalim automobilima I sredstvima javnog prevoza koji su direktno “odgovorni” za veliki procenat zagađenja u Beogradu.  

Nakon vožnje, “Kritična masa” priključila se akciji " Sat za našu planetu", u okviru koje je održana i vrlo atraktivna, biciklistička "spora trka", kao i vožnja tzv. "žirafa" bicikla..

“Kritična masa” je biciklistička vožnja koja se održava u više od 300 gradova sveta. U Beogradu se vozi svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike. Cilj vožnje je da se javnosti i donosiocima odluka skrene pažnja na važnost razvijanja alternativnih održivih vidova transporta kao što je bicikliranje, te da se promeni način na koji razmišljaju gradski planeri. A jasno je da su  oni trenutno orijentisani na razvoj automobilskog saobraćaja, koji je u većini gradova Zapadne Evrope prevaziđen kao neodrživ vid svakodnevnog prevoza. Evropski gradovi stimulišu poboljšanje javnog prevoza, bicikliranje i pešačenje


Datum: 31.03.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...