x

Rukometašice se okupile i započele završne pripreme za Svetsko prvenstvo

Rukometašice se okupile i započele završne pripreme za Svetsko prvenstvo Foto: RSS

Rukometašice Srbije su se danas okupile u Staroj Pazovi i započele završne pripreme za Svetsko prvenstvo. Izabranice Uroša Bregara će u narednih desetak dana trenirati u SC FSS u Staroj Pazovi sve do 1. decembra kada je predviđen put u Španiju. U okviru završnih priprema za Svetsko prvenstvo Srbija će u Staroj Pazovi odigrati i dve kontrolne  utakmice protiv Severne Makedonije i to 27. i 29. novembra.


Svetsko prvenstvo je na programu od 01. do 19. decembra 2021. godine, a Srbija će igrati u grupi B u Liriji sa reprezentacijama Rusije, Kameruna i Poljske.


Selektor Uroš Bregar se osvrnuo na period od kad je preuzeo našu žensku seniorsku selekciju i obezbedio plasman na predstojeće Svetsko prvenstvo, kao i na ciljeve koje je postavio pred sebe i ekipu.


Približio se put na Svetsko prvenstvo. Čini se da je brzo prošlo vreme od kad ste seli na klupu Srbije i sa reprezentacijom obezbedili plasman u Španiju. Već za desetak dana vas očekuje put na takmičenje:


- Prvi cilj je bio da se plasiramo na prvenstvo, a drugi da se malo podmladi reprezentacija, ali da takmičenje dobro odigramo. Za nekoliko dana imamo kontrolne mečeve sa Severnom Makedonijom i zatim sledi put u Španiju i prva utakmica na Svetskom prvenstvu protiv Poljske.


Do odlaska u Španiju odigraćete i dve kontrolne utakmice protiv Severne Makedonije:

- Svaki protivnik je dobar ako ga shvatimo ozbiljno. Neke stvari moramo da promenimo, tako da ćemo raditi na dosta novih elemenata. Moramo da budemo bolji u odbrani nego što je to bio slučaj u utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Turske i Islanda. Verujem da imamo želju, volju i hrabrost da ispunimo ciljeve i da se plasiramo u drugi krug. Nemamo mnogo dana, ali imamo dosta treninga, tako da verujem da možemo sve to da posložimo- i napad i odbranu i verujem da će sve biti kako treba. Ima dosta novih igračica, tako da će to biti test i za njih pred Svetsko prvenstvo.


Reprezentacija koja je na okupu je malo podmlađena i izmenjena

- Bilo je neophodno da nešto promenimo, tako da sam odlučio da damo priliku nekim novim igračicama u koje verujem. Mislim da će po sve nas to biti dobro, trebala nam je neka nova energija.


Rivali na Svetskom prvenstvu su Rusija, Poljska i Kamerun

- Za Rusiju znamo koliko je kvalitetan protivnik, to smo videli na prethodnoj Olimpijadi. Poljska je odlično odigrala poslednje dve utakmice i biće težak protivnik. Kamerun ćemo tek detaljnije analizirati. Najkvalitetnija je Rusija, a mi ćemo se sa Poljskom boriti za drugo mesto. Značajno je da dobro otvorimo Svetsko prvenstvo i odigramo dobro protiv Poljske. Sledi Kamerun, a onda bih želeo da protiv Rusije odigramo baš kvalitetno i da možda iznenadimo. U drugom delu će biti veoma interesantno jer se ukrštamo sa grupom koja ima veoma kvalitetne protivnike i smatram da će to pogotovo za mlađe igračice biti odlično, zaključio je selektor Uroš Bregar.


Jovana Risović


- Nemamo baš puno vremena, jedva smo čekale da se okupimo, pričamo dugo o ovom prvenstvu. Sledi završni deo, imamo deseta dana da se pripremimo najbolje moguće. Period nije dugačak, ali tako je i svim ostalim reprezentacijama jer je kalendar tako napravljen. Smatra da ćemo vreme iskoristiti najbolje moguće, imamo sjajne uslove ovde u Pazovi, treniraćemo puno i bićemo koncentrisane na to što nam sledi i nadam se da ćemo ostvariti najbolji mogući rezultat po nas. Sigurno je da smo dosta razmišljali o prvenstvu i pre nego sto došli ovde, uzbuđenje jeste veliko. Nišu još uvek sve devojke stigle, ali mislim da ćemo biti kompletne večeras do treninga i da ćemo započeti zajedničkim snagama za taj cilj koji imamo.


Odigraćete dve kontrolne utakmice protiv Severne Makedonije


- Dobro je što smo uspeli da organizujemo pripremne utakmice jer će nam stvarno značiti da vidimo na kom smo nivou pred samo prvenstvo, tako da ćemo iskoristiti te dve utakmice koje se odigravaju ovde jer dobro je i što ne putujemo nigde dalje, sigurno će nam mnogo značiti.


Rivali na Svetskom prvenstvu su Rusija, Poljska i Kamerun


- Počev od Rusije - veoma kvalitetna ekipa, iako mislim da će doći podmlađena mislim da to ništa ne znači jer imaju jako kvalitetne igračice. Što se Poljske tiče, ne znamo još uvek u kom će tačno sastavu doći, ali svakako već niz godina su na višem nivou tako da nam neće biti ni malo lako. O Kamerunu lično malo znam, ali ne treba ni jednu utakmicu shvatati olako, pogotovo ne ekipe kao što je Kamerun zato što umeju biti jako nezgodne, igraju neki nesvakidašnji rukomet, tako da ćemo biti veoma oprezni i u sve tri utakmice ući maksimalno, zaključila je Risović


Jovana Kovačević


- Imamo par dana da se spremimo i da se uigramo i da nastavimo da radimo ono na čemu smo do sad vežbali i čeka nas put za Španiju. Samim tim što se radi o Svetskom prvenstvu, veliko je uzbuđenje u ekipi, oseća se dobra i pozitivna energija i atmosfera.


Odigraćete dve kontrolne utakmice protiv Severne Makedonije


- Svaka utakmica će nam značiti da vidimo gde smo i da vidimo šta moramo da uvežbamo, na kojim delovima još moramo da radimo.


Rivali na Svetskom prvenstvu su Rusija, Poljska i Kamerun


Što se grupe tiče, ne možemo reći da imamo laku grupu jer će se svaka reprezentacija boriti da se što bolje plasira. Trudićemo se da dobro krenemo na Svetskom prvenstvu i u nastavku dati sve od sebe da se što bolje plasiramo. Rusija je ekipa koja je možda i favorit za osvajanje prvenstva, ali ja verujem u našu ekipu i verujem da ćemo dati sve od sebe. Poljska je reprezentacija koja ima sličan sistem igre kao mi i mislim da će tu detalji odlučivati, mislim da će odbrana biti ključna na toj utakmici. Što se Kameruna tiče, to nije selekcija koja ima dobru istoriju rukometa, ali ne treba se opuštati, to je reprezentacija koja uvek može da iznenadi, biće motivisane maksimalno, a mislim da ćemo mi dati sve od sebe da se pokažemo u što boljem svetlu, zaključila je Kovačević.


Svetsko prvenstvo je na programu od 01. do 19. decembra 2021. godine, a Srbija će igrati u grupi B u Liriji sa reprezentacijama Rusije, Kameruna i Poljske i to po sledećem rasporedu:


3. decembar u 20:30    SRBIJA – POLjSKA


5. decembar u 20:30    SRBIJA – KAMERUN


7. decembar u 20:30    RUSIJA - SRBIJA


Datum: 22.11.2021. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...