x

Crna Gora završila učešće na Svjetskom prvenstvu u gejmingu u Izraelu

Crna Gora završila učešće na Svjetskom prvenstvu u gejmingu u Izraelu Foto: SESCG

Podgorica, 22. avgust 2021, Crna Gora je postala punopravni član Evropske esport federacije (EEF) na generalnoj skupštini koja je održana u Izraelu, na marginama 13. Svjetskog prvenstva u gejmingu koje je završeno danas u gradu Eilatu. Prvenstvo na kojem su učestvovale 44 zemlje održano je pod pokroviteljstvom Internacionalne e-sport federacije (IESF) a događaj su podržali vlada Izraela, gradska uprava Eilata, sportski klubovi i ministarstvo turizma i kulture te zemlje.


Crnu Goru na prvenstvu je predstavljala delegacija Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i najbolji crnogorski igrač e-fudbala (PES) Vučeta Šćepanović, te internacionalne gejming sudije, Radovan Vojinović „Braxie“ i Pavle Šturanović „Pakun“, inače glavne sudije u dva od ukupno četiri turinira ovogodišnjeg prvenstva. Vojinović je bio glavni sudija u CS GO turniru a Šturanović u DOTA 2 takmičenju. 


Pobjednik CS GO turnira je reprezentacija Sjeverne Makedonije - tim “Blue jays” koji je u finalu dobio reprezentaciju Rumunije. Turnir u DOTA 2 osvojila je reprezentacija Češke pobjedom nad Švedskom.


Pobjednik e-fudbal turnira (PES) je Gruzija zahvaljujući pobjedi nad reprezentacijom Meksika. Zanimljivo je da su ove dvije ekipe u grupnoj fazi bili s reprezentacijom Crne Gore i našim najboljim igračem Šćepanovićem. Turnir TEKKEN 7 je osvojila reprezentacija Južne Koreje pobijedivši reprezentaciju Italije u finalu.


IESF je najveća svjetska gejming federacija i broji više od 120 članica od kojih su se 44 plasirale za Svjetsko prvenstvo u Izraelu i ovogodišnji nagradni fond od 50 hiljada dolara.


Na marginama prvenstva u izraelskom Eilatu održana je i skupštine IESF-a u čijem radu je učestvovao i Filip Šoć, predsjednika SESCG. 


“Održana je i generalna skupština IESF a koji trenutno ima 120 članica, a cilj je da do sledećeg IESF-a okupi više od 150 članica. Posebno zadovoljstvo je što je Crna Gora, odnosno crnogorski savez elektronskih sportova, postao punopravni član Evropske esport federacije”, saopštio je Šoć. On je dodao da se razgovaralo i o planovima za Adria esport federaciju (AEF) koja se ubrzano razvija.


“I u našem regionu uskoro će se saznati i domaćin Adria prevenstva za sljedeću godinu. U Izraelu smo razgovarali sa svim delegatima o razvoju gejminga u svijetu, prije svega s Bobanom Totovskim, sekretarom IESF a i presjednikom Makedonske federacije kao i predsjednikom IESF-a, Vladom Marineskuom”, dodao je Šoć.


Datum: 20.11.2021. Autor: Dragana Bećirović

PROČITAJTE JOŠ...