x

Ratner novi predsednik Evropskog streljačke konfederacije

Ratner novi predsednik Evropskog streljačke konfederacije Foto: SPD Radnički

Evropska streljačka konfederacija (ESK) je dobila novog predsednika.


Skupština (ESK), koja je ove godine bila i izborna, održana je u Larnaki, na Kipru.  Za prvog čoveka ESK izabran je dosadašnji generalni sekretar Evropske konfederacije i Svetske streljačke federacije Aleksander Ratner iz Rusije. Na poziciji predsednika nasleđuje Vladimira Lisina, koji je na čelu ESK bio od 2009, a sada se nije kandidovao. Lisin je u međuvremenu izabran za predsednika Svetske streljačke federacije. 


Ratnerov protivkandidat bio je Italijan Lućiano Rosi. U tajnom glasanju, Ratner je dobio poverenje 52, a Rosi 43 delegata.


Najvažnija vest za srpsko streljaštvo je da će i dalje imati predstavnika u rukovodećim telima ESK. Novoizabrani Prezidijum ESK je glasanjem sastavio nove komitete i radna tela ESK. 


Nikola Marić, potpredsednik Streljačkog saveza Srbije i predsednik Stručne komisije, je izabran za člana Tehničkog komiteta ESK, zaduženog za discipline puškom. Tehnički komitet je najvažnije telo Evropske konfederacije za sportska pitanja. Marić je ovu funkciju obavljao i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu.


Streljački savez Srbije su u Larnaki predstavljali dr Nenad Putnik, predsednik, i dr Mladen Milošević, jedan od potpredsednika SSS.


Sumirajući utiske sa Kipra, Putnik kaže da je srpsko streljaštvo nekoliko puta pomenuto tokom Skupštine. Prvi povod je,nažalost, bio tužan.


-Na početku Skupštine odata je počast članovima evropske streljačke porodice koji su preminuli između dve sednice i posebno je naglašeno da nas je 2020.godine napustila Bobana Momčilović Veličković, što je jedan od najtragičnijih gubitaka za evropsko i svetsko streljaštvo – prenosi Nenad Putnik.


U nastavku sednice SSS i naše streljaštvo su pominjani u mnogo lepšem kontekstu. Dosadašnji predsednik Lisin je Putniku uručio značajno priznanje.


-Streljački savez Srbije je dobio plaketu za uspešnu organizaciju velikih međunarodnih takmičenja između 2009. i 2021.godine, za period tokom koga je Vladimir Lisin bio na čelu ESK. U prethodnih 12 godina naša zemlja je organizovala nekoliko važnih događaja, između ostalog i Svetski kup 2010. i Evropsko prvenstvo 2011. Oba takmičenja su priređena u Beogradu.


O Srbiji i našem streljačkom savezu se govorilo i kada je razmatrana tema promocije jednog od najstarijih olimpijskih sportova.


-Istaknuto je da je Srbija jedna od zemalja koja je preuzimala prenose sa Evropskog prvenstva u Osijeku, koji su ove godine emitovani na Radio televiziji Srbije, a pre dve godine publika u Srbiji je prenose sa Evropskog prvenstva mogla da prati na Areni sport. U Evropskoj streljačkoj federaciji sve intenzivnije rade na promociji streljaštva i ističu značaj prisutnosti našeg sporta u medijima – nastavlja predsednik SSS.


Na marginama sastanka održano je i nekoliko sastanaka između nacionalnih saveza.


-Sa streljačkim savezima Mađarske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije smo se dogovorili o intenziviranju saradnje kroz nove modele zajedničkih akcija, od koje će interes imati strelci svih zemalja regiona. Evropska streljačka konfederacija je podržala ove projekte.


Putnik se osvrnuo i na reizbor Nikole Marića, inače dugogodišnjeg međunarodnog sudije, za člana Tehničkog komiteta ESK. Podesećanja radi, Sanja Vukašinović je, glasovima strelaca učesnika Evropskog prvenstva, pre nekoliko meseci, izabrana za jednog od sedam članova Sportskog komiteta ESK.


-Činjenica da imamo predstavnike u ESK je priznanje za celo srpsko streljaštvo. Izuzetno je važno što je Nikola Marić reizabran u Tehnički komitet, što je potvrda kvaliteta dosadašnjeg rada. Naš strateški cilj je da Streljački savez Srbije u narednom periodu ima predstavnika i u Prezidijumu, vrhovnom upravljačkom telu ESK, jer po rezultatima i na sportskom i na organizacionom planu to zaslužuje – podvlači Putnik.


Kad je o izborima reč za predsednika, Ratner je istakao da će ispuniti obećanja koje je predstavio u svom programu kandidature. Osnovne tačke programa su održavanje kontinuiteta i poboljšanje aktivnosti u razvoju i u inovacijama u streljaštvu, nastavak podrške nacionalnim savezima, sportistima i generacijama koje dolaze... 


-U razgovorima sa dosadašnjim rukovodstvom Evropske streljačke konfederacije, zahvalili smo se na uspešnoj saradnji sa Streljačkim savezom Srbije u prethodna tri mandata. Verujemo da će se kvalitetna saradnja sa ESK nastaviti i posle promena u rukovodstvu – zaključio je Putnik i dodao da je Skupština, zbog pandemije koronavirusa, radila u otežanim uslovima. Svi delegati su morali da poštuju strog protokol, u skladu sa odlukama Vlade Kipra, koji je između ostalog uključivao i obavezna testiranja. 


Datum: 31.10.2021. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...