x

Stigle četiri medalje iz Fort Beninga


Reprezentacija Srbije u streljaštvu vratila se posle 30 - časovnog puta preko Atlante i Pariza iz Fort Beninga sa prvog ovogodišnjeg Svetskog kupa sa četiri medalje. Srebrom su se okitila Ivana Maksimović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) a bronzanim odličjima Zorana Arunović (vazdušni pištolj) i Andrija Zlatić (MK pištolj).

Četvrta u finalu u Fort Beningu bila je Andrea Arsović vazdušnom puškom. Osma mesta u finalu zauzeli su Zorana Arunović (MK pištolj) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj). Deseto mesto osvojila je Ivana Maksimović MK puškom trostav. Blizu finala bio je Milenko Sebić MK puškom trostav zauzevši 12. mesto, dok je vazdušnom puškom bio 13. Damir Mikec je bio 13. vazdušnim pištoljem.

Srbija je, po olimpijskom principu (više zlatnih trofeja) deveta u konkurenciji 13 nacija koje su osvajale medalje, a po ukupnom broju odličja je treća iza Rusije i Kine koje imaju po šest medalja.

Na aerodromu u Beogradu u petak pred ponoć umorne strelce i članove stučnog štaba dočekali su predsednik SS Srbije Siniša Mašović, generalni sekretar Nenad Petković, samostalni stručni saradnici u SS Srbije Goran Maksimović i Bojana Nikolić, treneri, prijatelji streljačkog sporta i članovi porodice.

- Posle tri evropske medalje u Moskvi, srpsko streljaštvo se na početku veoma važne godine, jer nas u septembru čeka Svetsko prevnstvo u Granadi na kome ćemo se boriti za olimpijske vize za Rio, našlo i u svetskom vrhu, nije mala stvar biti deveta nacija u konkurenciji 53 zemlje koliko ih je bilo u Fort Beningu. Još jednom čestitke strelcima, trenerima i članovima stručnog štaba na izuzetnom uspehu. Veliku pomoć streljačkoj organizaciju u realizaciji programa pružaju Minstarstvo omladine i sporta Srbije i Olimpijski komitet Srbije i nadamo se da ćemo se i na kraju godine, sumirajući bilanse, zajedno radovati zbog prvih olimpijaca za Rio - istakao je Siniša Mašović predsednik SS Srbije.

Ivana Maksimović je osvojila srebro vazdušnom puškom, prvo u karijeri sa Svetskih kupova posle tri bronze:
-  Srebrno je, izgleda moja boja, posle olimpijskog stiglo je i srebro sa svetskog kupa. Posebno sam srećna jer sam medalju osvojila u veoma jakoj konkurenciji. Radujem me ovaj početak sezone, ali najvažnije je da se dobro pripremimo za Svetsko prvenstvo.

Zorana Arunović je osvojila bronzu, osmi trofej u karijeri sa Svetskih kupova:
- Gađala sam u dva finala u Fort Beningu, vazdušnim pištoljem sam zauzela treće mesto, MK pištoljem sam bila osma. U tom drugom finalu nisam imala sreće, mnogo centara, ali malo "strogih" koji donose "hitove". Ne pamtim kada sam u finalu imala samo 11 "hitova" i prva sam ispala.  Čekaju nas još tri svetska kupa, biće dosta i domaćih takmičenja i sva su podređena glavnom cilju da u Granadi, uz svetske medalje, izborimo što više vize za Rio.

Milutin Stefanović, debitant na Svetskim kupovima, iskoristio je šansu koju mu je pružio stručni štab na čelu sa direktorom SS Srbije Srećkom Pejovićem:
- Sada se planovi menjaju, porasle su i ambicije, sa mnogo optimizma čekam nastavak sezone. Ovo je za mene veliki korak u karijeri. Uz medalju imao sam i odličan rezultat u Fort Beningu i cilj je da ga ponovim i u Granadi na Šampionatu sveta.  Siguran sam da bi mi bio dovoljan za finale a tada su i vrata Rija otškrinuta...

Andrija Zlatić je lane u Fort Beningu osvojio zlato MK pištoljem i bronzu vazdušnim pištoljem. Ove godine bio je treći MK pištoljem i osvojio osmi trofej u karijeri na Svetskim kupovima:
- I sada sam bio "u igri" za zlato. Mala dekoncentracija i - ostao sam treći, ali sam prezadovoljan i rezultatom i plasmanom. Svi planovi su vezani za Šampionat sveta, imamo još tri Svetska kupa, državna prvenstva i domaće kupove, ali i međunarodne turnire i to su sve stepenice ka najvažnijem cilju da  posle Granade bude što više putnika za Rio.

Direktor SS Srbije Srećko Pejović se zahvalio na saradnji trenerima koordinatorima u reprezentaciji Jeleni Arunović (pištolj) i Draganu Doneviću (puška) i ocenio učinak u Fort Beningu:
- Vazdušnim oružjem smo postigli ono što smo očekivali i priželjkivali, Zlatićeva medalja MK pištoljem je unela novu dozu optimizma za nastavak sezone. Stafanović je pokazao da je sazreo kao strelac, sjajno je vodio meč i imao je izvanredno finale koje mu je donelo i srebro vazdušnom puškom. Katarina Biserčić, koja ostaje do juna na posle diplomskim  studijama u Kentakiju je najprijatnije iznenađenje. Vazdušnom puškom  je gađala izvanredno. Na univerzitetu dosta trenira tim oružjem, dok se MK puškom takmiči u univerzitetskim ligama  na 17 metara, umesto na 50  i to se osetilo i u trostavu na Svetskom kupu. Čestitke, još jednom, svim strelcima, bili su borbeni, tamo gde smo više trenirali i radili bilo je medalja i finala, sezonu MK oružjem smo tek počeli ali i tu je bilo visokih plasman i siguran sam de će biti još prilika za ovakva radovanja.

Strelci se sada okreću domaćem programu, 26. aprila je prvi Kup Srbije MK oružjem u Novom Sadu, a novi međunarodni izazov je od 7. do 11. maja turnir u Plzenu. Srpski podmladak će najveći ispit imati od 25. maja do 1. juna na prvom u istoriji juniorskom Svetskom kupu u Sulu u Nemačkoj.

U ovoj godini su još tri Svetska kupa, u   Minhenu (4 - 13. jun), Mariboru (13 - 21. jun) i Pekingu (1 - 7. jul).Datum: 05.04.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...