x

Balkanski skok Prijateljstva 2021.

Balkanski skok Prijateljstva 2021.

Tradicionalna međunarodna padobranska manifestacija „Balkanski skok prijateljstva“ i ove godine će okupiti aktivne i padobrance veterane iz Srbije i regiona na sportskom aerodromu „Lisičji Jarak“ kod Beograda. Padobranci i svi ljubitelji vazduhoplovstva će se družiti od 7. do 12. avgusta na dobro poznatom vazduhoplovnom mestu kod Beograda, a tokom vikenda će biti organizovano i padobransko takmičenje u skoku na cilj. Organizator događaja je Vazduhoplovni savez Srbije u saradnji sa Padobranskim klubom veterana 63.padobranske brigade „Arhistratig“ i uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva odbrane Republike Srbije.


Ovom prilikom će organizator ugostiti padobrance iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Bugarske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Švajcarske i Republike Srpske. Pred učesnicima će biti standardan padobranski program – samostalni i tandem padobranski skokovi, a za veterane je predviđeno takozvano „osvežavanje“ i obnova padobranskih znanja i veština. 


U petak 10. septembra će početi i takmičarski deo manifestacije, u skokovima na cilj sa 1000 metara. Takmičenje će se nastaviti i u subotu 11. septembra, kada će u večernjim časovima biti proglašeni pobednici. Padobranski skokovi će se izvoditi iz vojnog aviona „Antonov – AN 2“, čijim angažovanjem je Ministarstvo odbrane podržalo ovu manifestaciju.


Zvanično otvaranje će biti upriličeno u petak 10. septembra u 13 časova, kada će se učesnicima obratiti zvaničnici iz institucija koje podržavaju „Balkanski skok prijateljstva“ tradicionalno godinama od kada se održava.


Ovim okupljanjem padobranci iz Srbije, zajedno sa svojim kolegama iz drugih država, čuvaju tradiciju manifestacije „Balkanski skok prijateljstva“, koja je pokrenuta 1993. godine, u saradnji Grčke unije rezervnih padobranaca i 63. Padobranske brigade iz Srbije. Pored padobranskih skokova, druženja, razmena znanja i iskustava, ovi vazduhoplovci time štite od zaborava istoriju i događaje koji su iza njih, istovremeno družeći se sa svim zainteresovanim posetiocima koji dođu na sportski aerodrom Lisičji Jarak kod Beograda, da se upoznaju sa izvođenjem padobranskih skokova i drugim padobranskim aktivnostima.


Datum: 08.09.2021. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...