x

Sportske igre mladih osvojile i Evropu

Sportske igre mladih osvojile i Evropu Foto: SIM Srbije

Sportske igre mladih, najlepša regionalna priča o druženju i prijateljstvu, osvojila je i Evropu! Finale manifestacije u kojoj učestvuju deca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije tradicionalno je održano u Splitu, uz takmičenja i mini letovanje, a ove godine spektakularno je obeležen i 25. rođendan Igara.

Na trgu “Prokurative” odigrana je spektakularna fudbalska utakmica, pred prepunim tribinama, između mališana iz tri zemlje sa jedne strane i ekipe nekada velikih zvezda svetskog fudbala u kojoj su bili Luis Figo, Fernando Jero, Florent Maluda, Predrag Mijatović, Zvonimir Boban i drugi , a igrao je i predsednik UEFA Aleksandar Čeferin. Atmosfera na terenu bila je fenomenalna, a utakmicu je sudio jedan od najboljih sudija u istoriji Italijan Roberto Roseti.

Igralo se dva puta po 20 minuta. “Drim-tim” fudbalskih veterana asova, utakmicu nije shvatio nimalo revijalno. Krenulo se punom snagom s obe strane. Ambasadori Igara su imali početnu inicijativu, a klinci fudbaleri su delovala impresionirano, a kako i ne bi bili. Prilika zaigrati protiv ovakvih zvezda se ne pruža svaki dan. Ambasadori su iskoristili priliku i u 4. minutu poveli sa 1:0 preko predsednika UEFA Aleksandra Čeferina. Usledilo je zatišje sve do poslednje sekunde prvog poluvremena kada je rezultat izjednačen.

A u drugom poluvremenu, klinci su krenuli na sve ili ništa i na kraju uspeli da pobede 5:4. Luis Figo se nije mirio sa porazom, pokušavao je na sve načine da postigne pogadak, ali nije uspeo. Na kraju pozdravi, fotografisanje i puno selfija. 

Manifestacija se potom preselila na na prepunu Rivu i bilo je sjajno čuti i video poruke svetskih asova sporta - fudbalera Luke Modrića, Nemanje Matića, Edina Džeka, Dragana Stojkovića Piksija, Boška Đurovskog, odbojkaša Marka Podraščanina, Aleksandra Atanasijevića, Tijane Malešević i Slobodana Boškana.

Usledila je svečanost povodom velikog jubileja, uz veoma emotivan govor osnivača Igara Zdravka Marića, potom fantastičan vatromet na splitskoj Rivi, kao i nastupi popularne pevačice Indire (ex Kolonija) i muzičara Sergeja Ćetkovića.

– Ponosan sam na ovih 25 godina, posebno sam ponosan na svoju ekipu, svoj tim. Ja sam „izbačen na površinu“ jer sam predsednik , ali iza Igara stoji veliki tim ljudi i bez njih ne bismo uspeli. Želim da se posebno zahvalim deci, deca su vrednost Igara, kako mi kažemo deca su stvorila Igre. Nadam se da ih nećemo razočarati u narednim godinama - izjavio je Zdravko Marić.

Završnici u Splitu prusustvovala je i delegacija Srbije, na čelu sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem.

Uz njega, bio je i pomoćnik ministra Darko Udovičić, zatim predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednica SIM Srbije Marija Mihajlović, nekadašnji košarkaš Dejan Tomašević, odbojkaški trener Dragan Đorđević, predsednici opština Priboj Lazar Rvović i Sokobanja Miodrag Nikolić i drugi.

- Meni je ogromno zadovoljstvo što sam ispred Republike Srbije u Splitu i što možemo da kažemo da smo partnerskim odnosom podržali jednu akciju koja za cilj ima regionalno pomirenje, ali i snažnu poruku da je važno baviti se sportom, da je važno učestvovati, da je važno uložiti u sebe trud, energiju i znanje. I da, ako ste dovoljno iskreno prema sebi, i ako dovoljno radite, trud će dati rezultat - izjavio je ministar Vanja Udovičić pred rekordnim brojem medija.

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin pokazao je zavidno fudbalsko umeće, uprkos tome što nije bio aktivni fudbaler.

– Oduševljen sam i današnjom priredbom i svime što rade Zdravko Marić i njegova ekipa. Sport povezuje, sport je ljubav, jedinstvo, poštovanje drugih i drugačijih ljudi. Dubok naklon za Sportske igre mnladih i dok sam ja predsednik UEFA i Fondacije UEFA za decu pomogaćemo u okviru svojih mogućnosti - izjavio je Aleksandar Čeferin.

Takođe, svečanom zatvaranju Igara prisustvovali su i Evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han, hrvatski premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i drugi.

Dunav osiguranje Sportske igre mladih ove godine u Srbiji održane su po osmi put, uz veliku pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prijatelja i sponzora. Igre su i definitivno zakon i o Igrama će se i dalje pričati.

Datum: 22.08.2021. Autor: SIM Srbije

PROČITAJTE JOŠ...