x

Nebo iznad Drvara obojeno paraglajdingom

Nebo iznad Drvara obojeno paraglajdingom Foto: VSS

U sportskoj atmosferi, dobrom druženju i odličnom gostoprimstvu mesto Drvar u zapadnom delu Federacije BiH, je proteklog vikenda (13.-15.avgust) okupio 50 pilota paraglajdera iz regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, koji su se takmičili u okviru međunarodnog paraglajding takmičenja „Desant na Drvar“. Ovo je bila prava radost za građane Drvara da posle dugog vremenskog perioda, ponovo imaju ovakav skup u svom mestu, što će uz istu ili sličnu organizaciju sigurno postati uobičajeno u narednim godinama. Takmičenje je održano uz neposrednu organizaciju lokalnog Paraglajding kluba „Drvar“ i Vazduhoplovnog saveza Srbije, a podržano je od strane Opštine Drvar i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. 


Na takmičenju su u sva tri dana održana tri takmičarska zadatka preleta, koje su piloti uspešno savladali. Trke pilota i poletanja su započinjala svakog dana iznad Drvara, a završavale se na cilju – golu koji je bio pred pilotima nakon izvršenog zadatka u oklonini Glamoča, ili Bosanske Krupe i Bihaća. Piloti su u sva tri dana imali zadatke u ukupnom preletu od preko 200 kilometara, a po danu prosečno 60 – 70 kilometara. 


U ukupnom generalnom plasmanu, prvo mesto je osvojio pilot iz Hrvatske Antun Lovrec. Drugu poziciju je zauzeo pilot iz Slovenije Jože Molek, a treće mesto pilot iz Srbije Marko Milutinović. Trećeplasirani Marko Milutinović je izvojevao treće mesto sa malom bodovnom razlikom u odnosu na četvrtoplasiranog kolegu iz Srbije Predraga Dudića. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Tijana Kručičan iz Srbije, ispred predstavnica Hrvatske. Timski najbolji rezultat su ostvarili piloti Sportskog kluba „FlajFit“ iz Beograda – Marko Milutinović, Srđan Ristanović i Mladen Nikolić. Drugo mesto je osvojila ekipa „Let“ iz Hrvatske u sastavu Antun Lovrec i Mario Trgovec, a treće mesto piloti iz srpskog Paraglajding kluba „Beli orlovi“ iz Požarevca – Ivan Zornić, Milan Stević, Uroš Maslak, Dragan Simović, Dragan Stević i Miroslav Marjanović. 


U „adrenalin“ klasi najbolji je bio pilot iz BiH Branimir Mandić, drugo mesto je osvojio Davor Kunst i treće Ivan Barnjak, obojica iz Hrvatske. U „sport“ klasi prvo i drugo mesto su osvojili hrvatski piloti Davor Kunst i Ivan Barnjak, a treće mesto Jovan Jovanović iz Srbije iz Paraglajding kluba „Cirus“ Zlatibor. U „fan“ klasi najbolji je bio Ljubiša Stanković iz AK „Kumulus“ Novi Sad“. Drugo mesto je osvojio Miroslav Marjanović iz PK „Beli orlovi“ Požarevac“ i treće mesto Inja Sporer iz Hrvatske. 


Takmičenje je ujedno bilo i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u paraglajdingu u disciplini prelet, pa je novi državni prvak BiH postao Mirvad Zenuni, drugo mesto je osvojio Branimir Mandić i treće mesto Bojan Tomić. 


Glavni organizatori takmičenja su bili Marko Zarač iz Paraglajding kluba „Drvar“ i Željko Ovuka, generalni sekretar VSS. Posetu i podršku su pružili i načelnica Opštine Drvar Dušica Runić, ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije Dragan Lukač i Aleksandar Vulin, koji su kroz saradnju koju je država pružila prepoznali značaj ovakvih regionalnih sportskih manifestacija i zajedničkim snagama, sa svim pilotima koji su prešli kilometre i došli na ovo takmičenje, pokazali da nema prepreka za pozitivna dela i događaje.


Datum: 18.08.2021. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...