x

Desant na Drvar

Desant na Drvar

Od danas 13.avgusta pa do nedelje 15.avgusta vikend u Drvaru u Bosni i Hercegovini će biti obeležen događajem koji više od deceniju nije održan na ovom prostoru. Oko 80 pilota paraglajdera iz regiona (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija) će učestvovati na međunarodnom takmičenju u paraglajdingu – „Desant na Drvar“. Organizatori takmičenja su Opština Drvar, Vazduhoplovni savez Srbije i Paraglajding klub „Drvar“. 


Takmičenje je prvobitno planirano za maj mesec, ali je zbog nepovoljnih vremenskih prilika pomereno za ovaj termin, koji obećava dobro vreme i letenje u ova tri dana. Piloti će imati takmičarske zadatke preleta od preko 100 kilometara, a sve to će moći da se prati putem interneta uživo, putem najsavremenije satelitske tehnologije za praćenje pilota na paraglajding takmičenjima. 


Pored organizatora, podršku takmičenju će dati i Helikopterski servis Republike Srpske, Gorska služba spasavanja, Dom zdravlja Drvar i druge organizacije koje su prepoznale značaj ovakvog događaja u Opštini Drvar. 


Zahtevan teren sa dobrim termičkim strujanjima privukao je veliki broj kvalitetnih pilota koji učestvuju, a da se takmičenje odvija u savršenom redu vodiće računa direktor takmičenja Željko Ovuka, generalni sekretar VSS i lokalni domaćin Marko Zarač, osnivač Paraglajding kluba „Drvar“. Inače, Paraglajding klub „Drvar“ je zvanično osnovan 2020.godine, a paraglajding je zaživeo na ovom prostoru od 2018.godine, kada su izvedeni prvi letovi paraglajderom. Zato će ovaj veliki međunarodni događaj biti značajan za razvoj paraglajdinga kako u samom Drvaru, tako i šire u celom regionu. 


Datum: 13.08.2021. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...