x

Državno prvenstvo pilota ultralakih vazduhoplova u Ćupriji

Državno prvenstvo pilota ultralakih vazduhoplova u Ćupriji Foto: VSS

Predstojećeg vikenda, u subotu 7.avgusta, na sportskom aerodromu u Ćupriji će se održati godišnji skup ultralake avijacije koju čine piloti ultralakih aviona, motornih zmajeva i žirokoptera (ultralakih helikoptera). Piloti takmičari i članovi aeroklubova iz Srbije će se ovom prilikom takmičiti za državnog prvaka u ovom vazduhoplovnom sportu. Neposredni organizator i domaćin takmičenja je Aero klub „Ćuprija“, uz Vazduhoplovni savez Srbije i podršku Ministarstva omladine i sporta RS, Sportskog saveza Opštine Ćuprija i Turističke organizacije Ćuprija.


Takmičari će pred sobom imati navigacijski zadatak sa preciznom brzinom, izviđačkim zadatkom i preciznim sletanjem. Očekuje se učešće oko 30 takmičara iz cele Srbije. Direktor i rukovodilac takmičenja je Goran Stojković iz AK „Ćuprija“, inače koordinator za ultralako letenje Vazduhoplovnog saveza Srbije, koji godinama unapređuje i promoviše ovaj vid sportskog letenja. Pored njega, u ulozi rukovodilaca letenja i sudija će biti Dejan Beda i Miloš Stojković, iskusni piloti, i višestruki pobednici takmičenja i osvajači vazduhoplovnih priznanja.


Prema programu, takmičenje počinje u 10 časova, a za sve zainteresovane ljubitelje vazduhoplovstva ulaz na aerodrom u Ćupriji je slobodan. Ovo će biti jedinstvena prilika da se u subotu, pored takmičarskog letenja – preciznih poletanja i sletanja učesnika, vidi i letenje drugih vazduhoplova, veštine pilota iz Srbije, njihove letelice i njihove mogućnosti u vazduhu. Očekuje nas pravi prikaz lepote sportske avijacije, kao i doživljaj uživanja u vazduhoplovstvu, omogućen od strane pilota učesnika i domaćina u Ćupriji. 


Datum: 05.08.2021. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...