Milutin Stefanović i Milenko Sebić - od specijalista u Riju do univezalaca u Tokiju

Foto: SSS
 
 

U takmičenjima muškaraca puškom na OI u Tokiju, Srbiju će predstavljati iskusan tandem - Milenko Sebić i Milutin Stefanović.


Obojici će predstojeće 32.olimpijske igre biti druge u karijeri. Olimpijsko „vatreno krštenje“ imali su u Rio de Žaneiru 2016. U poslednjih pet godina, dosta toga se promenilo kod obojice strelaca. Od takmičara kojima je jedna vrsta oružja bila specijalnost, postali su „univerzalci“.


Milutin Stefanović, je na OI debitovao osvajanjem visokog 12. mesta vazdušnom puškom u Rio de Žaneiru. Nije bio daleko od finala. U Riju se takmičio samo u jednoj disciplini, a u Tokiju će tri puta izaći na vatrenu liniju, jer sem vazdušnom, gađaće i malokalbarskom puškom iz trostava, kao i u miksu vazdušnom puškom sa Andreom Arsović.


Andrea Arsović: Olimpijska iskustva su mi pomogla da prebrodim krize


-Iskustvo iz Rija je moja velika prednost pred Tokio. Upoznao sam sve specifičnosti Olimpijskih igara, prednosti i mane koje nosi to takmičenje. Ono što sam zaključio je da su Igre samo jedno takmičenje u nizu sa fenomenalnom organizacijom i da nije nikakav bauk. Jednostavno, potrebno je sebe tehnički i mentalno pripremiti na jedno klasično takmičenje i da će to dati dobar rezultat. Ne treba praviti veliku pompu od Olimpijskih igara, bez obzira na sve specifičnosti koje one nose – smiren je pred početak najvećeg mogućeg takmičenja Stefanović.


Međutim, uspesi na Olimpijskim igrama se pamte mnogo duže nego oni ostvareni na drugim takmičenjima.


-Smatram da sve što Olimpijske igre nose sa sobom dolazi tek posle ostvarenja nekog dobrog rezultata. Sve do tada, sportista treba da bude priseban, čvrsto na zemlji i da se koncentriše na ono što treba da radi, a to je u mom slučaju tehnika gađanja.


Milutin Stefanović je dugo bio specijalista za vazdušnu pušku, ali kvotu za Olimpijske igre izborio je gađajući malokalibarskom puškom, na Svetskom kupu u Minhenu 2019.


Zorana Arunović: Vreme provedeno sa Bobanom najlepša uspomena iz Londona i Rija


-U ovom trenutku obe discipline gađam podjednako dobro. Zadovoljan sam formom. Drago mi je što sam, posle par godina, uspeo da „probijem“ mali kalibar i da i ovim oružjem dođem do dobrih rezultata i forme. Uz više disciplina u kojima ću nastupati na ovim Igrama imaću više šanse da dođem do finala i potencijalnog odličja-zaključio je Stefanović.


Milenko Sebić je u Riju gađao u tri discipline, vazdušnom, malokalibarskom puškom iz trostava i MK puškom iz ležećeg stava (u međuvremenu ova disciplina je izbačena iz olimijskog programa). Za razliku od Stefanovića, Sebić je dugo bio specijalista za MK pušku, pa se od njega u Riju najviše očekivalo upravo u gađanju malokalibarskom puškom, a ta očekivanja su se ispunila. Najviše je pokazao u trostavu, zauzevši 11.mesto. Samo dva kruga su ga delila od finala.


Međutim, poslednjih nekoliko godina Sebić, kao i Stefanović, napreduje i u disciplini koja mu nije bila glavna, pa ni za njega ne može da se kaže da je specijalista za jedno oružje. Šta više, olimpijsku vizu je izborio vazdušnom puškom i to na poslednjem kvalifikacionom takmičenju – Evropskom prvenstvu u Osijeku u maju, kada je osvojio peto mesto. Nekoliko dana kasnije stigao je i do pete pozicije na Starom kontinentu i u trostavu.


Damir Mikec: Sve zavisi samo od mene


-U trenutku kada sam saznao da će se posle pauze zbog pandemije, Evropska prvenstva vazdušnim i MK oružjem biti održana zajedno i da ću na istom takmičenju imati dve šanse da se borim za Tokio, istim tempom sam trenirao i vazdušnom i malokalibarskom puškom. Ceo pripremni period sam postizao vrlo dobra ostvarenja na vazdušnoj pušci. Tako sam i nastavio. U Osijeku sam postigao rezultat na nivou onih koje sam ostvarivao na domaćim zvaničnim i pripremnim takmičenjima. Uz neke male modifikacije uspeo sam da napravim isti osećaj kao i u gađanju MK puškom što je dalo željeni rezultat – analizirao je svoj put do Tokija Sebić.


Pred odlazak u Tokio imao je odličnu uvertiru upravo u trostavu. Na finalu Kupa Srbije postigao je odličan rezultat u kvalifikacijama,a potom u finalu oborio i vlastiti državni rekord finala.


-Imao sam veliku želju da ove godine oborim rekord. Na treninzima sam postizao rezultate bolje od rekorda, ali nikako nisam uspeo da to prenesem i na takmičenja. Najzad, u poslednjoj proveri pred Tokio sam i u tome uspeo.


O očekivanjima i ciljevima pred start OI, Sebić kaže:


-Generalno gledano, cele sezone gađam solidno u obe discipline. Mnogo sam se borio da odem na Olimpijske igre i na kraju uspeo. Sad mi je cilj da u Tokiju uživam u gađanju u svim disciplinama, a kad uživam mogu da pružim maksimum – poručio je Sebić.


Sebić će na OI, sem u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnom i MK puškom, gađati i u miksu vazdušnim oružjem, u paru sa Sanjom Vukašinović.


Datum: 22.07.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...