x

Dva odličja na Svetskom juniorskom kupu u Bugarskoj

Dva odličja na Svetskom juniorskom kupu u Bugarskoj Foto: BSS

Srpski badminton s uspehom je završio još jednu misiju na međunarodnoj sceni. Na turniru Svetskog juniorskog kupa, Bulgarian Junior International 2021, koji je od 12. do 14. jula 2021. održan u bugarskom gradiću Svilengrad iskovana su dva odličja. U mešovitom dublu Mihajlo Tomić i Sara Lončar, koji su bili postavljeni za prve nosioce u ovoj konkurenciji, stigli su do vicešampionske titule izgubivši u finalu od drugih nosoca, turske kombinacije Taha Emirhan Budak, Jasemen Bektaš (2:0). Do okršaja za zlato srpski miks je nanizao tri pobede. U drugom kolu na pleća su bačeni Holanđani Mats Duvel i Merte Los (2:0), u četvrtfinalu Italijani Luka Zou i Jasmin Hamza (2:0), a u polufinalu Španci Ruben Garsija i Ana Kabaljero (2:0).


“Prva stanica, nakon dvonedeljnog “godišnjeg odmora” od badmintona, bila nam je Bugarska. Cilj na ovom turniru mi je bio da uživam u igri bez ikakvog pritiska jer smo na turnir došli samo sa dva treninga. Želeo sam, pre svega, da vidim kako funkcionišem na terenu kada ni najmanje nisam opterećen nekim rezultatskim ciljem. Utisci nakon turnira su izvanredni. Uživao sam u svakoj sekundi na terenu i samim tim ispunio svoj cilj, s tim da sam na kraju stigao i do medalje. Sada počinje nova sezona. Preda mnom je dugačak period treninga pred nove izazove u septembru”, istakao je Mihajlo Tomić koji je u muškom dublu, u paru sa Ivanom Kovačevićem, stao na korak od medalje.


Njegova partnerka iz dubla, pored srebra u ovoj konkurenciji, okitila se i odličjem u ženskom singlu. Lončareva je pobedama nad Bugarkom Košarom Andreevom (2:0), Turkinjom Zejnep Devrilmez (2:1) i još jednom domaćom takmičarkom, Tanjom Ivanovom (2:0) stigla do polufinala, samim tim i do postolja. U velikoj i neizvesnoj borbi za finale poražena je od prvog nosioca, Italijanke Jasmin Hamze (2:0) koja je na kraju stigla i do trofeja u ovoj konkurenciji. Lončareva je u Svilengradu nastupila i u ženskom dublu u tandemu sa Sanjom Perić. Njih dve su zaustavljene u osmini finala.


“Zadovoljna sam nastupom na ovom turniru. U ženskom dublu smo Sanja Perić i ja pružile svoj maksimum i, po meni, odigrale jedan od boljih mečeva otkako nastupamo zajedno. U miksu sa Mihajlom Tomićem do finala smo odlično igrali. Međutim, u okršaju za zlato stigao nas je umor i nismo bili u mogućnosti da pokažemo sve što znamo. Kada je reč o singlu u polufinalu mi je nedostajala sigurnost, a mislim da je i u tom slučaju umor bio jedan od otežavajućih faktora. Jednostavno, u Bugarsku smo otputovali gotovo odmah sa odmora i nije bilo realno da budemo na najvišem nivou”, kazala je Sara Lončar.


Pored pomenutih igrača u Bugarskoj je boje Srbije branilo još desetoro reprezentativaca. Ivan Kovačević je, pored muškog dubla, za dlaku ostao bez medalje i u muškom singlu pošto je poražen u meču četvrtfinala. U ovoj konkurenciji boje Srbije su branili i Aleksandar Jovičić, koji je u srpskom duelu osmine finala izgubio upravo od Kovačevića, kao i Vanja Rašeta i Igor Jovanović koji su stali na startu turnira. U ženskom singlu Sanja Perić i Marija Samardžija su zaustavljene u drugom kolu, a Nina Bogdanović u prvom. Dalje od prvog kola nisu stigli ni Miloš Dmitrović i Vanja Rašeta, odnosno Igor Jovanović i Aleksandar Jovičić u muškom dublu. U ženskom dublu, pored Lončareve i Perićeve, nastupile su i Nina Bogdanović i Anđela Vitman, te Miona Filipović i Marija Samardžija, kojima je osmina finala bio maksimalan domet. U mešovitom dublu Igor Jovanović i Anđela Vitman su se spotkali na poslednjoj prepreci pred postoljem, dok su Ivan Kovačević i Nina Bogdanović poraženi u osmini finala, a Aleksandar Jovičić i Sanja Perić u šesnaestini finala.


U nedelji pre Bulgarian Junior International 2021, odigran je i turnir Svetskog kupa za igrače do 17 godina, na kojem su nastupili Nina Bogdanović, Miloš Dmitrović, Miona Filipović, Vanja Rašeta, Marija Samardžija i Anđela Vitman, a najbolji rezultat su ostvarili Nina Bogdanović u ženskom singlu i Miloš Dmitrović i Vanja Rašeta u muškom dublu plasmanom među 16 najboljih na turniru. 


“Turnir u Svilengradu je označio početak drugog dela sezone. Posle zasluženog odmora stariji juniori nisu imali mnogo vremena da se vrate u takmičarski ritam, ali su i pored toga pokazali da su klasa u ovoj uzrasnoj kategoriji i došli do dva odličja. Što se mladih juniora tiče, pohvalio bih njihovo zalaganje na terenu i napredak iz meča u meč. Bilo je tu mnogo pozitivnih i dobrih stvari u njihovoj igri. Treba im više ovakvih turnira da stiču preko potrebno iskustvo za ovaj nivo badmintona. Očekuju nas pripreme na Karatašu, gde brusimo formu za turnire koji nas očekuju, pre svega za Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina, na kojem će biti najveći fokus”, rekao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije, Nikola Mijačić koji je uz Dragana Antića, takođe pomoćnog reprezentativnog trenera, i Dragoslava Petrovića činio Stručni štab naše reprezentacije u Bugarskoj. 


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću naših juniora na turnirima u Bugarskoj.


Datum: 16.07.2021. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...