x

Državno finale Igara na Zlatiboru

Državno finale Igara na Zlatiboru Foto: SIM Srbije

Najlepša sportska priča za najmlađe sportiste, Dunav osiguranje Sportske igre mladih, od 5. do 9. jula osvojiće jednu planinsku lepoticu.

Najlepša sportska priča za najmlađe sportiste, dečake i devojčice nastavlja svoj put po Srbiji. Kako to učesnici vole da kažu „Čarolija koja traje“, od 5. do 9. jula osvojiće jednu planinsku lepoticu. Državno finale 

Dunav osiguranje sportskih igara mladih biće održano na Zlatiboru od 5. do 9. jula. Školarci će se takmičiti u basketu 3 na 3, turniru Lino između dve vatre, odbojci, atletici, rukometu, tenisu, stonom tenisu, malom fudbalu i šahu.

Spektakl u Sokobanji, Igre svečano otvorene

Biće to još jedna prilika za talentovane dečake i devojčice iz cele Srbije da se druže, sklapaju nova prijateljstva, a svakom od njih obezbeđena je besplatna vožnja gondolom i poseta Dino parku, kao poklon ovih preduzeća. U skladu sa epidemiološkim merama koje je propisao Krizni štab Vlade Srbije u borbi protiv korona virusa takmičenja na Zlatiboru održaće se po grupama i trajaće pet dana. Učesnici će biti smešteni u Ustanovi studentskih odmarališta „Ratko Mitrović“ i iz Sportskih igara mladih i ovim putem koriste priliku da se zahvala zaposlenima i generalnom direktoru Nenadu Borovčaninu. A kao iznenađenje organizatori pripremaju i posete poznatih sportista i trenera, koji će se družiti sa učesnicima.

– Jedva čekamo da počnu takmičenja. Želimo da pobedimo, ali moram da istaknem da rezultat nije u prvom planu, jer pre svega ove Igre služe da upoznate nove prijatelje i da se lepo provedete. Ipak, motiv je sigurno plasman na Regionalno finale u Splitu. Tamo će najbolje čekati plaže i more, ali i takmičenja – istakla je Mina Đurđević, košarkašica Crvene zvezde, čija ekipa je pobedila na turniru Igara u Beogradu.

Posle Zlatibora ostaju još dva Državna finala u malom fudbalu i odbojci na pesku. Završnica Coca-Cola kupa u malom fudbalu, tradicionalno najatraktivnija na Igrama, održaće se 10. jula u Šapcu, uz veliku podršku Grada Šapca i direktan prenos finala na televiziji Sport klub, kao svojevrsna uvertira za finale Evropskog prvenstva u fudbalu, koje je na programu dan kasnije na čuvenom londonskom Vembliju.

Na kraju, 12. jula, u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa lokalnim Sportskim savezom, na programu je završnica u odbojci na pesku.

Dunav osiguranje Sportske igre mladih Srbije za 2021. godinu počele su u Priboju 9. aprila, a spektakularna svečana ceremonija otvaranja održana je 25. juna na letnoj pozornici „Vrelo“ u Sokobanji, uz koncert Jelene Rozge. Karavan radosti i prijateljstva posetio je 36 gradova i opština ove sezone, a najbolji sa Državnih finala obezbediće plasman u Split, gde će se družiti i takmičiti sa vršnjacima iz Hrvatske i BiH.

Igre su i ove godine podržali brojni sportisti na čelu sa ambasadorom SIM Nemanjom Matićem, a uz fudbalera Mančester junajteda sa mališanima su se družili i osvajači olimpijskih medalja košarkaši Žarko Paspalj i Stefan Birčević, nekadašnji reprezentativci Aleksandar Rašić i Marko Marinović, legendardni odbojkaši Slobodan Boškan i Željko Tanasković, bivši kapiten i trener Crvene zvezde Boško Đurovski, trofejni vaterpolista Strahinja Rašović, atletičarka Amela Terzić, kajakaš olimpijac Bojan Zdelar, fudbaleri Uroš Matić, Milan Jezdimirović, Dragan Čadikovski i drugi.

Dan za pamćenje u Vrelu, Nemanja Matić na Igrama

U Srbiji, Dunav osiguranje Sportske igre mladih, održavaju se pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića, uz podršku Vlade Srbije. Generalni sponzor je kompanija Dunav osiguranje, a prestižni pul sponzora čine kompanija Coca-Cola, UEFA Foundatin, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica. A od nedavno napravljen je dogovor o saradnji na regionalnom nivou sa FIDA (Svetska šahovska asocijacija). 

Od osnivanja do danas na Sportskim igrama mladih u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini učestvovalo je više od dva miliona školaraca. Na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, za decu je sve potpuno besplatno.

 Vrednost projekta Igara prepoznale su mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života regiona i Evrope, a posebnu podršku SIM-ovcima pružaju ambasadori Igara: Nemanja Matić, Luka Modrić, Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Nikola i Luka Karabatić, Johanes Han, Karl-Hajnc Rumenige i mnogi drugi.

Datum: 04.07.2021. Autor: SIM Srbije

PROČITAJTE JOŠ...