x

Proslavom Olimpijskog dana poslata poruka

Proslavom Olimpijskog dana poslata poruka Foto: OKS

U sredu 23. juna u Srbiji je po 27. put obeležen Olimpijski dan kojim se proslavlja rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ove godine Olimpijski dan je organizovan u saradnji sa Beogradskim trkačkim klubom u Parku „Ušće“ gde je održan javni trening trčanja.


Preko 500 trkača uzelo je učešće u obeležavanju 127. rođendana  MOK-a i tako pomoglo u širenju olimpijskog duha, ali i dalo podršku Olimpijskom timu Srbije koji se priprema za Igre u Tokiju koje počinju za tačno 29 dana.


Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah poslao je poruku svima koji širom sveta proslavljaju Olimpijski dan.


Najveće okupljanje olimpijaca pre odlaska u Tokio


- Proslava Olimpijskog dana u godini kada se održavaju Olimpijske igre ima posebnu draž. Danas slavimo radost sporta i sećamo se početka modernog olimpizma i njegovog utemeljivača, Pjera de Kubertena. U momentu kada se celo čovečanstvo suočava sa pandemijom virusa, moć sporta, koji nosi poruku nade i optimizma, još je značajnija. Kada se najbolji svetski sportisti okupe na Olimpijskim igrama u Tokiju 23. jula, poslaće jaku poruku celom svetu. Poruku mira, solidarnosti i optimizma. Tu istu poruku šaljemo i svi mi koji danas proslavljamo Olimpijski dan – stoji u poruci predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta – rekao je Bah u svojoj poruci.


Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković poručio je da je slavljenje i obeležavanje Olimpijskog dana proslava svih vrednosti koje sa sobom nosi olimpijski pokret i slanje poruke optimizma i nade u teškim vremenima za ceo svet. 


-  Bilo je divno na jednom mestu videti veliki broj ljudi koje spajaju olimpijske vrednosti i ljubav prema sportu. Svakog juna obeležavamo rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta i sećamo se stvaranja modernog olimpijskog pokreta. Sport je oduvek spajao ljude i danas smo takođe svi bili ujedinjeni u slanju podrške našim olimpijcima koji će nastupati ovoga leta u Tokiju. Početak Olimpijskih igara očekuje nas za manje od mesec dana, a naš tim za Tokio je sve brojniji i brojniji. Svi članovi Olimpijskog tima Srbije nestrpljivo čekaju najveću svetsku smotru vrhunskih sportista, kao i svi mi koji danonoćno radimo da im obezbedimo sve uslove za što kvalitetniji nastup  – istakao je Božidar Maljković


OKS predstavio olimpijsku kolekciju za Tokio


Olimpijski dan je manifestacija kojom se svakog juna tradicionalno obeležava rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je osnovan 23. juna 1894. godine. 


Cilj ovog događaja je popularisanje Olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha, ali pre svega podsticanje građana na fizičku aktivnost u prirodi, druženje sa porodicom, promocija zdravog načina življenja i čuvanja prirode, odnosno zaštite životne sredine.


Datum: 24.06.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...