x

Marko Ivanović juniorski vicešampion Evrope puškom

Marko Ivanović juniorski vicešampion Evrope puškom Foto: SSS

Već prvog dana Evropskog prvenstva u Osijeku Srbija je došla do medalje. Marko Ivanović je u gađanju vazdušnom puškom za juniore osvojio srebrno odličje.


Naši strelci su danas startovali u tri discipline i u sve tri Srbija je imala po jednog finalistu. Aleksandra Havran je zauzela peto mesto vazdušnom puškom za juniorke, dok je Jovana Todorović osma juniorka Evrope vazdušnim pištoljem.

 

Uspešne su bile i srpske ekipe. Ženski tim puškom je zauzeo peto mesto, a srpska ekipa devojaka pištoljem se plasirala na osmu poziciju u kvalifikacijama. Oba sastava su prošla u drugu fazu takmičenja, koja je na programu sutra i u kojoj učestvuje po osam najboljih iz prve faze kvalifikacija. U muškoj juniorskoj konkurenciji puškom Srbija nije imala ekipu.


Ivanović, četvrtoplasirani na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, je u kvalifikacijama imao uspone i padove, ali je zahvaljujući dobroj završnici izborio plasman u finale, kao osmoplasirani. 


Osmoro srpskih juniora na vatrenoj liniji prvog dana EP u Osijeku


Finale je odlično počeo i odmah ušao u borbu za medalje. Konstantno se nalazio na jednoj od prve tri pozicije. Posle 18.hica izbio je na prvo mesto i medalja je bila nadohvat ruke. Strelac kragujevačkog „Čika Mate“ je trku vodio do poslednje 24.serije u finalu. Međutim, u poslednjoj seriji je zabeležio 9,4 kruga (njegov najlošiji hitac u finalu), što je Italijan Danilo Denis Solaco iskoristio i preuzeo čelnu poziciju. Međutim, ni Ivanović ne može da bude nezadovoljan. Do medalje je došao u izuzetno kvalitetnom takmičenju.


Naš drugi predstavnik Petar Erdei zauzeo je 24.mesto. 


Aleksandra Havran, koja je u kvalifikacijama bila osma,  je od prvog hica u finalu juniorki puškom bila u „zlatnoj sredini“, najčešće na četvrtom ili petom mestu. Posle 18.serije, kada iz finala ispada petoplasirana, Havranova je zaostajala četiri deseta dela kruga za četvrtoplasiranom Lizavetom Hurjnovič (Belorusija) i završila takmičenje. 


Uz Havranovu u takmičenju juniorki puškom učestvovale su i Jovana Ljuboja i Emilija Ponjavić, koje su osvojile 36. odnosno 40.mesto. 


Borba za plasman u finale nadmetanja pištoljem za juniorke bila je vrlo interesantna. Bilo je mnogo preokreta tokom kvalifikacija. Jovana Todorović je na kraju izjednačene borbe među osam najboljih ušla sa sedmog mesta u kvalifikacijama. U finalu naša predstavnica, jedna od mnogobrojnih debitanata u srpskom juniorskom timu, nije sjajno startovala, i rivalke su joj „pobegle“. Todorovićeva je ispala posle 12.hica, kao osmoplasirana. Ipak, činjenica da je Srbija posle dužeg vremena imala finalistu u juniorskoj konkurenciji pištoljem na velikom takmičenju je ohrabrenje za naredne izazove.


Sem Jovane Todorović, Srbiju su u ovoj disciplini predstavljale i Jelena Todorović (20.mesto) i Stanislava Popov (43.mesto).


Svi srpski junori sutra ponovo izlaze na vatrenu liniju. Osim ženskih ekipa puškom i pištoljem, u nedelju, drugog dana EP Srbiju će predstavljati i dva mešovita para. U takmičenju mikseva puškom učestvovaće tandemi Aleksandra Havran/Petar Erdei i Emilija Ponjavić/Marko Ivanović.


Sanja Vukašinović najbolja na Prvenstvu Budimpešte


Rezultati prvog dana


Vazdušna puška, juniori: 1. Danilo Denis Solaco (Italija) 249,3, 2. Marko Ivanović (Srbija) 248,6, 3. Hezus Ovijedo (Španija) 225,6... Kvalifikacije: 1 Solaco  629,9,2. Ovijedo 625,2, 3. Ivan Tkalenko (Ukrajina) 623,9.. 8. Ivanović 621,9... 24. Petar Erdei 615,8...


Vazdušna puška, juniorke: 1. Julija Eva Pjotrovska (Poljska) 249,8, 2. Ester Mesaroš (Mađarska) 247,8, 3. Alina Kizbulina (Rusija) 226,4... 5. Aleksandra Havran 183,4...Kvalifikacije: 1. Mesaroš  628,1, 2. Ines Martinon (Španija) 628,0, 3. Violeta Odinaeva (Rusija) 627,8... 8. Havran 625,2... 36. Jovana Ljuboja 617,0...40. Emilija Ponjavić 616,8... Ekipno: 1. Španija 1.875,5, 2. Mađarska 1.874,2, 3. Rusija 1.873,3... 5. Srbija 1.859,0...


Vazdušni pištolj, juniorke: 1. Margerita Brigida Vekaro (Italija) 237,6, 2. Vasilisa Naumava (Belorusija) 233,6, 3. Ana Asomčik (Rusija) 203,7... 8. Jovana Todorović 110,3. Kvalifikacije: 1. Vekaro 575, 2. Naumava 574, 3. Sara Fabijan (Mađarska) 572... 7. Jov. Todorović 566...20. Jelena Todorović 559... 43. Stanislava Popov 536... Ekipno: 1. Ukrajina 1.694, 2. Italija 1.693, 3. Belorusija 1.687...8. Srbija 1.661...


Uspeh nije iznenađenje


Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, komentarišući učinak srpskih juniora prvog dana, kaže:


–Prvenstvo je počelo odlično za nas. U sve tri juniorske discipline u kojima smo imali predstavnike, naši strelci su stigli do finala. Obe ekipe su prošle u drugu fazu timskog takmičenja. Ovo je veliki uspeh, ali nije veliko iznenađenje. Očekivali smo dobre rezultate. Znali smo da su naši takmičari u dobroj formi, vredno su se pripremali, ali s obzirom da dugo nisu izlazili na međunarodnu scenu, nismo imali uvid u mogućnosti konkurenata. Rezultati i plasmani pokazuju da držimo korak sa svim rivalima.


Junak dana je naravno Marko Ivanović.


-Prošle godine Ivanović je na Evropskom prvenstvu bio nadomak medalje. Bronzu je izgubio u raspucavanju. Sada je u kvalifikacijama imao uspone i padove, ali u poslednjih pet, šest hitaca zablistao i obezbedio finale. U finalu je dokazao da je vrhunski junior, kontrolisao je meč do pred kraj. Zlato nije bilo daleko, ali i srebro je veliki uspeh, dobar pokazatelj pred start Ivanovićeve seniorske karijere, mada će on imati još dosta toga da kaže i u predstojećoj, svojoj poslednjoj godini juniorskog uzrasta. Današnji rezultati članova našeg omladinskog tima su ujedno i ohrabrenje i vetar u leđa za seniore, koji su danas stigli u Osijek, a u ponedeljak ih očekuju prva takmičenja – poručio je Donević.


Datum: 23.05.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...