x

Božidar Maljković ugostio predsednika Narodne skupštine Republike Srbije

Božidar Maljković ugostio predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Foto: OKS

Olimpijski komitet Srbije je 14. aprila, na tačno 100 dana do Olimpijskih igara u Tokiju, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti javnosti predstavio izložbu „Put pravih vrednosti“.  


Izložbu je danas posetio i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić koji je u društvu predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića i generalnog sekretara SANU akademika Zorana Kneževića obišao kompletnu postavku izložbe “Put pravih vrednosti”.


Prolazeći pored olimpijskih medalja, plaketa, originalnih fotografija i uniformi sa Igara, Maljković i Dačić su se prisećali najuspešnijih momenata našeg sporta sa Olimpijskih igara.


MOK i kompanija Fajzer Bajontek postigli sporazum o donaciji vakcina za učesnike OI


Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković zahvalio se predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije Ivici Dačiću na dolasku i interesovanju za izložbu „Put pravih vrednosti“.


-Zahvaljujem se gospodinu Dačiću na dolasku, bila nam je čast da ga ugostimo danas u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti i da predstavimo izložbu na kojoj su svi iz Olimpijskog komiteta Srbije radili danonoćno. Svaki građanin Beograda i svaki gost našeg glavnog grada koji ne poseti ovu izložbu sigurno će zažaliti. Olimpijci koji su na najbolji način reprezentovali našu zemlju su zaista narodni heroji, i ovo je jedan od načina da podsetimo sve na bogatu istoriju olimpizma u našoj zemlji i uspehe kojih je bilo mnogo – rekao je Božidar Maljković nakon obilaska izložbe.


Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić izrekao je komplimente na račun Olimpijskog komiteta Srbije i istakao da je izložba „Put pravih vrednosti“ na najbolji način predstavila javnosti sve ono što je Olimpijski pokret u Srbiji postigao u istoriji dugoj preko jednog veka.


-Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu Srbije i predsedniku Maljkoviću, kao i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na gostoprimstvu i na izvanrednoj postavci koju su priredili. Ovo je istorija, ne samo našeg sporta, već i naše zemlje. Sport je oduvek bio najbolji predstavnik naše zemlje u svetu, i svi sportisti koji su učestvovali na Olimpijskim igrama i osvajali medalje su bili promoteri pravih vrednosti. Želeo bih da u ime Narodne skupštine Republike Srbije čestitam svim našim sportistima koji su nastupali na Olimpijskim igrama i osvajali medalje i da poželim sreću Olimpijskom komitetu Srbije u pripremama za nastupajuće Igre – rekao je gospodin Dačić nakon obilaska izložbe „Put pravih vrednosti“.


Usvojen novi set mera za zaštitu učesnika OI u Tokiju od infekcije virusom COVID-19


Izložba „Put pravih vrednosti” ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji. Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.


Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.


Izložbu „Put pravih vrednosti“ možete posetiti u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti sve do 30. maja.


Datum: 12.05.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...