x

EP u Kijevu kroz lupu Gorana Jelesijevića

EP u Kijevu kroz lupu Gorana Jelesijevića Foto: BSS

Ukrajina je od 27. aprila do 2. maja 2021. bila domaćin jednog od najjačih takmičenja na Starom kontinentu – Evropskog prvenstva u pojedinačnim konkurencijama. Najbolji igrači i igračice Evrope, među kojima je bilo i četvoro srpskih reprezentativaca, nešto manje od nedelju dana u Kijevu se borilo za zvanje najboljih kontinentalnih takmičara. Među akterima ovog događaja bio je najbolji srpski sudija, Goran Jelesijević, koji je od prvog do poslednjeg dana šampionata delio pravdu na terenima velelepnog centra u glavnom gradu Ukrajine. Na početku razgovora Jelesijević ističe da je učešće na Evropskom prvenstvu u pojedinačnim konkurencijama željno iščekivao godinu dana.


“Sudijski debi na ovom takmičenju trebalo je da imamo prošle godine, ali je zbog pandemije virusa Covid 19 ono bilo otkazano. Tako sam godinu dana sa nestrpljenjem čekao da “upišem” svoje prvo učešće na Pojedinačnom prvenstvu Evrope za seniore. Iako sam pre toga sudio na Evropskim igrama i nekoliko turnira serije BWF 750 ovo je ipak najznačajnije seniorsko takmičenje u mojoj dosadašnjoj karijeri. Naime, titule prvaka Evrope su izuzetno bitne za sve učesnike pa samim tim i atmosfera na samom terenu ume da bude izuzetno uzbudljiva, istovremeno i teška”, kaže na početku Jelesijević.


Nedelja sastanaka Evropske badminton konfederacije


Najbolji srpski sudija “podvlači” da je i ovo takmičenje, na žalost, prošlo u dobroj meri u znaku pandemije virusa Covid 19.


“Testiranja, procedure, karantini, nemogućnost druženja s kolegama, kao i uživanje u gradu domaćinu, bili su sastavni deo i ovog turnira, kao i svih pre njega u poslednjih godinu dana. Ipak, u takvoj situaciji možemo da budemo srećni da je ovo prvenstvo, ipak, održano. Badminton savez Ukrajine i Evropska badminton konfederacija (BEC) su se svojski potrudili da sve protekne u najboljem redu, ali uprkos svemu bilo je otkazanih mečeva usled pozitivnih testova na Covid 19”, napominje Jelesijević i nastavlja da pojašnjava komplikovane procedure na takmičenjima usled pandemije – “Za suđenje na ovom turniru, uradio sam ukupno pet testova na virus, i to pre puta PCR, po dolasku u hotel PCR, nakon isteka 3 dana ANTIGEN, pred finale ANTIGEN i za povratak u Srbiju PCR. Nadam se da će uskoro virus kapitulirati, ili makar biti blizu tome, i da će za normalno funkcionisanje sportskih manifestacija biti dovoljne potvrde o vakcinaciji. Uz sve to, sasvim sam siguran, vrhunskim sportistima nije lako da svoj fokus usmere na teren”.


Jelesijević se dotakao i nastupa srpskih reprezentativaca koji su šampionat završili u prvim kolima (Luka Milić – muški singl; Marija Sudimac – ženski singl; Igor Bjelan i Andrija Doder – muški dubl).


“Žao mi je što naši takmičari nisu uspeli da pruže jači otpor i prođu u kasnije faze takmičenja, ali očekujem da se i to desi narednih godina”, bio je kratak Jelesijević osvrnuši se i na ostale aktere turnira – “Najveća iznenađenja na šampionatu priredili su Finac Kale Koljonen u muškom singlu, kao i mladi ruski mešoviti par, Alina Davletova, Rodeon Alimov. Kale je odigrao turnir života i redom pobeđivao favorizovane protivnike, da bi položio oružje tek u polufinalu – Dancu Viktoru Akselsenu. Davletova i Alimov su u svojim juniorskim danima harali Evropom, ali u seniorskoj konkurenciji niko nije očekivao titulu prvaka Evrope, iako su ranije pokazali da umeju da budu žestok protivnik najboljim miksevima na svetu, ovaj rezultat je zaista neočekivan. U polufinalu su savladali Izabel Hertrih i Marka Lamsfusa, koji je kasnije tog dana bio testiran pozitivno na Covid 19 i tako ostao bez zasluženog finala u kategoriji muškog dubla”.


Vrhunski plasmani na međunarodnim rang listama


Jelesijević ističe da ono što je do polufinalnog dana bio pravi praznik badmintona pretvorilo se u noćnu moru za samo nekoliko sati.


“Prvo je Mark Lamsfus, osvajač dva odličja, bio testiran pozitivno na Covid 19, a nakon njega je pozitivan bio i Viktor Akselsen, izraziti favorit za titulu u muškom singlu. Još nekoliko Danaca bilo je pozitivno prethodnih dana. Te noći, sve sudije je iznenadila poruka da je neko od nas pozitivan i da svi moramo da ostanemo u svojim sobama i sačekamo... Na sreću, taj test je bio lažno pozitivan, uzorak je bio kontaminiran, a ja sam dobio nalog od glavnog sudije da odem i uradim još dva u nizu testova na virus, kako bih mogao da sudim finale, a bio sam izuzetno srećan što sam imao priliku da budem na terenu na jednom od samo tri odigrana finala”, rekao je Jelesijević.


Inače, titule su osvojili Danac Anders Antonsen u muškom singlu (bez borbe u finalu), Špankinja Karolina Marin u ženskom singlu, Rusi Vladimir Ivanov i Ivan Sozonov u muškom dublu, Bugarke Gabriela i Stefani Stoeva u ženskom dublu, te Rusi Rodion Alimov i Alina Davletova u mešovitom dulbu (bez borbe u finalu).


Padovi u igri koštali plasmana u drugo kolo EP za seniore


Jelesijević je u Ukrajini imao i trening za sudije, organizovan od strane kontinentalne konfederacije.


“Velika mi je čast što sam izabran da budem jedan od samo sedmoro sudija na ovom treningu, koji je služio da nas ocenjivači BEC-a pripremaju za sledeći korak u našim karijerama, a to je svetska BWF licenca. Sven Sere iz Belgije i Iris Metspalu iz Estonije su nas pažljivo posmatrali kako sudimo i dobili smo dosta komentara i saveta. Od Svena sam, kao od jednog od najiskusnijih aktivnih sudija, dobio dosta saveta u vezi sa kontrolom meča, a od Iris o prezentaciji i važnosti toga kako na terenu izgledam i zvučim. Izuzetno dragoceno iskustvo, moram priznati. Pokušavao sam da primenim dobijene savete u toku turnira i prilično sam zadovoljan kako sam obavio posao u četvrtfinalu muškog dubla i polufinalu miksa. Trebaju mi jaki mečevi. Kako bih napredovao, trebaju mi igrači koje nije lako kontrolisati na terenu, nezgodne i napete situacije. Nadam se da ću ove godine biti u prilici da sudim neki od najjačih BWF turnira, da će opšta situacija sa pandemijom da nam to dozvoli i nadam se da će polako sve krenuti da se vraća u normalu”, napominje Jelesijević.


Na kraju najbolji srpski sudija se zahvalio Badminton savezu Srbije što ga podržava u njegovim nastojanjima da bude što bolji.


“Bez velike podrške Badminton saveza Srbije ne bih stigao do ovde u mojoj sudijskoj karijeri. Pored BASS ovom prilikom se zahvaljujem organizatorima turnira, BEC, Badminton savezu Ukrajine, svim kolegama, tehničkim zvaničnicima i svim volonterima, bez kojih ovaj turnir ne bi bio tako dobro organizovan. Takođe, veliko hvala svim medicinskim radnicima koji su radili na samom turniru, kao i na testiranjima, a posebnu zahvalnost želim da izrazim divnim ljudima iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji su tu uvek za nas”, zaključuje Jelesijević.


Datum: 12.05.2021. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...